Crumble cu mere, reteta simpla si rapida

25 august 2022Diva in Bucatarie

Crumble cu mere, reteta simpla si rapida. Crumble cu mere. Desert rapid si usor cu mere si topping crocant. Reteta simpla desert cu mere si crusta crocanta. Cum se face crumble?

crumble cu mere diva in bucatarie I

Crumble cu mere. Desert rapid si usor cu mere si topping crocant. Reteta simpla desert cu mere si crusta crocanta. Cum se face crumble?

Este un desert atemporal, potrivit in zilele de vara cu o cupa de inghetata alaturi, dar la fel de savuros si in zilele racoroase.

Este mai simplu ca o placinta. Poate fi mancat chiar si la micul dejun.

Are bucati moi de mere acoperite de un strat crocant peste care poti pune un bol de inghetata, frisca sau sos de vanilie.

crumble cu mere diva in bucatarie o

Crumble cu mere este acel desert simplu, rapid si usor pe care il poate pregati orice incepator in ale gatitului.

Poti sa schimbi  merele cu alte fructe, in functie de sezon. De-a lungul timpului am pregatit multe retete de crumble, dar nu toate au ajuns pe blog.

Daca vrei sa incerci si alte variante gasesti trei retete de crumble publicate:

crumble cu mere diva in bucatarie I

Este important ca stratul de crumble sa nu fie prea subtire, asa ca ai grija sa alegi un vas in care firimiturile de aluat sa fie intr-un un strat de aproximativ 5-7 mm grosime.

Nu exagera cu grosimea acestuia, caci fructele sunt vedetele. Toppingul crocant trebuie sa fie maxim un sfert din grosimea celui de fructe.

Gustul si experienta isi vor spune cuvantul in momentul in care alegi grosimea stratului.

Pentru ca reteta de crumble cu mere sa iasa perfect iti recomand sa folosesti doar unt cu minim 80% grasime.

Acesta trebuie sa fie rece. Dupa ce freci untul cu zaharul si faina trebuie sa pui vasul in frigider pentru 30 minute, apoi il presari peste fructe.

Iti recomand sa folosesti o faina buna, caci desertul acesta merita ce este mai bun.

Eu am folosit faina superioara Baneasa tip 000 si iti pot spune ca rezultatul a iesit fix asa cum trebuie.

crumble cu mere diva in bucatarie Baneasa

Am sa iti dau cateva motive ce te vor convinge ca desertul acesta merita pregatit de cate ori ai niste mere la indemana:

  • 1. Nu ai nevoie sa pregatesti aluat de placinta sau blat de prajitura.
  • 2. Majoritatea ingredientelor (daca nu chiar toate) le ai deja in casa.
  • 3. NU folosesti oua!
  • 4. Se pregateste in cateva minute;
  • 5. Poti schimba fructele in functie de sezon: capsuni, rubarbam caise, piersici, nectarine, fructe de padure, pere, etc.
  • 6. Daca ai copii mici nu trebuie sa astepti mult sa se raceasca, il pot manca si cald.
  • 7. Daca nu consumi tot desertul, acesta se poate pastra in frigider

Daca nu ai fulgi de ovaz nu este obligatoriu sa faci un drum la magazin. Adaugi 1 lingura de faina in plus.

Poti sa ii inlocuiesti si cu fulgi de migdale sau orice alt tip de nuci.

Acestea fiind spuse iti las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare in format video, dar si explicatii scrise, pas cu pas.

INGREDIENTE:

900 g mere cantarite fara coaja si casuta semintelor

80 g unt cu 82% grasime

70 g zahar

1 lingurita pudra de scortisoara

Pentru crumble:

120 g faina superioara Baneasa tip 000

1/2 lingurita sare

30 g fulgi de ovaz

80 g unt

70 g zahar tos + 30 g zahar brun

30 g miez de nuca tocat la cutit

1 linguria pasta de vanilie (sau extract de vanilie)

1 lingurita coaja rasa de vanilie

PREPARARE:

Pentru inceput las modul de preparare in format video si te invit sa te abonezi la canalul meu.

Iata si explicatiile scrise:

Pentru inceput mi-am pregatit ingredientele pentru crusta de crumble si am ras coaja de lamaie.

Intr-un bol am amestecat cele doua tipuri de zahar.

crumble cu mere diva in bucatarie 1

Am adaugat fulgii de ovaz, apoi faina si sarea ce accentueaza aromele.

Am amestecat putin, apoi am pus coaja rasa de lamaie.

crumble cu mere diva in bucatarie 2

Am adaugat untul foarte rece taiat cuburi si pasta de vanilie.

Cu varful degetelor am amestecat foarte rapid pana s-au format firimituri de aluat cu aspect nisipos, adica “crumble”. Am pus vasul la frigider.

crumble cu mere diva in bucatarie 3

Am curatat merele de coaja. Am indepartat coditele si casuta de samburi, apoi le-am taiat in cuburi de marime medie.

Ca sa nu oxideze le puteti stropi cu putina apa cu zeama de lamaie.

Le-am pus intr-un bol si le-am amestecat cu zahat tos si pudra de scortisoara.

crumble cu mere diva in bucatarie 4

Intr-un vas incapator am topit untul.

crumble cu mere diva in bucatarie 5

Am adaugat merele si le-am lasat pe foc pana cand s-au inmuiat, iar siropul incepea sa se caramelizeze.

crumble cu mere diva in bucatarie 6

Le-am mutat intr-un vas termorezistent, le-am lasat sa se raceasca si am preincalzit cuptorul la 180°C.

Am presarat nuca tocata la cutit.

Am pus crumble rece peste mere, apoi am copt 30 minute sau pana se rumeneste crumble si pe margine se observa bulbuci din siropul merelor.

crumble cu mere diva in bucatarie 7

L-am lasat sa se raceasca in jur de 45 minute, astfel incat sa fie usor caldut si sa poata fi scos frumos din forma, dar poti sa il scoti cu o lingura direct intr-un bol.

Sa va spun  cat de frumos mirosea in bucatarie cand am scos vasul din cuptor?

Ce poate fi mai bun decat mere caldute aromate cu scortisoara si un topping crocant si delicios?

Sper ca o sa va rasfatati si voi cu acest desert.

crumble cu mere diva in bucatarie M

Nu-i asa ca iti  plac si tie deserturile simple, precum acest crumble cu mere?

Daca il pregatesti si imi trimiti poza o voi publica.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *