Gemul de prune, cu gustul minunat dulce-acrisor, nu lipseste din camara mea. Il folosesc des la prajituri, dar nu refuz nici o felie de paine prajita cu unt si gem la micul dejun.
INGREDIENTE:
1 kg prune
400 g zahar
1 plic zahar vanilat(opţional)
150 ml apa
sucul de 1/2 lamaie
praful de la 1/2 aspirina -optional
PREPARARE:
Spalam si curatam prunele de samburi si codite. Punem prunele intr-o cratita, le acoperim cu zahar si le lasam cateva ore sa lase sirop.
Le punem la fiert cu apa, la început la foc mare, apoi la foc potrivit. Amestecam cu o lingura de lemn sa nu se prinda de cratita, mai ales pe fundul acesteia. Luam spuma de cate ori este nevoie. Adaugam sucul de lamaie si continuam sa amestecam.
Lasam sa fiarba pana se leaga gemul. Il punem fierbinte in borcanele sterilizate si tinute in cuptor la 100°C. Preasaram putina aspirina (cu rolul de a conserva cat mai bine), apoi le inchidem ermetic.
Pofta buna!
Comentarii
Imi place mult gemul tau,are o culoare minunata,pupici!
Arata grozav!O sa ai o camara foarte dotata!O zi buna sa ai!
Multumesc Flory!
Multumesc Teo!
Ce bine arata si ce aroma buna …
Pupici!
Multumesc draga Mimmi! Pupici
Arata foarte bine… A facut si mama (noroc cu ea!) sapt trecuta.
Multumesc Simona! Nu stiu de ce, cu trerecea timpului, anumite retete facute de mama parca nu mai sunt la fel… prefer sa mi le fac eu singura!
Ce bine ar fi să nu puneți apă și aspirină!