fbpx

RETETE RECENTE

GULAS DE PORC – DISZNOHÚSBÓL GULYAS

December 27, 2011 | CATEGORIA

Aceasta reteta de gulas de porc a trecut repede la categoria “preferate”. Imi place foarte mult sa o pregatesc iarna, parca gustul este mult mai bun in aceasta perioada…

Reteta este “de familie”, preluata de la soacra mea si ma bucur ca pot sa v-o impartasesc si voua caci este foarte gustoasa. Varianta originala are carne de vitel, insa o putem pregati si cu carne de porc, in amestec de porc cu vita, curcan sau in varianta vegetariana.

Pe vremuri toata lumea gatea la ceaun, la foc de lemne, insa in zilele noastre putini pot spune ca au cum sa faca un asemenea gulas, fapt pentru care retetele au suferit modificari pentru timp de fierbere si chiar de ingrediente.

INGREDIENTE:
(pentru 10 portii)

1 k carne de porc
350 g ceapa
700 g cartofi
200 ml suc de rosii
1 morcov
1/2 lingurita fulgi de ardei iute
1/2 lingura boia de ardei dulce
1 lingurita chimen
3 catei usturoi zdrobiti
3 linguri untura
2 litri supa
cateva frunze de telina
1 frunza dafin
1 lingura crema de gulas
sare
piper
ulei pentru calit carnea

Pentru galuste:
3 oua
faina cat cuprinde

PREPARARE:

Pentru inceput calim ceapa tocata marunt in untura pana devine moale si sticloasa. Adaugam usturoiul pisat, fulgii de ardei, crema de gulas si boia dulce de ardei.

Carnea o tocam cubulete, o condimentam cu foarte putina sare si piper, apoi o calim in putin ulei, pana devine alba si turnam sucul de rosii. Amestecam si mai lasam la calit 1 minut.

Adaugam ceapa cu usturoi si boia, supa, morcovii si fierbem carnea la foc mediu. Cand aceasta este aproape fiarta, adaugam cartofii taiati cuburi si lasam sa fiarba totul impreuna. Punem in oala frunzele de telina si cea de dafin.

In 150 ml apa punem la fiert semintele de chimen. Lasam sa fiarba 1-2 minute, strecuram “ceaiul” de chimen, si il turnam in oala.

In acest timp pregatim galustele amestecand ouale cu faina, astfel incat sa obtinem un aluat foarte moale. Punem o oala cu apa si sare la fiert. Luam cu lingurita aluat si punem in apa care fierbe. Lasam sa fiarba galustele cateva minute, respectiv pana se ridica la suprafata.

Dupa ce s-au fiert cartofii, vom strecura galustele din faina si le adaugam in oala de gulas. Fierbem totul impreuna pret de 5-10 minute, cu un capac, apoi putem opri focul. Scoatem din oala frunzele de telina si morcovii si servim gulasul fierbinte.

Daca supa noastra nu se ingroasa, la final putem sa adaugam 1-2 linguri de faina (dizolvata in prealabil in 150 ml zeama de gulas) si mai fierbem 5 minute.

Pofta buna!

Comentarii

  • are o culoare superba!

    • diva in bucatarie

      Multumesc Alinutzika!

  • Eu vreau o portie fara galuste! Arata delicios! Te pup

    • diva in bucatarie

      Simona, cum vrei tu… Pup

  • Aromat si iute pe gustul meu:)

    • diva in bucatarie

      Multumesc Ramona!

  • Sarbatori fericite in continuare si un an nou excelent! :*

    • diva in bucatarie

      Andra iti multumesc! Sarbatori fericite si tie, iar noual an sa iti aduca numai bucurii!

  • Desi am tot mancat bunatati, n-as refuza o portie fiindca arata excelent! Sarbatori fericite! Pupici!

    • diva in bucatarie

      Sarbatori fericite Dana! Te pup

  • ce culoare frumoasa are si ce bine arata!!!

    • diva in bucatarie

      Multumesc Adina!

  • Annamária

    Poti te rog sa modifici putin 🙂 Acolo este … adica iti scriu corect DISZNÓHÚSBÓL GULYÁS. Asa … daca vrei sa modifici asa este corect (este doar o sugestie)

    • diva in bucatarie

      Multumesc!!! modific

      • Annamária

        Cu placere 🙂

        • diva in bucatarie

          🙂

  • felicia

    ce este crema de gulyas, ca nu am auzit si nici nu am vazut pe nicaieri ? eu stau in Bucuresti, aici nu face lumea gulyas, dar eu vreau sa incerc !Mersi !

    • O gasesti in tub de culoare portocalie (un tub ce aduce ca forma cu cel de pasta de dinti) in Kaufland.

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *