Tocana de legume cu orez pentru iarna

21 august 2020Diva in Bucatarie

Tocana de legume cu orez

tocanita-de-legume-cu-orez-pentru-iarna v

Tocana de legume cu orez pentru iarna, reteta simpla. Reteta ghiveci de legume la borcan. 

Tocana de legume cu orez pentru iarna este un fel de ghiveci de legume la borcan imbogatit cu orez fiert.

Este o reteta de conserva simpla, ce se pregateste foarte usor, iar gustul este foarte bun.

Seamana putin cu zacusca, dar diferenta dintre cele doua retete consta in faptul ca zacusca se face cu legume coapte, iar in acest caz sunt calite in ulei.

Pentru aceasta reteta de tocana de legume cu orez pentru iarna am folosit cele mai bune legume de sezon: vinete, dovlecei, ceapa, rosii, ardei grasi si kapia, morcovi si telina.

Ma voi bucura de gustul acestora la iarna, atat in perioada postului, cat si in momentele in care voi dori sa le pun pe masa alor mei ceva rapid. Nu trebuie decat sa desfac borcanul si sa incalzesc continutul.

Eu am folosit si orez, dar daca nu va place puteti renunta la el. Oricum, se adauga doar la final, asa ca nu va influenteaza modul de pregatire. I

n functie de gusturi, daca va place mancarea picanta, puteti adauga un ardei iute langa restul ardeilor kapia sau fulgi de ardei.

Puteti pune si ciuperci daca doriti, dar le veti sota separat si le puneti impreuna cu vinetele si dovleceii sa fiarba in tocanita.

In acest caz veti avea si de suc de rosii in plus.

Pentru 400 g ciuperci champignon taiate cuburi si sotate in 2-3 linguri ulei veti mai pune in tocana de legume cu orez pentru iarna cu orez inca 100 ml suc de rosii si 2 g sare.

Pentru ca aceste conserve sa reziste peste iarna trebuie sa le sterilizati la bain marie.

Tocanita va fi pusa doar in borcane foarte curate, sterilizate, calde spre fierbinti.

Borcanele trebuie sa aiba capace bune (daca se poate noi), astfel incat sa nu existe riscul sa intre aer.

Altfel, vor fermenta sau tocanita se va acri.

Daca vreti sa va inspirati si sa faceti si alte retete de conserve cu legume pregatite de mine pentru iarna, va las cateva sugestii:

Dati o cautare pe blog, in categoria conserve (apasati aici)si le gasiti pe toate, dar si alte retete gustoase.

Aceasta perioada mi se pare perfecta pentru pregatit conserve. Legumele sunt in plin sezon si au gust foarte bun.

Va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru tocanita de legume pentru iarna cu orez prezentat pas cu pas in imagini:

Ingrediente tocana de legume cu orez pentru iarna:

(pentru 5 borcane cu o capacitate totala de 2210 ml – 2.2 l)

700 g ceapa galbena

1 kg rosii foarte coapte

300 ml suc gros de rosii – am folosit passata

600 g ardei gras/ kapia

250 g dovlecel

450 g vanata

600 g morcov

200 g telina

120 g orez

300 ml ulei

100 ml apa

16 g sare (de Himalaya)

1 lingura sare pentru vinete

1 lingurita varfuita zahar

1 lingura rasa oregano uscat

1/2 lingurita piper macinat

1 lingurita boabe de piper

Cum se face tocana de legume cu orez pentru iarna:

Pentru a face rapid si usor tocana de legume pentru iarna cu orez mi-am pregatit ingredientele la indemana.

Am curatat ceapa si am taiat-o julien sau solzisori, apoi am pus-o la calit in uleiul incins, intr-o oala foarte mare.

Trebuie sa incapa toate legumele si sa pot amesteca usor cand va fi nevoie.

Am pastrat 3 linguri de ulei pentru a cali vinetele si dovleceii separat.

Dupa cateva minute am turant apa si am lasat ceapa sa se gateasca incet, la foc mic, pana s-a evaporat apa, apoi aceasta a devenit moale si sticloasa.

In acest timp am spalat si curatat restul de legume.

Morcovii i-am dat prin razatoarea mare, ardeii i-am taiat fasii subtirele de marime potrivita.

Am ras telina, am decojit rosiile si le-am taiat cuburi destul de mici (sucul lasat de acestea in timpul taierii l-am colectat si l-am pus peste legume impreuna cu rosiile si sucul gros gen passata).

Dovleceii si vinetele le-am taiat cuburi de marime medie fara sa indepartez coaja. Coaja vinetelor aduce culoare, iar dovleceii au o multime de nutrienti in coaja.

Am sarat vinetele si le-am lasat intr-o strecuratoare pentru ca acestea sa elimine lichidul amar. Iata cat lichid au lasat in 20 minute (a doua poza de mai jos).

Am spalat orezul in cateva ape, apoi l-am pus la fiert 15-20 minute in apa cu sare (dupa regula 1 masura orez – 3 masuri apa) , iar cand a fost fiert  l-am lasat sa se raceasca complet.

Este important ca acesta sa fie rece in momentul in care va fi adaugat in tocanita de legume pentru iarna, pentru ca nu va mai absorbi lichidul tocanitei.

In acest timp ceapa a devenit moale si sticloasa, fara sa se coloreze, asa ca am adaugat morcovii si ardeii. Le-am sotat in jur de 5 minute, amestecand bine pana s-a omogenizat compozitia, apoi am daugat telina si am amestecat iar.

Am lasat sa se gatesca cu capac in jur de 5 minute.

Am adaugat rosiile taiate cuburi, sucul lasat de rosii  si cel passata, zahar, oregano, sare si piper macinat. Am amestecat, am pus iar capacul si am lasat sa se gateasca la foc mic spre mediu in jur de 15 minute.

Rosiile mele au lasat in jur de 200 ml, asa ca in total am avut in oala 500 ml suc rosii. Daca rosiile voastre nu lasa la fel de mult suc puteti completa cu apa sau suc de rosii-  passata.

Am clatit vinetele sub jet de apa pentru a indeparta sarea, le-am tapetat cu un servet de bucatarie si le-am sotat intr-o tigaie mare, in uleiul pastrat.

Cand s-au inmuiat si au inceput sa se rumenesca usor am adaugat si cuburile de dovlecei si am mai calit in jur de 2-3 minute.

Le-am pus apoi peste restul de legume, in oala mare si am adaugat si o lingurita de boabe de piper. Am amestecat si am lasat ca tocanita de legume pentru iarna sa fiarba inca 10-15 minute la foc mediu.

Daca lichidul a fost absorbit de legume mai adaugati putina apa, astfel incat sa poata fierbe toate legumele impreuna.

Cand tocanita a fiert am pus orezul fiert separat si scurs, am amestecat si am luat de pe foc. Am pus tocanita de legume cu orez in borcanele sterilizate.

Am colectat uleiul  din oala si l-am pus deasupra legumelor. Acest lucru va impiedica sa se faca floare.

Am pus capacele, le-am strans bine, apoi am pus borcanele intr-o oala in care am aranjat un prosop astfel incat borcanele sa nu atinga direct oala, dar nici sa nu se lipeasca intre ele (altfel pot exploda in timpul fierberii).

Am pus apa in asa fel incat sa le acopere.

Le-am fiert timp de 45 minute, apoi le-am lasat sa se raceasca sub o paturica pana a doua zi.

Sper ca veti incerca reteta, caci este una din cele mai gustoase tocanite de legume cu orez pe care am pregatit-o.

Multumesc, Carmen si Mihai Hutuleac!

tocana legume pentru iarna

Ma gasiti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook este aici.

Daca v-a placut reteta va invit sa ma urmariti pe canalul de YouTube.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *