Gem de prune cu nuca, reteta traditionala din zona de sud a Moldovei.
Reteta de gem de prune cu nuca este reteta copilariei mele.
Cand nu aveam unt pentr uns gemul foloseam un strat subtire de smantana grasa. Erau vremuri ciudate, dar aveau farmecul lor penytru noi, copiii.
Ingrediente gem de prune cu nuca:
1 kg prune
400-600 g zahar (in functie de cat de dulci sunt fructele)
100 ml apa
1 bat scortisoara
sucul de la 1 lamaie
praful de la 1/2 aspirina -optional
100 g nuci tocate mai mare
Cum se face reteta de gem de prune cu nuca:
Spalam si curatam prunele de samburi si codite. Le punem intr-o cratita, le acoperim cu zahar si le lasam cateva ore sa lase sirop. Adaugam 100 ml apa si scortisoara, apoi le punem la fiert.
Fierbem gemul la început la foc mare, apoi la foc potrivit. Amestecam cu o lingura de lemn sa nu se prinda de cratita, mai ales pe fundul acesteia.
Luam spuma de cate ori este nevoie. Adaugam sucul de lamaie si continuam sa amestecam.
Lasam sa fiarba pana incepe sa se lege gemul. In acest moment adaugam nucile. Lasam sa fiarba impreuna pana se leaga gemul bine.
Il punem fierbinte in borcanele sterilizate si tinute in cuptor la 100°C. Preasaram putina aspirina (cu rolul de a conserva cat mai bine), apoi le inchidem ermetic.
Pofta buna!
Ma gasesti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook este aici.
Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.
Comentarii
hmmmm , interesanta aceasta combinatie !!!
Si delicioasa! O recomand!!!
foarte faina combinatia de nuci si prune.imi place culoarea gemului foarte mult.pupicei
E foarte bun gemul cu nuciImi place cand gasesc samburi de nuca in el!Pupici,Cristina!
Mi`ai adus aminte de copilarie… Bunica facea gemul de prune cu nuci. O bunatate era.. Te pup
Yamy…ce bunatate cu siguranta.
Pupici
Multumesc Sarah! Te pup
Teo, este gemul copilariei mele. Pup
Simona, si eu eram tot cu gandul la amintiri…Pup
Multumesc Bianca! Te pup!!!
Foarte buna combinatia! Iar ai stat mult in bucatarie…))
Intr-o dupa amiaza am facut mai multe lucruri in acelasi timp…
La combinatia asta, gem de prune cu nuca, adaugati inainte sa il puneti in borcane putin busuioc.Busuiocul il desavarseste.
Multumesc pentru sugestie, voi incerca cu siguranta!
Gem de prune am tot mancat, dar niciodata cu nuci. Cred ca e o combinatie foarte buna! In schimb, m-am oprit din perindarea mea prin blogosfera ca sa-ti spun ca-mi place enorm de mult borcanelul din prima poza! E superb!
Multumesc mult! Am cumparat cateva borcane din Ikea, special pt poze. Gemul de prune cu nuci merita sa il incerci!
A iesit „cel mai bun!” gem. Daca gaseam in Oregon si prune din alea bune ca la voi era si mai bine! mersi de reteta!
vrei sa iti trimit prune????
Are un gust deosebit ,merita incercat ,multumesc pentru reteta