Ciulama de pui

12 februarie 2019Diva in Bucatarie

Ciulama de pui. Ciulama de pui – reteta simpla si gustoasa de pui cu sos alb catifelat din smantana ingrosat cu faina.

Ciulama de pui – reteta simpla si gustoasa de pui cu sos alb catifelat din smantana ingrosat cu faina.

Este o mancare traditionala pentru zona Munteniei si a Moldovei, usor de pregatit, economica si spornica.

Sosul de la ciulama are la baza un rantas de faina dizolvat cu supa sau lapte, asa ca atunci cand intalniti retete de pui in care nu avem acest lucru nu vorbim de ciulama, ci doar de pui cu sos de smantana, asa cum am pregatit in reteta de pui cu sos de smantana si ciuperci.

Pentru ciulama nu folosim bucati foarte mari de pui. Putem lasa pulpele intregi sau le taiem in jumatate.

Pentru a obtine un gust foarte bun folosim pulpele, aripile si eventual piept de pui cu pielea pe ele.

Este esentiala in obtinerea unei supe bune, ce va contribui din plin la gustul sosului.

Pentru cei care nu o mananca, aceasta se va indeparta mai tarziu, in timpul procesului de gatire.

Nu folosim acele fileuri de pui sau doar piept de pui fara piele, caci vom obtine o mancare fada.

Pentru a face ciulama de pui avem nevoie de carne de pui dar si de cateva legume pe care le avem in mod obisbuit in camara/ frigider, respectiv de morcovi, ceapa si telina. Cu ajutorul lor obtinem supa, dar nu le folosim in preparatul final.

Carnea si legumele puse intr-o oala incapatoare, cu apa cat sa le acopere, va fierbe (ca orice supa de pui) la foc mic pana carnea se desprinde de os.

Daca scade prea mult in timpul procesului de fierbere vom adauga inca 100-200 ml de apa pe parcurs, dar nu cred ca va fi nevoie de acest lucru. Este important sa luam spuma, de cate ori se formeaza pentru ca supa sa ramana clara.

Ce ne ramane putem sa transformam in supa de pui cu taitei sau galuste de gris  si avem in acest mod cele doua feluri asigurate pentru pranz.

Exista insa si posibilitatea sa avem supa clara de pui pastrata in congelator/ frigider. In acest caz vom fierbe doar carnea de pui in ea, fara sa fie nevoie sa mai folosim legume (desi eu nu as rezista sa nu arunc inca un morcov si o ceapa in oala).

Pielea de pe carnea de pui o putem scoate in momentul in care este carnea fiarta si strecuram supa. Masuram cantitatea de lichid indicata de mai jos si o folosim pentru a dizolva rantasul.

Sosul pentru ciulama foloseste o smantana groasa si grasa (de data acesta nu smantana pentru gatit) pe care o amestecam cu faina si o dizolvam la inceput cu putin lapte. Prezenta fainii si diluarea acesteia treptat cu supa calda/fierbinte, ne asigura un sos corect, fara aspect  „branzit”.

Pastram ciulama fierbinte cu un capac pus pentru a impiedica, prin condens, formarea unei pojghite la suprafata.

Acestea fiind spuse, sa trecem la treaba si sa vedem de ce ingrediente avem nevoie si modul de preparare pentru ciulama de pui servita cu mamaliga.

Mai multe retete cu carne de pui gasiti aici. 

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru ciulama de pui:

Ingrediente ciulama de pui:

(pentru 4 persoane)

8 ciocanele sau 4 pulpe de pui intregi (aprox 1 kg)

1 felie de telina (de grosimea a doua degete)

2 cepe medii

2 morcovi

1 frunza dafin

1/2 lingurita piper boabe

sare

3-4 linguri ulei

40 g faina

1.3 l apa

250 g smantana grasa (24%)

150 ml lapte

3 catei mari de usturoi

1/2 legatura patrunjel proaspat

Pentru servit:

mamaliga calda

Mod de preparare ciulama de pui:

Pregatim pentru inceput o supa cu carnea de pui.

Taiem morcovul in felii (rondele) mari. Folosim o ceapa pe care o putem pune intreaga, dar o putem taia si bucati mari.

Le punem intr-o oala incapatoare impreuna cu carnea de pui, felia de telina, o frunza de dafin, boabe de piper si 1 lingurita sare.

Turnam 1.3 l apa si fierbem la foc mic pana cand este fiarta carnea. In acest timp luam spuma de cate ori aceasta se va forma.

In acest timp tocam a doua ceapa cat mai marunt si o calim in ulei incins pana devine sticloasa.

Punem bucatile de carne fierte peste aceasta si le perpelim usor, cat sa prinda putina culoare si sa imprumute din gust cepei.

Cand s-au rumenit usor le scoatem din  tigaie si le lasam pe o farfurie sa astepte pana le refolosim.

Punem putina faina peste ceapa si o calim si pe aceasta putin.

Turnam 600 ml din supa de pui peste ceapa, dizovand pentru inceput faina cu un polonic de supa.

Punem pe foc si dam intr-un clocot.

Intr-un bol mare punem smantana cu restul de faina. Le amestecam pana cand obtinem o compozitie omogena ce va fi subtiata cu lapte.

Turnam apoi pe rand cate un polonic de supa peste smantana noastra, amestecand dupa fiecare in parte.

Cand supa si smantana devin o singura compozitie omogena, calda, putem sa le intoarcem pe foc, in vasul in care am aranjat deja pulpele/ciocanele de pui. Adaugam sare dupa gust.

Lasam sa fiarba in jur de 15-20 minute la foc mic, pana cand sosul se ingroasa.

In acest interval de timp amestecam din cand in cand pe fundul vasului, sa fim siguri ca nu se lipeste.

Cu cateva minute minute inainte de a opri focul adaugam piper proaspat macinat si usturoi pisat sau tocat foarte marunt.

Oprim focul, apoi putem presara si patrunjelul tocat marunt.

Servim ciulamaua de pui imediat cu mamaliga calda.

Sa aveti pofta!

Daca pregatiti ciulama de pui, dupa reteta de mai sus, nu uitati sa imi trimiteti pozele. Le voi publica cu drag.

Ma gasiti si pe  INSTAGRAM.

Pagina mea de  Facebook este aici.

Va invit sa ma urmariti si pe YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel pentru a fi notificati cand postez o reteta noua.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Nu știam ce să mai pregătesc azi,,și m-am uitat la ciulamaua ta,,și chiar asta prepar acum,,,îți urmăresc toate rețetele,,sânt extraordinar de bune,, mulțumesc frumos 💖💖💖💖

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *