Cum se fac galustele de faina?
Cum se fac galustele de faina
Galustele de faina le adaugam in diverse mancaruri (supe, tocanite – gulas, paprika), dar se pot transforma in fel de mancare daca le adaugam branza rasa si smantana sau ceapa calita cu slaninuta (bacon) si pot fi transformate si in desert daca le presaram nuca macinata, zahar si scortisoara.
De-a lungul anilor am pregatit galuste de faina pentru supa de mazare ardeleneasca, ciorba de conopida cu smantana, bors de conopida, gulas de porc, papricas de curcan.
Voi lasa mai jos reteta de baza, urmand sa crestem cantitatea in functie de necesitati.
Pentru a pregati galuste de faina nu avem nevoie de mult timp, nici de ingrediente complicate. Poate ca nu vor iesi perfecte din prima, dar cu putin exercitiu obtinem galuste micute si gustoase.
Pentru a obtine aluatul perfect adaugam faina treptat, incercand sa ajungem la o consistenta moale, care curge, dar sa nu fie nici foarte moale. In functie de marimea oului, este posibil sa fie nevoie de 1 lingurita in plus, fata de cantitatea indicata mai jos, dar la fel de bine lingurita poate fi mai mare decat a mea, ceea ce face ca adaugarea treptata sa fie cea mai buna solutie. In aceasta ecuatie intra si tipul de faina folosit, cantitatea fiind influentata si de acest lucru.
Lasam aluatul sa se odihneasca 5-10 minute, timp in care punem apa cu sare la fiert. Procedam ca si in cazul pastelor: la 1 l apa punem 1 lingurita de sare.
Se fierb in apa sarata pana se ridica la suprafata, apoi punem un capac si le mai lasam in jur de 3 minute ( la foc mediu).
Pentru niciun fel de galuste nu folosim praf de copt, asa ca nici acestea nu contin agent de crestere.
Si ca toate aceste explicatii sa fie mai usor de inteles o sa va las un video cu explicatii. L-am facut special pentru ciorba de conopida cu smantana si galuste de faina.
Iata de ce aveti nevoie si modul de preparare pentru galustele de faina:
INGREDIENTE:
1 ou
1 varf cutit sare
10 ml apa minerala rece
4 lingurite varfuite faina
PREPARARE:
Las pentru inceput modul de preparare in format video:
Am pus 1 l apa la fiert cu 1 lingurita de sare.
Am spart oul, am adaugat putina sare si am inceput sa il bat. Apoi am adaugat apa minerala rece si la final faina.
Dupa ce s-a omogenizat compozitia, am lasat aluatul sa astepte 10 minute. Am format galustele intre 2 lingurite, dar se poate folosi o lingurita ce a fost introdusa in prealabil in apa fierbinte.
Incercati sa folositi o lingurita cu maner lung, daca vreti sa lasati galustele de faina direct pe fundul oalei.
Le-am lasat sa fiarba aproximativ 3 minute dupa ce s-au ridicat la suprafata, apoi le-am scos cu o strecuratoare.
Le-am folosit in retete de supa, ciorba, papricas sau gulas.
Sper ca postarea aceasta sa va fie de folos.
Ma gasesti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook este aici.
Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.