Tort cu miere de albine, mascarpone si zmeura
Tort cu miere de albine
Tort cu miere de albine, mascarpone si zmeura este un tort delicios, elegant, savuros, ce poate fi pregatit cu cateva zile inainte de a fi mancat. Pe principiul prajiturilor cu foi cu miere de albine, tortul acesta are nevoie de timp pentru ca in momentul in care il vom taia foile sa se inmoaie iar crema sa fie usor absorbita de blat.
Pregatirea acestui tort nu necesita nici timp mult, nici tehnici speciale. Sunt incantata de gust si perezentare si ma bucur ca si cei care l-au mancat au avut aprecieri la adresa lui.
Plecand de la prajitura „albinita”, cu foi cu miere de albine (una din prajiturile preferate in perioada sarbatorilor de iarna de catre foarte multe persoane, pentru gust si pentru faptul ca este spornica), foile acestui tort sunt deja cunoscute ca mod de preparare.
Aceste foi fragede cu miere si bicarbonat sunt exact foile de la acest tort. Umplutura trebuie sa fie putin acrisoara, pentru a aduce contrast si acel ceva ce te face sa iubesti ceea ce tocmai ai mancat.
Alte prajituri cu foi puteti gasi in acest link.
Sentimentul de fericire se poate instala si atunci cand mancam ceva bun. Am mai spus-o si, cu riscul de a ma repeta, voi sustine mereu ca o bucata de prajitura te poate fericit.
Cred ca exista si explicatii stintifice legate de nivelul zaharului si circuitele pe care ni le dicteaza creierul.
Ei bine, cand o felie din tortul cu miere de albine, mascarpone si zmeura va intalni papilele gustative, senzatia de fericire se va putea atinge, credeti-ma. Inchidem ochii in timp ce savuram o bucatica de tort si ne lasam purtati pe note muzicale, chiar daca sunt doar ceva ce ne imaginam.
Nu-i asa ca am dreptate? As vrea sa imi spuneti curand ca ati incercat acest tort si ca tot ce am scris aici este adevarat.
Am pregatit si anul trecut un tort cu miere de albine si visine, cu un blat ce aduce mult la gust cu acesta, dar acela era putin mai „smecher”, caci era umplut cu visine. Daca sunteti curiosi, intrati in link-ul acesta, dar la gust zau daca as putea alege intre cele doua.
De aici si pana la urmatorul tort de pe lista mea nu mai este decat un pas, asa ca sper sa va arat cat de curand si celebrul tort Medovik,
Torturile de acest gen au succes la orice masa festiva. Si, au un mare avantaj: nu trebuie sa ai indemanare pentru a decora torturile cu foi cu miere de albine. Exteriorul poate fi realizat doar din firimiturile de blat.
Se spune ca vorba lunga nu este buna, asa ca nu va mai retin atentia si va las acum sa vedeti ingredientele si modul de preparare pentru tortul cu miere de albine, mascarpone si zmeura.
INGREDIENTE:
Pentru 5 foi cu diametrul de 22 cm:
120 g miere de albine
120 g zahar
3 oua de marime medie
120 g unt taiat in cuburi
1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu
1 varf cutit sare
550-600 g faina
2 lingurite extract de vanilie (poate fi si esenta)
1 lingurita coaja rasa de lamaie
Pentru crema:
500 g mascarpone
60 g zahar
2 linguri smantana grasa (24%)
200 ml smantana pentru frisca
1 lingurita suc lamaie
1/4 lingurita scortisoara
1/4 lingurita esenta lamaie
1 lingurita pasta de vanilie
Pentru jeleu zmeura:
250 g zmeura congelata
30 ml apa
100 g zahar
1 lingurita amidon
3 g gelatina – optional
30 ml apa – optional
Pentru decor:
zmeura
rozmarin
Mod de preparare:
Preincalzim cuptorul la 180°C (electric, convectie).
Punem intr-o oala mierea, zaharul si untul. Le fierbem la foc foarte mic pana se dizolva complet zaharul (in 2 minute ar trebui ca acest lucru sa se intample), apoi luam de pe foc.
Lasam sa se raceasca si adaugam bicarbonatul. Mixam ouale cu un varf cutit de sare.
Cand acestea devin o spuma ce si-a dublat volumul le incorporam treptat in compozitia cu miere de albine.
Adaugam faina, extractul de vanilie si coaja rasa de lamaie. Incepem cu 550 g. In functie de marimea oualelor este posibil sa mai adaugam 50 g.
Framantam aluatul pana devine omogen, apoi il impartim in 5 bucati egale.
Le intindem direct pe foaia de copt si decupam un cerc cu diametrul de 22 cm. Grosimea foilor trebuie sa fie de 2- 3 mm, nu mai mare caci vor creste datorita bicarbonatului. Resturile decupate raman pe foaie si le coacem. Le vom folosi la decor.
Le coacem 8-10 minute (in functie de puterea cuptorului), apoi le scoatem din cuptor si le lasam sa se raceasca pe un gratar. Cand sunt inca usor caldute desprindem cu mare grija foaia de copt.
Pregatim apoi jeleul de zemura. Hidratam gelatina cu 30 ml apa intr-un pahar/ o cescuta.
Punem zmeura cu zaharul pudra si 30 ml apa la fiert. Cand zaharul s-a topit luam de pe foc si pasam compozitia, apoi o strecuram pentru a elimina semintele. Adaugam amidonul, amestecam bine pentru a nu se face cocoloase, reintoarcem pe foc pana da semne ca se ingroasa, apoi luam imediat de pe aragaz. Incorporam gelatina hidratata si amestecam cu viteza. Teoretic nu era nevoie de gelatina, dar nu imi doream o compozitie care sa se intinda in momentul in care taiem felia de tort. Din acest motiv le-am trecut ca optionale la ingrediente pentru crema. Repet: folosirea gelatinei este doar pentru aspectul final al feliei. Lasam jeleul la indemana, la temperatura camerei pana pregatim crema.
Pentru a obtine crema mixam mascarpone cu zahar pudra, adaugam cate putin smantana pentru frisca, iar la final aromam cu scortisoara, lamaie si vanilie.
Incepem asamblarea tortului. Punem separat crema necesara imbracarii tortului. Peste prima foaie intindem crema, o acoperim cu a doua foaie si inca un strat de crema. Acum este momentul in care turnam jumatate din jeleul de zmeura (daca nu folosim gelatina este doar crema de zmeura), punem iar foaie, crema si jeleu si terminam cu foaie, crema si foaie. Jeleul de zmeura este pus doar intre intre straturile 2 si 3 de crema, iar 1 si 4 raman fara zmeura. imbracam tortul cu crema si il lasam minim 12 ore la frigider. Imbracam exteriorul tortului cu resturile ramase de la foi, maruntite cu un mixer vertical sau intr-o punga peste care trecem cu sucitorul de cateva ori.
Tortul taiat dupa 24 ore arata ca in poza de mai jos, dar dupa alte 24 ore foile erau si mai fragede si crema parca si mai gustoasa.
Este de la sine inteles faptul ca s-a terminat inainte sa ii fac o poza.
Acestea fiind spune va doresc spor la prajiturit si nu uitati sa imi trimiteti o poza daca il pregatiti.
Va imbratisez si va doresc sa aveti sarbatori fericite si linistite!