Prajitura rasturnata cu mere

14 septembrie 2023Diva in Bucatarie

Prajitura rasturnata cu mere. Prajitura rasturnata cu mere, reteta simpla. Prajitura rasturnata cu mere, reteta veche. 

diva in bucatarie prajitura rasturnata cu mere v

Prajitura rasturnata cu mere, reteta simpla. Prajitura rasturnata cu mere, reteta veche. 

Felii de mere inmuiate de zahar si unt coapte cu un blat simplu cu aroma de vanilie se transforma in cel mai iubit desert de toamna.

 diva in bucatarie prajitura rasturnata cu mere v

In functie de gusturi prajitura rasturnata cu mere poate fi aromata si cu scortisoara sau rom.

Daca feliile de mere raman frumoase, aranajate asa cum iti doresti, nu vei avea nevoie de un decor special.

Mie imi place rece, cu un mot de frisca, dar puteti sa o mancati si calduta cu un bol de inghetata alaturi.

Daca o imbraci prajitura complet in frisca vei avea un tort simplu cu mere.

prajitura rasturnata cu mere

Daca ai nevoie de inspiratie pentru a pregati si alte prajituri cu mere iti las mai jos cateva sugestii:

diva in bucatarie prajitura rasturnata cu mere

Iata lista de ingrediente si mopdul de preparare pentru reteta de prajitura rasturnata cu mere:

Ingrediente prajitura rasturnata cu mere:

(pentru o forma cu diametrul de 26cm)

1,2 kg mere

120 g zahar

20 g unt

Pentru blat:

6 oua

200 g zahar

220 g faina

100 ml ulei

5 g praf de copt

1 lingurita extract de vanilie

Pentru decor:

200 ml smantana pentru frisca 30% grasime

20 g zahar pudra

Cum se face prajitura rasturnata cu mere:

Pentru inceput iti las reteta in format video. Mai jos gasesti explicatiile scrise.

Mod de preparare prajitura rasturnata cu mere:

Am curatat merele de coaja. Daca nu aveti un feliator de mere puteti scoate casuta de seminte cu un astfel de instrument. Cu feliatorul obtineti felii de aceeasi dimensiune si eliminati si casuta semintelor in acelasi timp. Merele verzi oxideaza mai greu, dar daca folositi alt soi puneti merele in apa cu cateva picaturi de lamaie. Inainte de folosire le scoateti din apa si le uscati prin tamponare cu un prosop de bucatarie.

Am uns o forma termorezistenta cu unt. Nu folositi forme cu inel detasabil caci siropul lasat se va scurge. Am presarat putin mai mult de jumatate din cantitatea de zahar si am aranjat feliile de mere in doua straturi. Dupa coacere isi micsoreaza volumul si nu vreau sa ajunga aluatul la baza. Am presarat restul de zahar peste mere, apoi le-am pus sa se coaca timp de 40 de minute in cuptorul preincalzit la 180°C.

Cand merele aproape s-au copt am trecut la pregatirea blatului. Am cernut faina. Blatul meu a iesit moale si pufos pentru ca am folosit faina de grau superioara 000 de la Baneasa. Doar cu aceasta prajiturile mele ies asa cum imi doresc.

Am separat albusurile de galbenusuri. Albusurile le-am pus intr-un bol mare si adanc si le-am mixat pentru inceput cu putina sare.  Am adaugat zaharul in cateva transe si am continuat sa amestec pana am obtinut o spuma tare ca pentru bezea.

Am mixat galbenusurile cu uleiul turnat in fir subtire si extractul de vanilie, apoi l-am pus peste spuma de albusuri si am mixat putin.

Am incorporat faina si praful de copt amestecand usor, de jos in sus, cu spatula. In acest mod compozitia ramane aerata, iar blatul dupa coacere va fi pufos.Am uns marginile vasului cu unt pebntru ca blatul sa se desprinda usor dupa coacere.

Am turnat aluatul si am copt prajitura in jur de 30 minute. In functie de puterea cuptorului timpul de coacere poat efi diferit.

Veti sti ca este gata cand trece testul cu scobitoarea.

Am lasat-o in jur de 10 minute in forma, am verificat daca marginile sunt desprinse de peretii vasului, apoi am rasturnat prajitura pe un gratar, am indeparat vasul si am lasat-o sa se raceasca complet.

A iesit frumoasa si delicioasa, cu blat moale si pufos. Este preferata noastra pentru mesele in familie, dar si cand asteptam musafiri.

Am pus putina frisca pe post de decor, dar daca o acoperiti cu frisca se poate transforma in tort.

diva in bucatarie prajitura rasturnata cu mere pb

Ma gasesti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook o gasesti daca apesi aici.

Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.

Multumesc, Corina Constantinescu pentru poza! Ma bucur ca ti-a placut!

Multumesc, Ioana Sadovan pentru poza!

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *