Tort cu mere, frisca si bezea

29 septembrie 2013Diva in Bucatarie

Tort cu mere, frisca si bezea. Merele acrisoare, bezeaua dulce si frisca cremoasa sunt o combinatie irezistibila.

Tort cu mere, frisca si bezea este un desert atat de bun incat o sa va indragostiti de el. Tortul cu mere, frisca si bezea a devenit preferatul familiei noastre si sunt convinsa ca daca il veti incerca nu veti mai face alt tort cu mere.

Merele acrisoare, bezeaua dulce si frisca cremoasa sunt o combinatie irezistibila.

Mi se pare ca nu aveti nici macar o scuza ca sa nu il incercati. Se face usor, iar rezultatul este o adevarata incantare pentru papilele gustative.

La noi in casa toamna se numara torturile cu mere. Se fac usor, sunt delicioase si au gust dulce-acrisor tare bun. Acest tort cu mere, frisca si bezea este probabil cel mai bun tort cu mere pe care l-am facut pana acum!

Ideea acestui tort cu mere, frisca si bezea mi-a venit ascultand in drum spre casa copiii cum povesteau ce au mancat in week-end.

tort-cu-mere-frisca-si-bezea-01

Vecinele au avut bezele iar al meu un tort cu mere umplute. Straturile tortului prindeau deja contur in imaginatia mea si m-a apucat o pofta de gatit ca niciodata. Cel mai greu a fost sa astept ca bezeaua sa se raceasca. In rest totul a iesit exact cum mi-am dorit.

Pentru crema de mere am folosit budinca de vanilie pe care sotul si baiatul meu o adora, desi le pot face si eu una de casa ei se distreaza pregatind una la plic. Voi puteti sa inlocuiti budinca de vanilie cu 40 g amidon si un plic de zahar vanilat Bourbon.

tort-cu-mere-frisca-si-bezea

Una din cele mai bune, mai simple si mai delicioase retete de tort cu mere, frisca si bezea este aceasta!

In acest caz las toata modestia atarnata intr-un colt pntru ca tortul este senzational, imbinand ceva dulce cu ceva racoros in acelasi timp. Trebuie sa il incercati si veti vedea cata dreptate am avut!

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru tort cu mere, frisca si bezea:

INGREDIENTE:
(pentru un tort cu diametrul de 20 cm – 8 portii)

Pentru blat:
85 g unt
100 g zahar tos
3 galbenusuri
1 plic zahar vanilat
3 lingurite iaurt grecesc
125 g faina
1 plic praf de copt
1 praf de sare

Pentru crema de mere:
600 g mere
300 ml apa
50 ml lapte
1 plic budinca de vanilie sau 40 g amidon
2 plicuri zahar vanilat
4 foi gelatina – o foaie are 2 g
50 g zahar pudra

Pentru bezea:
3 albusuri
180 g zahar
3 linguri fulgi de migdale

Pentru umplutura cu frisca:
120 ml smantana pentru frisca – 30% grasime

Pentru decor:
100 ml smantana pentru frisca – 30% grasime
50 g fulgi de migdale

PREPARARE:

Am mixat untul cu zaharul panaau devenit cremoase, apoi am adaugat galbenurile pe rand, amestecand dupa fiecare in parte pana s-a omogenizat compozitia.

tort-cu-mere-frisca-si-bezea-1

Am adaugat iaurtul, am amestecat bine, apoi am incorporat faina amestecata in prealabil cu un praf de sare si praful de copt.

tort-cu-mere-frisca-si-bezea-2

Am turnat aluatul in tava tapetata cu hartie de copt pe fund, iar peretii detasabili  au fost tapetati cu ulei si faina.

tort-cu-mere-frisca-si-bezea-3

Am copt blatul in cuptorul preincalzit la 180°C in jur de 25-30 minute, sau panaa trecut testul cu scobitoarea, apoi l-am scos si l-am lasat sa se raceasca pe un gratar.

Cat timp s-a racit batul am mixat smantana pentru frisca  pana s-a intarit (dar nu foarte tare sa nu se transforme in crema cu gust de unt), apoi am pregatit crema de mere. Am pus foile de gelatina intr-un bol cu apa rece. Merele curatate de coaja si cotor, taiate cubulete, le-am fiert in apa cu 50 g zahar pudra timp de 2-3 minute.

Am dizolvat budinca de vanilie in lapte si am pus-o la fiert peste mere. Puteti folosi amidon si un plic zahar vanilat in loc de budinca de vanilie. Cand s-a ingrosat compozitia am luat de pe foc. Peste 3 minute am adaugat gelatina si am amestecat bine. Am pus blatul pe o farfurie si l-am imbracat cu peretii detasabili ai formei de tort in care l-am pregatit. Am turnat putin mai mult de jumatate din crema de mere peste blat, apoi am pus stratul de frisca.

tort-cu-mere-frisca-si-bezea-4

Peste frisca Am pus restul de crema de mere. Am pus tortul in frigider si in acest timp am pregatit bezeaua mixand foarte bine albusurile cu un praf de sare, apoi am adaugat treptat zaharul. Cand am obtinut o spuma foarte tare, ca pentru bezele,am oprit mixerul.  Am pus bezeaua intr-o forma rotunda cu diametrul de 20 cm, tapetata cu hartie de copt, Am presarat fulgii de migdale si am copt-o in cuptorul preincalzit la 100°C pentru o ora.

tort-cu-mere-frisca-si-bezea-5

Am lasat-o sa se raceasca in cuptorul inchis peste noapte, sau cel putin 6 ore.

A doua zi am pus bezeaua peste ultimul strat de mere cu budinca de vanilie, apoi am imbracat tortul cu frisca si am presarat fulgi de migdale.

tort-cu-mere-frisca-si-bezea-02

Nu cred ca va refuza cineva o felie de tort! Arata foarte bine, iar gustul este senzational!

Pofta buna!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. M-am apucat sa imi strang ingredientele pentru aceasta reteta minunata si am observat ca in blat nu sunt mentionate galbenusurile la ingrediente dar apar in reteta. Sunt cele 3 galbenusuri asociate celor 3 albusuri de la bezea? Multumesc!

  2. Buna , as avea o intrebare la crema de mere …ai scris ca se fierb merele in apa mai apoi amestecam laptele cu budinca.
    Deci fierbem merele i 300 ml apa si budinca o amestec in 50 ml lapte si le amestec ?
    Si inca o intrebare ….daca am pune mai putina apa la compozitia cremei atunci sar ingrosa mai mult si am putea evita gelatina?
    Imi cer scuze pentru intrebarule posibil stupide dar am mai experimentat cu gelatina si nu prea mi-a iesit :-p
    Multumesc frumos o seara buna

    1. In lapte dizlvam budinca pentru a nu face cocoloase. Trebuie sa punem un lichid la fierbere peste mere. Deci budinca dizolvata in lapte se toarna peste mere.
      Crema se ingroasa de la budinca, dar nu sta ferma la taiat. Ai nevoie de gelatina. 🙂 Daca folosesti foi de gelatina (pe care ai grija sa le pui 6-10 minute in apa rece, cat sa fie acoperite) si le pui peste o compozitie calda-calduta, se vor dizolva, amestesteci bine compozitia si totul va fi perfect. Nu te teme! Trebuie sa nu fie fierbinte, dar nici rece si gelatina isi face treaba.

  3. Poate ar fi bine sa menționat-o ca trebuie sa fie crema de mere rece înainte de a se pune pe blat și a se pune frișcă. Altfel frișca se topește și totul curge. Plus ca este zaharul vanilat trecut la ingrediente, dar apoi în rețetă nu mai apare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *