Chec cu smochine proaspete
Chec cu smochine proaspete. Reteta chec cu smochine proaspete. Cum se face reteta de chec cu smochine proaspete.
Reteta chec cu smochine proaspete. Cum se face reteta de chec cu smochine proaspete.
Este sezonul smochinelor, asa ca am profitat de faptul ca am primit doua cutii cu fructe proaspat culese si am pregatit cateva deserturi.
Am ales pentru inceput sa fac acest chec cu smochine proaspete.
Daca trece sezonul lor puteti sa folositi prune, mere sau zmeura.
Daca si tie iti plac smochinele iti propun sa incerci si alte retete:
Sotul meu este cel mai mare iubitor de smochine la noi in casa. Special pentru el am pregatit dulceata de smochine intregi, inspirata fiind de un prieten ce revenise din tara natala cu aceast tip de dulceata.
Reteta de chec cu smochine proaspete este foarte simpla si usoara si nu necesita etape complicate.
Iata lista de ingrediente si modul de preparare prezentat pas cu pas pentru reteta de chec cu smochine proaspete:
Ingrediente chec cu smochine proaspete:
(tava 11*22 cm)
4 oua mici (160g)
1/4 lingurita sare
150 g zahar
100 g unt topit si racit
100 ml lapte la temperatura camerei
1 lingurita extract de vanilie
100 g smochine mici proaspete (sau cate intra in forma)
200 g faina
4 g praf de copt
Pentru decor:
100 g zahar pudra
4-6 lingurite apa rece
3 smochine
petale de trandafiri pentru ceai
Cum se face reteta:
Pentru inceput am topit untul si l-am lasat sa se raceasca.
Am mixat ouale intregi cu putina sare si zahar timp de 10 minute, la viteza mica in primul minut, apoi la viteza maxima. In acest moment am preincalzit cuptorul la 180°C pe ventilatie.
Pentru ca etapele sa mearga mai rapid am turnat laptele si extractul de vanilie peste untul topit.
Le-am amestecat putin, apoi le-am adaugat in compozitia de oua.
Am mixat putin, apoi am incorporat faina amestecata cu praful de copt si am amestecat cu o spatula pana s-a omogenizat compozitia.
Am turnat aluatul intr-o tava mica de chec tapetata cu hartie de copt.
Peste acesta am aranjat fructele. Am ales smochine coapte, dar ferme, pentru ca sa nu se sparga in timpul coacerii.
Am apasat pe fructe pentru a intra putin in aluat, apoi am ridicat usor, cu un cutit, compozitia de pe margini.
Varful fructelor nu a fost acoperit, dar in timpul coacerii aluatul a crescut suficient si le-a ascuns.
Smochinele devin in acest mod o surpriza placuta cand checul este feliat.
Coacere chec cu smochine proaspete:
Timpul de coacere a fost de 35 minute, dar poate varia intre 30 si 45 minute, in functie de puterea cuptorului si materialul formei in care este pus aluatul.
Poti sa folosesti o forma cu pereti detasabili cu diametrul de 20 cm pentru a-l transforma in prajitura, dar vei avea nevoie de o cantitate mai mare de fructe.
Servire chec cu smochine proaspete:
Am lasat checul sa se raceasca complet apoi am pregatit glazura din zahar pudra cu apa si cateva picaturi de lamaie. Daca checul ti se pare suficient de dulce poti renunta la decor sau pui din start in aluat doar 100 g zahar.
Pentru a obtine un decor frumos am aranjat trei smochine taiate pana la jumatatea inaltimii lor in sferturi si am presarat cateva petale de trandafiri pentru ceai.
Poti presara fistic sau fulgi de migdale.
Acest chec cu smochine proaspete poate fi pastrat la temperatura camerei timp de 3 zile, intr-o cutie care se inchide etans sau acoperit cu o punga de plastic.
Ma poti urmari si pe INSTAGRAM.
Pagina de Facebook este aici.
Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.