RETETE RECENTE

TORT CU MIERE DE ALBINE SI VISINE

June 22, 2017 | CATEGORIA

Tort cu miere de albine si visine este un tort senzational. Blatul din aluat de biscuite cu miere de albine, umplut cu visine este o surpriza placuta ochiului, dar si papilelor gustative, iar crema fina cu mascarpone, ciocolata si frisca este perfect echilibrata de visinele acrisoare. Combinatia este irezitibila, aspectul placut, se pregateste usor, asa ca nu va ramane decat sa -l faceti cat mai repede.

Ideea acestui tort mi-a venit in timp ce imi pregateam ingredientele pentru unul cu straturi multe, din aluat de biscuite. Imi facuse pofta o prietena, dupa ce mi-a povestit cat de delicios ii iesise. Cat pe ce sa il pregatesc pe acela, dar mi-am spus ca putina originalitate nu strica si am deturnat toate planurile catre acesta, cu doar doua blaturi, ceva mai grosute, dar cu un gust mai pregnant de miere de albine si o crema usor de pregatit, avand in vedere ca ingredientele sunt la indemana oricui. Cu visinele dulci-acrisoare cumparate din Selgros am obtinut un un contrast surprinzator de placut, asa ca putina improvizatie nu strica nicioadata. Rezultatul este mega delicios, dar va las sa va convingeti.

Nu o sa lasati poftele nesatisfacute, nu-i asa?

INGREDIENTE:

(blat diametrul de 24 cm)

Pentru blat:

3 oua mari

1 varf cutit sare

150 g zahar tos

110 g miere de albine

100 g unt topit

1 lingurita praf de copt

1/4 lingurita bicarbonat de sodiu

470 g faina + faina pentru masa de lucru

600 g visine (cantarite fara samburi si codite)

4 linguri amidon

 

Pentru crema:

250 g mascarpone

40 g zahar pudra

1 lingura miere se albine

1 ciocolata alba

1 lingurita extract de vanilie

2 linguri lapte

200 ml frisca lichida

2 linguri zahar pudra

200 g visine (cantarite fara codite si samburi)

2 linguri amidon

80 ml apa

5 g gelatina

50 ml apa

 

Pentru decor:

8-12 visine cu codite

4 cuburi ciocolata alba

fulgi de ciocolata

 

PREPARARE:

Incepem sa pregatim blatul. Desi pare complicat, nu este deloc asa. Se pregateste foarte usor, asa ca urmati indicatiile de mai jos si veti obtine un blat deosebit, umplut cu visine.

Punem ouale intr-un bol cu un praf de sare si le batem usor, apoi adaugam zaharul.

Turnam mierea de albine, amestecam pana se omogenizeaza, apoi punem vasul la baine marie pentru 5 minute sau pana cand se albeste compozitia, mixand in acest timp la o viteza mica.

 

Luam de pe foc si adaugam untul topit. Amestecam cu un tel, apoi incorporam faina amestecata in prealabil cu praful de copt si bicarbonatul de sodiu.

In momentul in care vasul ajunge la temperatura camerei putem sa il mutam in frigider pentru 30 minute. In acest timp spalam visinele, le uscam, le scoatem coditele si samburii, apoi impartim cantitatea in functie de destinatia in care vor ajunge: in blat sau in crema. Punem amidon peste visine (4 linguri la cele pentru blat si 2 la cele pentru crema) si avem grija ca toate visinele sa fie acoperite de acesta.

Dupa  ce trec cele 30 de minute scoatem blatul din frigider, il cantarim si il impartim in 2 parti egale. Preasaram faina pe blatul de lucru si intindem fiecare blat in foaie dreptunghiulara (30*40 cm) si taiem 4 fasii pe lungime, de marime aproximativ egala.

 

Punem in mijlocul acestora visine, cu o distanta mica intre ele, apoi strangem aluatul in partea de sus si il lipim cu mana. Vom obtine niste siraguri umplute cu visine. Le arajam circular in tava de copt (tapetata cu hartie de copt), ca si cand am desena un melc, fara sa fie nevoie sa fie perfect lipite intre ele.

Coacem fiecare blat in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 25 minute, apoi le lasam sa se raceasca pe  cate un gratar.

Cat timp se coc blaturile fierbem visinele ramase, taiate in jumatate, cu zahar pudra si apa pana se ingroasa compozitia. Luam de pe foc si lasam sa se raceasca.

Mixam la inceput frisca lichida cu zahar pudra pana se intareste (dar avem grija sa nu mixam prea mult si sa devina o crema untoasa), apoi crema mascarpone cu zahar pudra si miere de albine. Topim ciocolata alba cu 2 linguri lapte la microunde, o scoatem din frigider si amestecam rapid pentru a omogeniza compozitia. Lasam ciocolata sa se raceasca, apoi o punem in crema de mascarpone impreuna cu extractul de vanilie si mixam bine. Adaugam frisca si continuam sa amestecam. Hidratam gelatina in 50 ml apa timp de 5 minute, apoi o dizolvam la baine marie. Cand devine lichida o incorporam in crema mixand la viteza mare.

 

Impartim cantitatea de visine pe cele 2 blaturi. Punem unul din blaturi in forma in care l-am copt, il acoperim cu 3/4 din crema, apoi punem al doilea blat astfel incat partea cu visine sa fie spre interior. Acoperim cu restul de crema ramasa.

 

Lasam tortul in frigider minim 6 ore  inainte de a-l taia. Pentru decor topim ciocolata alba si imbracam cateva visine cu aceasta. Le punem pe tort incercand sa pastram distanta egala intre ele. Decoram cu fulgi de ciocolata sau ciocolata rasa.

Tips: Scoatem tortul cu 30 minute-1 ora inainte sa il servim din frigider. Blaturile se intaresc putin la rece si redevin fragede la caldura.

Daca veti incerca tortul nu uitati sa ii faceti o poza. Va promit ca o voi publica. 🙂 Si va trimit multumiri anticipate pentru fiecare distribuire.

 

Comentarii

  • Lenuta

    Super arata!vreau sa-l incerc

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *