Tort de mere umplute
Tort de mere umplute
Tort de mere umplute
Tort de mere umplute, cu aroma si parfum de toamna.
Tortul de mere este unul dintre cele apreciate, atat pentru gustul bun, cat si pentru aspectul deosebit in sectiune.
Cu un blat moale si pufos si mere umplute cu gem si nuca, acest tort de mere umplute va deveni rapid unul din deserturile preferate.
Poti servi acest tort chiar si fara decor, caci iese iese frumos.
Daca vrei, il poti imbraca in frisca pentru a-i da un aer mai festiv.
Poti transforma reteta chiar si pentru perioada postului, folosind reteta acestui chec de post (fara suc de lamaie si afine).
Inspiratie pentru retete cu mere
- Tort cu mere, crema de vanilie si ciocolata alba
- Tort cu mere, frisca si bezea
- Prajitura rasturnata cu mere
- Tort de mere cu alune si crema de gris
- Prajitura rasturnata cu mere
Te sfatuiesc sa fii pregatit pentru a declara ca acest tort de mere umplute este cel mai bun pe care l-ai mancat.
Toti cei care l-au gustat asa au declarat.
Si pentru a-mi dovedi ca l-au indragit, l-au pregatit noaptea de Revelion si ziua de nastere.
INGREDIENTE TORT DE MERE UMPLUTE:
7-8 mere
100 g zahar pentru caramelizat
1 ceasca nuci tocate marunt si mai mare
1 ceasca gem de prune
4 oua
150 g zahar
200 g faina
100 ml ulei
5 g praf de copt
1 lingurita esenta naturala de vanilie
Pentru ornat- optional:
400 ml smantana pentru frisca 30% grasime
50 g zahar pudra
Cum se face reteta:
Pregatire mere
Am caramelizat zaharul in vasul intr-o cratita cu diametrul de 24 cm, in care urmeaza sa coc tortul.
Am umplut merele curatate de coaja si cotor cu gem amestecat cu nuca toata (nuca tocata mai mare si fin).
Puteti sa folositi si stafide sau alte tipuri de nuca (migdale, alune de padure, nuci pecan).
Le-am pus apoi in cratita, cu partea in care se vede umplutura in jos.
Am preincalzit cuptorul la 180°C si am pregatit blatul tortului.
Pregatire blat tort de mere umplute
Pentru inceput am mixat albusurile cu un praf de sare pana am obtinut o spuma tare.
Am adaugat zaharul si am continuat sa mixez pana s-a topit zaharul.
Peste acestea am pus galbenusurile (pe rand sau toate odata) si am amestecat usor cu o lingura sau un tel, de jos in sus, rotind vasul.
In continuare, am adaugat pe rand uleiul, faina si praful de copt, apoi esenta de vanilie.
Pe acestea le-am amestecat incorporat usor, amestecand cu o spatula sau o lingura.
Este important ca aceasta sa pastreze aerul din spuma de albusuri.
Am turnat cu o lingura aluatul printre mere.
Am pus tava în cuptorul preancalzit la 180°C si il lasam sa se coaca cam 30 minute.
Dupa acest interval de timp acoperim cu hartie de copt sau staniol si il lasam inca 20-30 minute.
Se face un test cu scobitorea dupa cele 20 minute, pentru a verifica daca este copt aluatul.
Este posibil sa mai stea inca 10 minute, daca merele sunt zemoase si lasa suc in timpul coacerii.
Important
Cand am scos tava din cuptor, am rasturnat imediat tortul, cu fata in jos.
Daca nu faci acest lucru risti sa se intareasca caramelul (asa cum am patit si eu la un moment dat – vezi poza de mai jos).
Servire tort de mere umplute
Dupa ce se raceste complet, se poate decora cu frisca.
Poti sa il pudrezi cu zahar sau il glazurezi cu ciocolata alba.
Pentru aspect frumos al feliei sectioneaza merele pe jumatate.
Daca nu are frisca poate fi pastrat la temperatura camerei.
Il pastrezi acoperit de un clopot de sticla sau plastic pana la 3 zile.
Daca puneti frisca il tineti in frigider, acoperit, dar trebuie consumat in maxim 48h.
Pofta buna!
Ma gasesti si pe Instagram.
Ce bine arata, imi place ideea, cred ca asta ar trebui sa fac si eu cu niste mere cu care nu stiam ce sa fac 🙂
reteta asta de tort o stiu de la soacra mea, ea insa face un pic diferit: stratul de mere (neumplute insa) se lasa cu la cuptor 15-20 min sa se caramelizeze in vasul/tava unsa cu ulei si tapetata cu zahar, abia apoi turna aluatul de pandispan si cocea prajitura. in acest mod nu risti ca merele sa lase prea multa zeama. o sa incerc si varianta ta, e foarte parfumata!
dc 300gr faina pt 6 oua , reteta este cool , dar si eu las merele la cuptor 20 min cu zaharul caramelizat,cite oua atiteaa ling de faiana plus una , eu bat ouale toate impreuna cu 150 de zahar , iar faina o amestec cu praful de copt si pun o lg de cacao olandeza data prin sita oricum ms pt reteta
Multumesc Mihaela! Weekend placut!
Claudia, am facut si varianta aceasta de tort, anul trecut. Pupici
O idee foarte buna pentru variatiune!Arata foarte bine si gustul imi dau seama cum e!Pupici Cristina!
Multumesc Teo! Weekend placut!
Yamy..trebuie sa fie super bun nu?
Pupici
Yam….delocios
Noua ne-a placut! Pup
imi plac mult torturile cu mere dar pana acum doar cu mere feliate am facut.am sa incerc si cu mere intregi.arata foarte bine.pupicei si un week-end minunat!
Si mie imi plac Sarah! Weekend placut!
Arata foarte apetisant si daca nu il imbracai cu frisca.Despre gust nici nu mai zic nimik.Doar inghit in sec.Duminica placuta.
Multumesc Andrea! Iti doresc duminica frumoasa si tie!
fffff frumos arata si cred ca e tare bun !!!!
Multumesc Adina!
Ce bine arata si ce delicios trebuie sa fie.
O seara minunata!
Multumesc Medi! Si tie iti doresc o zi frumoasa!
Tortul meu preferat. Mama il pregatea mereu pt mine.
🙂
Tortul acesta este foarte bun si racoritor!
DA!! Si mie imi place!
Am facut si eu tortul dupa reteta ta si a iesit foarte bun!
MULTUMESC!
am facut tortul si a iesit minunat,doar cind l-am rasturnat nu a iesit perfect, poate data viitoare
Cu siguranta a 2-a oara iese mai bine! Ideea este sa il rastorni imediat cand il scoti din cuptor
e demential, cine nu l-a incercat, sa o faca! 🙂
😉
Multumesc, Narcisa!
Buna! tortul se rastoarna fierbinte? imi place reteta, arata foarte bine tortul…
Da!!! Altfel se intareste zaharul ars si se strica aspectul.
Multumesc!voi face reteta asta de Revelion si sper sa imi iasa! Sarbatori fericite!