Gulas de porc – disznohÚsbÓl gulyas

27 decembrie 2011Diva in Bucatarie

Gulas de porc – disznohÚsbÓl gulyas. Poate fi ingrosata si cu faina, pentru cei care iubesc tocanitele romanesti, dar credeti-ma reteta merita pregatita fara aceasta.

Gulas de porc

Gulas de porc – reteta din bucataria ungureasca – o mancare gustoasa, satioasa, usor de pregatit. Este o combinatie intre supa si tocanita, caci are zeama mai lunga ce prinde usoara consistenta de la rosii si galuste.

Poate fi ingrosata si cu faina, pentru cei care iubesc tocanitele romanesti, dar credeti-ma reteta merita pregatita fara aceasta.

Aceasta reteta de gulas de porc a trecut repede la categoria „preferate”. Imi place foarte mult sa o pregatesc iarna, parca gustul este mult mai bun in aceasta perioada.

Reteta este „de familie”, preluata de la soacra mea si ma bucur ca pot sa v-o impartasesc si voua caci este foarte gustoasa.

Varianta originala are carne de vitel, insa se poate pregati si cu carne de porc, in amestec de porc cu vita, curcan sau in varianta vegetariana.

Pe vremuri toata lumea gatea la ceaun, la foc de lemne, insa in zilele noastre putini pot spune ca au cum sa faca un asemenea gulas, fapt pentru care retetele au suferit modificari pentru timp de fierbere si chiar de ingrediente.

Aceasta reteta de gulas cu carne de porc a fost apreciata de-a lungul timpului de prietenii nostri, dar si de colegii sotului meu.

In fiecare an de 1 decembrie se organizeaza o actiune caritabila. Fiecare departament vine cu mancare gatita acasa si se „vinde”. Banii stransi se doneza catre cauze sociale pe care ProTv-ul le sprijina.

Toata lumea stie ce Atti aduce gulas de porc si in fiecare an cele 20 kg de gulas facute de noi se termina primele.

Sper ca v-am starnit interesul si veti incerca si voi reteta aceasta.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru gulas de porc:

Ingrediente gulas de porc:
(pentru 10 portii)

1 k carne de porc
350 g ceapa
700 g cartofi
200 ml suc de rosii
1 morcov
1/2 lingurita fulgi de ardei iute
1 lingura boia de ardei dulce
1 lingurita chimen
3 catei usturoi zdrobiti
3 linguri untura
2 litri supa
cateva frunze de telina
1 frunza dafin
1 lingura crema de gulas (un fel de pasta de ardei)-optional (am cumparat din Ungaria intr-un tub, dar se gaseste si la Metro sau Selgros)
sare
piper
ulei pentru calit carnea

Pentru galuste:
2 oua – 95 g

1 varf cutit sare

110 g faina

20 g gris

30 ml apa foarte rece

Reteta initiala de galuste -dublam cantitatea:

1 ou

1 varf cutit sare

10 ml apa minerala rece

4 lingurite varfuite faina

Cum se face reteta de gulas de porc:

Pentru inceput am calit ceapa tocata marunt in untura pana a devenit moale si sticloasa. Am adaugat usturoiul dat prin presa, fulgii de ardei iute, crema de gulas si boia dulce de ardei.

Am tocat carnea in cuburi de marime medie, apoi am condimentat cu foarte putina sare si piper.

Am calit bucatile de carne in putin ulei, pana si-au schimbat culoarea, devenind albe, apoi am turnat sucul de rosii. Am amestecat si am continuat sa sotez inca 1-2 minute.

Am  pus peste carne ceapa cu usturoi si boia, supa, morcovii si am lasat sa fiarba totul la foc mediu spre mic.

Cand carnea este aproape fiarta, am pus in oala cartofii taiati cuburi si lasam sa fiarba totul impreuna. Am pus in oala frunzele de telina si 1 frunza de dafin.

In 150 ml apa am pus la fiert semintele de chimen si le-am lasat sa fiarba 1-2 minute, apoi am strecurat „ceaiul” de chimen, si l-am turnat in oala.

Cand cartofii au fost aproape fierti am inceput sa pregatesc galustele.

Intr-un bol am amestecat 2 oua cu un varf cutit sare si apa rece, apoi am incorporat 2 linguri de faina. Am amestecat bine pentru a nu lasa se formeze cocoloase, apoi am adaugat grisul.

L-am amestecat si pe acesta si am continuat sa adaug treptat faina. Consistenta finala a aluatului este destul de groasa.

Am pus la fiert 2 l apa cu o lingurita sare. Cand a dat in clocot am adaugat aluat cate putin, cu lingura inmuiata in apa fierbinte.

Galustele fierb inca 3 minute din momentul il care se ridica la suprafata, ca sa fie cat mai pufoase si bine gatite. Timpul total de gatire al acestor galuste de faina este de 5-8 minute (in functie de cat de mari sau de groase le faceti). Nu le scoateti din apa decat in momentul in care le transferati in gulas, altfel se usuca, isi strica aspectul si textura.

Le-am scos cu o lingura mare cu gauri (cea pe care o folosesc si pentru gogosi) si le-am pus peste gulasul cu carne de porc doar in momentul in care s-au fiert si cartofii. Am continuat sa fierb totul inca 5 minute, cu un capac, apoi am oprit focul. Am scos din oala frunzele de telina si morcovii si am mancat gulasul fierbinte.

Optional: pentru cei care isi doresc un sos mai consistent (desi trebuie sa fie ca o supa ingrosata de cartofi si galuste) puteti adauga 1 lingura faina dizolvata cu lichidul de la gulas in ultimile 5 minute de fierbere.

Pofta buna!

Iata si poza de la inceputurile blogului – din dec 2011.

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube, abonandu-va la canalul meu. Daca apasati clopotelul veti sti cand postez retete noi.

Ma gasiti si pe Instagram

Va invit in grupul Gatesc cu prietenii – reteta aromate

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Poti te rog sa modifici putin 🙂 Acolo este … adica iti scriu corect DISZNÓHÚSBÓL GULYÁS. Asa … daca vrei sa modifici asa este corect (este doar o sugestie)

  2. ce este crema de gulyas, ca nu am auzit si nici nu am vazut pe nicaieri ? eu stau in Bucuresti, aici nu face lumea gulyas, dar eu vreau sa incerc !Mersi !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *