Tort de mere umplute

24 septembrie 2011Diva in Bucatarie

Tort de mere umplute.

tort de mere umplute reteta diva in bucatarie

Tort de mere umplute

Tort de mere umplute, cu aroma si parfum de toamna.

Tortul de mere este unul dintre cele apreciate, atat pentru gustul bun, cat si pentru aspectul deosebit in sectiune.

Cu un blat moale si pufos si mere umplute cu gem si nuca, acest tort de mere va deveni rapid unul din deserturile preferate.

Poti servi acest tort de mere umplute umplute chiar si fara decor, caci iese iese frumos dar, daca vrei, il poti imbraca in frisca pentru a-i da un aer mai festiv.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este tort-de-mere-umplute-diva-in-bucatarie-o.jpg

Poti transforma reteta chiar si pentru perioada postului, folosind reteta acestui chec de post (fara suc de lamaie si afine).

Daca iti plac deserturile cu mere si ai nevoie de inspiratie iti las mai jos si alte retete de tort:

  1. Tort cu mere, crema de vanilie si ciocolata alba
  2. Tort cu mere, frisca si bezea
  3. Tort de mere cu alune si crema de gris
  4. Prajitura rasturnata cu mere

Te sfatuiesc sa fii pregatit pentru a declara ca acest tort de mere umplute este cel mai bun pe care l-ai mancat. Toti cei care l-au gustat asa au declarat. 

Si pentru a-mi dovedi ca l-au indragit, l-au pregatit atat pentru noaptea de Revelion, cat si ziua de nastere ce a urmat in cateva luni.

tort de mere umplute reteta diva in bucatarie c

INGREDIENTE:

7-8 mere 
100 g zahar pentru caramelizat
1 ceasca nuci tocate marunt si mai mare
1 ceasca gem de prune
4 oua
150 g zahar
200 g faina
100 ml ulei
5 g praf de copt
1 lingurita esenta naturala de vanilie

Pentru ornat- optional:
400 ml smantana pentru frisca 30% grasime

50 g zahar pudra

Cum se face reteta:

Am caramelizat zaharul in vasul in care urma sa coc tortul. Am ales o cratita cu diametrul de 24 cm.

Am umplut merele curatate de coaja si cotor cu gem amestecat cu nuca toata( am avut si nuca tocata mai mare si nuca tocata fin).

Puteti sa folositi si stafide sau alte tipuri de nuca (migdale, alune de padure, nuci pecan).

Le-am pus apoi in cratita, cu partea in care se vede umplutura in jos.

Am preincalzit cuptorul la 180°C si am pregatit blatul tortului. 

Pentru inceput am mixat albusurile cu un praf de sare pana am obtinut o spuma tare.

Am adaugat zaharul si am continuat sa mixez pana s-a topit zaharul.

Am pus galbenusurile (pe rand sau toate odata) si ame amestecat usor cu o lingura sau un tel, de jos in sus, rotind vasul.

Am adaugat pe rand uleiul, faina si praful de copt, apoi esenta de vanilie.

Pe acestea le-am amestecat incorporat usor, amestecand cu o spatulasau o lingura, pana s-a omogenizat compozitia.

Este important ca aceasta sa pastreze aerul din spuma de albusuri. Am turnat alutul cu o lingura aluatul printre mere.

Am pus tava în cuptorul preancalzit la 180°C si il lasam sa se coaca cam 30 minute, apoi il acoperim cu hartie de copt sau staniol si, il lasam inca 20-30 minute.

Se face un test cu scobitorea dupa cele 20 minute, pentru a verifica daca este copt aluatul.

Este posibil sa mai stea inca 10 minute, daca merele sunt zemoase si lasa suc in timpul coacerii.
Cand am scos tava din cuptor, am rasturnat imediat tortul, cu fata in jos.
Daca nu faci acest lucru, risti sa se intareasca caramelul (asa cum am patit si eu la un moment dat – vezi poza de mai jos). 

Dupa ce se raceste complet, se poate decora cu frisca.

Poti sa il pudrezi cu zahar sau il glazurezi cu ciocolata alba. 

 

Daca nu are frisca poate fi pastrat la temperatura camerei, acoperit de un clopot de sticla sau plastic pana la 3 zile.

Daca puneti frisca il tineti in frigider, acoperit, dar trebuie consumat in maxim 48h.

Pofta buna!

Ma gasesti si pe Instagram. 

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. reteta asta de tort o stiu de la soacra mea, ea insa face un pic diferit: stratul de mere (neumplute insa) se lasa cu la cuptor 15-20 min sa se caramelizeze in vasul/tava unsa cu ulei si tapetata cu zahar, abia apoi turna aluatul de pandispan si cocea prajitura. in acest mod nu risti ca merele sa lase prea multa zeama. o sa incerc si varianta ta, e foarte parfumata!

    1. dc 300gr faina pt 6 oua , reteta este cool , dar si eu las merele la cuptor 20 min cu zaharul caramelizat,cite oua atiteaa ling de faiana plus una , eu bat ouale toate impreuna cu 150 de zahar , iar faina o amestec cu praful de copt si pun o lg de cacao olandeza data prin sita oricum ms pt reteta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *