Muschiulet de porc la tigaie cu sos de afine si vin rosu

21 decembrie 2018Diva in Bucatarie

Muschiulet de porc la tigaie cu sos de afine

Muschiulet de porc la tigaie cu sos de afine si vin rosu

Zilele trecute am pregatit un muschiulet de porc la tigaie cu sos de afine si vin rosu.

Reteta de muschiulet de porc la tigaie isi propune sa fie una rapida, gustoasa si usor de pregatit de catre absolut oricine isi doreste o bucatica buna de carne de porc la tigaie.

Muschiuletul este porc are carnea cea mai frageda si daca este gatita corect atunci obtinem cea mai buna friptura.

Muschiuletul de porc nu se bate, asa cum procedam cu alte tipuri de carne. Doar il taiem in felii de aproximativ 4-5 cm. Tigaia in care urmeaza a fi gatit trebuie sa fie foarte incinsa. Daca avem una din fonta ar fi perfect, pentru ca aceasta pastraza caldura timp indelungat.

Carnea cand va fi taiata in sectiune trebuie sa aiba culoare roz, dar sa nu se vada sange precum la vita.

Dupa ce prajim carnea la tigaie este bine sa ii lasam cateva minute de asteptare, asa ca ne folosim de acest lucru pentru a realiza sosul.

Sosul pregatit in aceeasi tigaie in care a fost prajita carnea este mai mult decat delicios. Aduna in el gusturi si arome ce greu pot fi descrise in cuvinte.

Muschiuletul prajit si scufundat in sosul de afine cu vin rosu este una din cele mai suculente si mai delicioase fripturi cu ajutorul careia putem sa ii impresionam pe cei dragi sau musafirii.

Ma gandesc ca o astfel de reteta este numai buna de pregatit pe 26 decembrie, cand suntem satui de sarmale si piftii, friptura la cuptor sau alte mancaruri grele si complicate.

Pentru a pregati aceasta reteta de muschiulet de porc la tigaie cu sos de afine si vin rosu am ales un vin demidulce de la Vincon.

Pinot Noire, marga Sigillum Moldaviae este asocierea perfecta.

Este un vin demidulce, catifelat cu note fructate de cirese negre accentuate cu aroma discreta de vanilie. Mi se pare ca este perfect pentru sosul ce insoteste carnea.

Sosul cu vin rosu este perfect pentru carnea de porc, dar merge la fel de bine si la miel sau pasare. Vinul acesta, demidulce, aduce notele si aromele necesare unui sos catifelat gustos, usor de pregatit.

Garnitura

Pentru garnitura am folosit un piure de cartofi si cateva buchetele de broccoli fierte cat sa fie al dente. Este una din cele mai intalnite si mai potrivite garnituri pentru carne.

Este prietenoasa cu copiii, dar si majoritatea adultilor o prefera in locul unei garnituri de legume.

Initial imi propusesem o garnitura cu mazare si morcov, mi se pare ca si acestea merg excelent langa muschiuletul de porc. Dealtfel, chiar le-am pus impreuna in reteta muschiuletului de porc impletit cu multe condimente.

Dar, nu-i asa ca arata bine farfuria aceasta? Si va spun, o poate pregati oricine! Asa ca retineti ideea si va invit sa o incercati cat de curand.

Daca va place muschiuletul de porc va invit sa incercati si alte retete pregatite de-a lungul timpului, pe toate le-am strans intr-o mica colectie in acest link. 

Va las aici ingredientele si modul de preparare pentru muschiulet de porc la tigaie, cu un sos delicios de afine si rosu.

Ingrediente:

(Pentru 4 persoane)

1 buc muschiulet porc – 500 g

ulei pentru prajit (70-100 ml)

sare

piper

Pentru sos:

120 g afine

80 ml vin rosu

un varf cutit sare

o crenguta mica rozmarin

o lingurita cu varf zahar

un catel mic usturoi pisat

Cum se face reteta de muschiulet de porc la tigaie:

Ingredientele noastre principale asteapta sa fie folosite, asa ca iata cum procedam.

Scoatem carnea din frigider din timp, macar 15-20 minute inainte de a fi prajita.

Taiem muschiuletul in felii apoi il asezonam cu sare si piper. Eu folosesc sare de Himalaya roz grunjoasa, pe care o rasnesc si piper mozaic, tot in rasnita.

Este bine sa folosim piperul proaspat macinat. Aroma si gustul sunt mai intense.

Incingem bine tigaia, turnam uleiul, apoi punem carnea la prajit.

Prajim carnea pe ambele parti, dar si pe margini, pana prinde putina culoare si se rumeneste foarte putin.

Scoatem carnea intr-un vas care se inchide ermetic, pentru a ramane calde.

Daca este prea mult ulei mai scurgem din el, trebuie sa ramana maxim o lingurita pe fund. Punem fructele in tigaie, cu rozmarinul si le calim cateva secunde.

Le zdrobim cu lingurita, apoi adaugam sare, zahar si usturoi.

Turnam vinul si lasam sosul pe foc in jur de 1-2 minute, pana incepe sa se ingroase.

Cand s-a ingrosat il luam de pe foc, il impartim in farfurii, iar peste acesta punem medalioanale de muschiulet de porc. Insotim carnea de un piure de cartofi.

Ce poate fi mai bun decat sa ai un piure de cartofi cu o carne frageda si un sos delicios?

In plus, se pregateste rapid!!

Pofta buna va doresc!

Ma gasiti si pe  INSTAGRAM sau Facebook.

Va invit sa ma urmariti si pe YouTube.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Prea multa vorbaraie.Ca sa gatesc reteta asta,a trebuit sa citesc o predica imtreaga.Tot jamila este de ajutor

  2. Sosul este genial! Foarte foarte bun si usor de pregatit. Eu l-am folosit la carnea de iepure. Multumesc pentru reteta, la cat mai multe!😊

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *