fbpx

RETETE RECENTE

TOCANITA DE PUI CU CEAPA

September 19, 2019 | CATEGORIA

Tocanita de pui cu ceapa, reteta simpla, gustoasa si usor de pregatit, asa cum o mancam in copilarie. Este o mancare cu carne frageda de pui, mult sos de ceapa cu morcovi si ardei gras, suc de rosii.

Cred ca nu exista gospodina care sa nu aiba propria varianta de tocanita de pui cu sos de ceapa. Unele folosesc langa sosul de rosii pasta de ardei sau ketchup de casa, eu adaug si putin vin si supa clara de pui pentru un gust bun, dar sunt gospodine care pun si cartofi in tocanita de pui cu ceapa. Eu nu am adaugat cartofi pentru ca am de gand sa folosesc pe post de garnitura un piure de cartofi sau paste, dar imi place foarte mult si cu o simpla mamaliga calda pusa langa sosul acesta. In variantele mele de garnitura nu are ce cauta cartoful in compozitie. In Ardeal in aceasta tocanita nu se pune suc de rosii, aceasta se coloreaza cu paprika. Soacra mea pune in tocanita de pui cu ceapa galuste de faina. Este foarte buna si in varianta aceasta.

Veti observa ca am folosit ciocanele de pui. Puteti gati tocanita de pui cu sos de ceapa si cu pulpe intregi sau doar cu partea superioara a acestora, cu pui intreg sau doar cu aripioare, dar nu va recomand sa alegeti pieptul de pui. Mancarea va iesi fada, caci acesta nu asigura gustul de care avem nevoie. Eu mi-am cumparat toate ingredientele pentru aceasta mancare din Selgros.

La noi in casa se mananca foarte multa carne de pui, asa ca de-a lungul vremii am pregatit si pentru blog peste 100 de retete cu carne de pui: de la aperitive, la tocanite sau mancaruri cu sos, pana la fripturi si supe sau ciorbe. Unele din retetele foarte apreciate de cititorii blogului meu sunt ciulamaua de pui, mancarea de pui cu masline sau puiul intreg la ceaun.

Daca vreti sa ii rasfatati pe cei dragi, sa se simta ca la restaurant, aceasta tocanita poate fi prezentata frumos pe farfurie.

Pentru a realiza un plating ca la restaurant va recomand sa tineti cont de cateva aspecte:

  1. – sosul va fi baza – peste el se va aranja restul de mancare
  2. – se incearca realizarea unui aranjament cu volum, cu inaltime
  3.  – decorul trebuie sa contina ingrediente proaspete – verdeturi, flori, legume
  4. – se evita folosirea unei singure culori
  5. – se cauta culori contrastante, dar frumoase si instense
  6. – elementele de decor trebuie sa fie comestibile

 

Eu am ales aici conopida roz murata in sfecla rosie si frunze de patrunjel verde. Cred ca patrunjelul merge cel mai bine la aceasta tocanita. Puteti folosi si microplante, castraveti proaspeti sau murati.

In farfuria mea se gaseste piure de cartofi, dar daca vreti sa folositi mamaliga, puneti sosul si il intindeti cu o lingura. Langa acesta aranjati mamaliga taiata cu un inel circular si carnea de pui.

Dar sunt sigura ca si voi aveti imaginatie si indemanare pentru a realiza platinguri chiar mai frumoase decat am reusit eu sa fac aici.

Tocanita de pui cu sos de ceapa se mananca fierbinte, dar poate fi si incalzita a doua zi.

Va las sa vedeti lista de ingregiente si modul de preparare pentru tocanita de pui cu ceapa.

 

INGREDIENTE:

800 g carne de pui – ciocanele in cazul de fata

150 ml ulei

1 kg ceapa

2 morcovi tineri

1 ardei gras mic

2 catei usturoi

200 ml apa

50 ml vin alb

250 ml supa pui

1 lingurita boabe de piper

1/2 lingurita rasa sare

1 frunza dafin

200 ml suc gros de rosii

 

PREPARARE:

Am incins uleiul intr-o tigaie, apoi am calit ciocanelele de pui, curatate in prealabil de tuleie sau puf, pana s-au rumenit uniform pe toate partile.

Le-am scos din tigaie si le-am lasat pe o farfurie sa astepte pana la momentul in care revin in procesul de gatire.

In aceeasi tigaie, in acelasi ulei am calit ceapa toacat marunt la foc mic pana a devenit sticloasa. Am amestecat destul de des, ca sa nu se arda.

Am turnat apa, am pus capacul intredeschis si am lasat pe foc pana cand s-a evaporat. In acest timp am ras morcovul si am tocat ardeiul gras in cuburi mici.

Le-am pus peste ceapa si le-am calit si pe acestea cateva minute bune.

Cand acestea s-au inmuiat am turnat 50 ml vin alb, am amestecat si am lasat putin, pana cand acesta s-a evaporat.

In acest moment am adaugat sucul de rosii, boabele de piper, sarea, cateii de usturoi dati prin presa si frunza de dafin.

Am pus pulpele de pui inapoi in tigaie, am turnat supa de pui si am lasat la foc mic spre mediu, cu capac, timp de 15 minute.

Dupa acest interval de timp am mutat tocanita in cuptorul preincalzit la 200°C pentru alte 15-20 minute – fara capac de data aceasta.

Sosul scade si se ingroasa singur, far asa fie nevoie de faina sau amidon.

Tocanita de pui cu ceapa se mananca fierbinte, imediat cum a fost scoasa din cuptor, avand alaturi garnitura preferata.

Este foarte buna! Data viitoare o voi manca cu mamaliga calda.

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *