fbpx

RETETE RECENTE

MAGIUN DE PRUNE – GEM DE PRUNE FARA ZAHAR

August 27, 2020 | CATEGORIA

Magiun de prune – gem de prune fara zahar – reteta gustoasa si sanatoasa de gem pregatit fara zahar. Se spune ca cel mai bun magiun de prune se face cu prune din Bistrita, dar cred ca iese la fel de bun si cu prune din zona in care va aflati, cu conditia ca acestea sa fie bine coapte, cand sunt pline de zaharuri. Este important ca fructele sa fie foarte copate in conditiile in care nu se foloseste zahar absolut deloc!

Magiunul cu prune este foarte gutos, aromat si poate fi consumat si de cei care nu consuma zahar din motive medicale sau pentru ca isi doresc o alimentatie fara zahar.

Nu am amintiri din copilarie legate de magiunul cu prune. L-am descoperit mai tarziu, cu reclamele celor de la Topoloveni. Recunosc ca prima experienta nu a fost pe placul meu, fiind obisnuita cu gemuri si dulceturi dulci spre foarte dulci. Chiar mancasem un gem bio frantuzesc fara zahar cu cateva luni inainte si chiar si acela era mai dulce, fiind indulcit cu must de struguri. A doua oara am primit un borcan de magiun pe care l-am folosit in prajitura “Arlechin”. Ce a ramas in borcan am mancat pe nerasuflate. Mi-a placut mult si mi-am spus ca trebuie sa pregatesc si eu. Doar ca de atunci am primit in fiecare cateva borcane de magiun de prune si nu am avut nevoie sa imi fac eu.

Anul acesta, avand in vedere ca socializarea mea a scazut spre 2-3% si nu ma vad cu prietenii care imi aduceau magiun, am decis ca este momentul sa incerc sa il fac dupa indicatiile primite prin telefon. Nu se face greu deloc.

Ai nevoie doar de rabdare sa fierbi si sa amesteci in oala/ ceaun. Pentru ca nu se lipeasca este nevoie de o oala cu fund dublu, oala de fonta sau un ceaun de fonta. Acestea trebuie sa fie mult mai mari decat cantitatae de magiun de prune pe care o pregatiti pentru ca in timpul fierberii magiunul va sari precum lava unui vulcan si este posibil sa va ardeti.

Tot din acest motiv este bine sa folositi o lingura de lemn cu maner foarte lung.

Magiunul de prune desi a fiert aproape 3 ore are inca o culoare frumoasa, rubinie. Probabil daca il fierbeam mai mult ar fi capat o culoare rosu-maroniu, ins apentru mine este suficient asa. Il voi folosi la iarna pentru prajitura Albinita sau pentru prajitura cu foi din suc de rosii.  Poate fi folosit si pentru a face rulouri cu gem sau cozonac, cu conditia sa obtineti un magiun de prune foarte gros- trebuie sa il fierbeti corect, cat timp este nevoie(de la 2 pana la 4 ore), in functie de tipul de fructe si de puterea flacarii aragazului.

Daca vreti sa vedeti cum se face magiunul de prune delicios va las mai jos cantitatea de pune pe care am folosit-o si modul de preparare prezentat pas cu pas.

INGREDIENTE:

2 kg prune

  • – au iesit 2 borcane de 350 ml si unul de 200ml

PREPARARE:

Am spalat prunele foarte bine, apoi le-am scos samburii. Initial le-am taiat in jumatate, dar pentru ca mi s-au parut foarte mari le-am taiat pana la urma in patru. Prunele acestea erau foarte coapte, asa ca magiunul pregatit din ele va fi delicios.

Le-am pus pe foc fara apa, fara zahar. Am amestecat din cand in cand pana au lasat suc si au inceput sa fiarba la foc mic.

Timpul de fierbere depinde foarte tare de tipul de fructe si de cat de coapte sunt si cel mai mult de cantitatea pe care o pregatiti. De asemenea timpul de fierbere poate fi influentat si de puterea flacarii aragazului, chiar daca este la foc mic pe un ochi mediu.

Am amestecat in ceaun la inceput la 15 minute, peste o ora la 10 minute, apoi, cand s-a ingrosat, foarte des. Am avut grija sa insist in timpul amestecarii pe fundul ceaunului, ca sa nu se lipeasca.

Eu am fiert 2 kg de prune dulci si zemoase si am avut nevoie de 2 ore si 40-45 minute, desi putea sa mai fiarba cu siguranta inca 30 minute pentru a se transforma in pasta groasa. Eu am oprit fierberea cand a fost gros si se vedea fundul vasului cand amestecam. Cu cat cantitatea de prune creste si timpul de gatire va fi mai mare. Veti sti ca magiunul de prune este fiert in momentul in care este foarte gros (daca se poate ca o pasta) si in momentul in care amestecati pe fundul vasului raman dare albe de la lingura, iar acestea nu se acopera imediat.

Daca magiunul de prune este inca lichid si moale nu va avea gustul pe care il asteptati. Trebuie fiert, cu rabdare, pana se ingroasa, amestecand foarte des in ultimile 45-30 minute, ca nu se lipeasca de oala. Daca se intampla acest lucru puteti arunca gemul, caci gustul va fi compromis total. Am pus magiunul de prune fierbinte in borcane sterilizate in cuptor. Maginul meu era gros si se scurgea greu din lingura. Cand se va raci  va avea o consistenta si mai groasa.

Nu sunt un fan al marmeladei taiate cu cutitul, asa ca nu am vrut ca acest magiun de prune sa fie o pasta in care abia sa bag lingurita cand se raceste. Dar, magiunul de prune este cu atat mai dulce cu cat se ingroasa mai tare. Depinde de gusturi. Gustati inainte sa opriti focul! Daca nu estre suficient de dulce il mai lasati sa fiarba. Nu va grabiti! La final trebuie sa aiba consistenta tare, sa nu existe lichid, sa curga greu de pe lingura.

Am pus borcanele pe o tava metalica ce va prelua socul termic. Am pus borcanele in cuptor timp de 15 minute la 120° sau cat este nevoie pana fac o usoara pojghita.

Am filetat borcanele cu magiun de prune  si le-am rasturnat pentru a ma asigura ca se face vid in borcane.  Nu uitati sa sterilizati borcanele cand va apucati de pregatit magiun de prune.

Cand am pus borcanele in pozitie normala, dupa 10 minute, le-am acoperit cu o patura si le-am lasat pana a doua zi.

Borcanul mic a fost consumat deja pe paine cu unt la micul dejun, caci toata familia a fost incantata de gustul bun al magiunului cu prune.

Va doresc spor la pregatit magiun cu prune!

 

Mai jos va las cea mai simpla reteta de gogosari murati in otet fara fierbere.

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *