fbpx

RETETE RECENTE

PRAJITURA FARA COACERE CU MERE, BISCUITI SI CREMA DE VANILIE

September 30, 2020 | CATEGORIA

Prajitura fara coacere cu mere, biscuiti si crema de vanilie este una din cele mai simple si mai delicioase retete de prajitura de casa cu mere, usor de facut, spornica si economica. Este o prajitura cu gust dulce-usor acrisor, fresh, aromata si este tare buna.

In maxim o ora este gata, dar rabdarea va fi pusa la incercare de asteptarea ca prajitura sa stea la frigider cateva ore. Ca sa fie mai usor o lasati peste noapte. Imi plac prajiturile cu mere in mod special toamna si iarna, dar nu as refuza o felie din aceasta prajitura cu mere si crema de vanilie scoasa din frigider chiar si in mijlocul verii.

Prajitura cu biscuiti, mere si crema de vanilie este atat de frumoasa incat ai putea spune ca este un tort de biscuiti cu mere.

Puteti inlocui crema de vanilie cu alte tipuri de creme, cum ar fi crema caramel, dar va asigur ca ati putea obtine o prajitura delicioasa cu mere si crema de branza (as incerca crema Philadelphia mixata cu smantana pentru frisca – dar ar avea nevoie de putina gelatina) sau crema mascarpone cu cafea. Totul depinde gustul vostru.

Am ales ca ultimul strat al acestei prajituri sa fie unul de biscuiti cu ciocolata. Veti folosi biscuiti care au aceeasi marime sau cat mai apropiata cu a celor pe care ii puneti intre straturile cu mere si crema de vanilie, astfel incat in momentul in care veti taia prajitura sa puteti avea portii de marimea biscuitilor, iar cutitul sa coboare usor intre aceste staruri, fara sa taie biscuitii si sa deformeze straturile cu crema. Tot din acest motiv este nevoie sa respectati modul in care ii aranjati in forma.

Veti vedea ca eu am taiat biscuitii pentru a umple ultimul rand din tava. Am tinut cont de acest lucru, asa ca peste stratul de mere am pus biscuitii taiati in acelasi loc, cu aceeasi orientare.

Pentru a face o prajitura fara coacere cu mere, biscuiti si crema de vanilie delicioasa aveti nevoie de mere dulci, dar cu miez crocant, tare.  Va recomand cateva soiuri de mere dulci pe care le folosesc adesea in prajituri: Jonathan, Jonagold,  mere de Voinesti (Delicios de Voinesti), Golden Delicious, Idared.

Folositi biscuiti buni, fragezi. Nu as folosi biscuitii ” Popular” pe motivul ca sunt mai ieftini, pentru ca in general biscuitii nu sunt produse scumpe. Acestia sunt tari si nu au nici gust bun in comparatie cu restul biscuitilor.

In crema de vanilie am pus unt. Folosesc doar unt gras de 82% grasime. Daca nu aveti o pastaie de vanilie si vi se pare foarte scumpa puteti sa o inlocuiti cu 1 plic zahar vanilat Bourbon.

Daca vreti sa va inspirati sa pregatiti si alte retete de prajituri cu mere va las colectia mea de prajituri si torturi cu mere. O puteti citi daca apasati aici. Cele mai cautate retete in ultima perioada au fost “placinta strudel cu mere” , “prajitura frageda cu mere de post” si biscuitii cu mere. Daca apasati pe titlul retetelor veti fi directionati catre acestea.

Revenind la reteta de fata va lsa mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru prajitura fara coacere cu mere, biscuiti si crema de vanilie.

INGREDIENTE:

(tava 23*28 cm)

250 g biscuiti Petit Beurre

Pentru crema de mere

1.2 kg mere

100-120 g zahar

zeama de la 1/2 lamaie

1 lingurita pudra de scortisoara

1 plic zahar vanilat Bourbon

Pentru crema de vanilie

500 ml lapte

semintele de la 1 pastaie vanilie sau 1 lingurita pasta de vanilie/extract de vanilie

20 g faina

20 g amidon

3 galbenusuri

80 g zahar

120 g unt – min. 80% grasime

Pentru decor:

2 pachete biscuiti cu ciocolata Milka – 300 g

sau 120 g biscuiti Petit Beurre glazurati cu 150 g ciocolata cu lapte

 

PREPARARE:

Am inceput pregatirea prajiturii cu crema de vanilie, ce va avea nevoie de timp de racire mai mare. Am pus 400 ml lapte pe foc, la incalzit, cu semintele dintr-o pastaie de vanilie si zaharul.

Intr-un bol  adanc am batut ouale, am daugat faina si amidonul, am amestecat pana la omogenizare si am dizolvat totul cu 100 ml lapte. Am turnat laptele caldut peste compozitia de oua cu faina si amidon, am amestecat bine, apoi am turnat totul inapoi in oala si am pus oala pe aragaz la foc mic. Am amestecat foarte des, pentru ca in momentul in care incepe sa se ingroase sa nu se lipeasca de fundul oalei. Am lasat pe foc pana cand a capat consistenta groasa, ca pentru budinca.

Am luat oala de pe foc si am adaugat untul. Am mixat pana am obtinut o compozitie omogena. Am pus o folie alimentara direct pe suprafata cremei (ca sa impiedic formarea unei cruste), apoi am pus oala la racit.

Cand vreau sa grabesc racirea pun apa foarte rece in chiuveta si pun oala in apa. Eventual adaug si cuburi de gheata in apa din chiuveta.

Am trecut la urmatoarea etapa. intr-un bol foarte mare am pus apa cu zeama de lamaie. Am spalat merele si le-am curatat de coaja, apoi le-am dat prin razatoarea cu orificii mari. Am pus pe rand merele rase in apa cu suc de lamaie pentru a impiedica oxidarea. Din momentul in care incep sa rad primul mar, pana termin operatiunea primele s-ar oxida si ar avea o culoare maronie. Cand am terminat de ras toate merele le-am scurs foarte bine, apoi le-am amestecat cu zaharul tos, zaharul vanilat Borbon si pudra de scortisoara. Le-am pus intr-o tigaie cu pereti inalti si  si le-am calit la foc mediu spre mare pana in momentul in care a scazut tot lichidul. Pentru mai multa siguranta merele  pot fi puse intr-o strecuratoare pana se vor raci. Amestecati din cand in cand ca sa usurati eliminarea lichidului. Pentru a putea scoate usor prajitura din forma am pus folie alimentara, dar puteti pune si hartie de copt sau folie de staniol. In ultimul rand din tava nu au intrat biscuiti intregi, asa ca i-am taiat in asa fel incat totul sa fie continuu. Am tinut cont de locul in care am pus biscuitii taiati pentru ca si straturile urmatoare sa respecte acelasi model de aranjare. Acest lucru va facilita taierea prajiturii respactand marginile biscuitilor, fara a risca deformarea straturilor in timpul taierii.

Peste primul strat de biscuiti am pus merele racite (sau foarte putin caldute – daca sunt calde starturile de biscuiti se vor inmuia prea tare), iar peste acestea am aranjat inca un  rand de biscuiti respectand modelul de la baza.

Am pus crema de vanilie racita complet peste al doilea strat de biscuiti, am nivelat-o, apoi am aranjat al treilea strat de biscuiti. Eu am ales biscuitii cu ciocolata de la Milka pentru ca ii aveam in casa (am facut o pasiune pentru ei in ultima luna).

Dar, biscuitii cu ciocolata erau putin mai mari decat cei folositi in straturile prajiturii. Acest lucru a fost rezolvat foarte usor taind marginile laterale, fara sa stric modelul cu ciocolata.

Daca nu aveti biscuiti cu ciocolata puteti folosi inca un strat de biscuiti Petit Beurre (120g) si decorati cu 150 g ciocolata cu lapte topita la bain-marie.

Am acoperit prajitura cu o folie alimentara si am pus peste ea un fund de lemn (direct peste peste prajitura, nu pe tava). Greutatea acestuia va ajuta straturile sa lipeasca bine intre ele.

Am lasat prajitura in frigider pana a doua zi, apoi am portionat-o urmand formele date de biscuiti. Am folosit un cutit cu lama subtire si am sters dupa fiecare rand taiat lama acestuia.

Daca stratul de mere arata mai “ciufulit” dupa taiere il puteti nivela cu lama cutitului.

Sper ca va place reteta aceasta simpla, rapida, usor de pregatit si o veti distribui.

 

Cand vad sectiunea din poza Simonei Elena as face instant inca o prajitura! Multumesc!

 

Va las mai jos o alta reteta de toamna in format video si va invit sa va abonati la canalul meu de YouTube.

 

Comentarii

  • Tony

    Super o reteta foarte rapida , am terminat de facut, abia astept sa mananc maine !

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *