Chef pentru o zi – la Restaurantul Belvedere Brasov

25 iunie 2017Diva in Bucatarie

Chef pentru o zi – la Restaurantul Belvedere Brasov

Concursul „Fii chef pentru o zi” si-a desemnat castigatorii, asa ca iata-ma impreuna cu vedeteta acestei zile in bucataria unuia din cele mai bune si mai frumoase restaurante din Brasov:  Belvedere.

Irina Bucsa a castigat cu reteta „Rata in doua feluri, cu sos de macese, andiva caramelizata, piure de cartofi mov si de dovleac”. Pe cat de bine suna, pe atat de bine arata preparatul ei.

Experienta de care a avut parte Irina este unica. Chipul ei, ca o carte deschisa, ne-a zambit tot timpul. Era in restaurantul ei preferat, avea ocazia sa invete tehnici si lucruri noi de la cei mai buni chefi, iar acestia nu s-au zgarcit cu informatiile si sfaturile.

Ma bucur ca am avut sansa sa cunosc oameni atat de talentati in bucataria restaurantului Belvedere. Chef Florescu Ioan este un adevarat artist, multiplu medaliat la concursuri nationale si internationale. Un om modest,  un bun „gospodar” si un leader ce isi apreciaza echipa si stie sa o puna in valoare – as spune ca n-am vazut o echipa atat de frumoasa si de unita ca aici. Cu siguranta asta se vede si in ceea ce ajunge pe masa clientilor: capodopere gastronomice realizate cu maiestrie, compozitiile fiind  ca niste picturi perfect echilibrate si colorate. Iar la asamblarea finala participa toata lumea, asa ca aplauzele sunt pentru toti. 🙂

Chef Florescu Ioan a propus un meniu absolut impresionant: terina din foie gras cu dulceata de ceapa rosie si emulsie de telina cu migdale, file de salau de Dunare cu risotto cu verdeturi si sos spumant cu unt, Fan file de strut infuzat cu carpaccio din morcov, piept de rata caramelizat insotit de cannelloni din foaie de clatita cu varza rosie, muschi de vaca posat si un souffle de ciocolata acompaniat de sorbet de trandafiri (din dulceata pregatita de Irina in acea dimineata). Pe langa tot ce am enumerat, meniul a inceput cu un smoothie de verdeturi de-a dreptul irezistibil. Pentru prietenii vegetarieni s-au gasit niste solutii atat de apetisante, incat ti-ai fi dorit ca macar pentru o seara sa mananci doar legume si branzeturi.

Stiam ca intr-o bucatarie de restaurant lucrurile merg intr-un ritm accelerat, fiecare stie ce are de facut, asa ca cei care poposesc fie pentru poze, fie pentru explicatii trebuie sa nu incurce prea mult bunul mers al lucrurilor.

Am incercat sa nu le stau prea mult in cale, insa trebuia sa va las si voua cateva imagini din timpul prepararii, dar ca bonus am luat si reteta pentru voi. In pozele urmatoare am surprins pregatirea unei tarte cu ciuperci. Blatul (30*40 cm) este fraged si a fost pregatit din: 300 g faina, 200 g iaurt si 70 g unt topit pe jumatate, 1 plic praf de copt, piper, nucsoara si rozmarin uscat. Pentru umplutura s-au folosit: 1 kg ciuperci, 5 oua, 400 g telemea, 100 g faina, 200 ml lapte, 1 plic praf de copt, piper, rozmarin, sare si nucsoara.

 

Dulceata de trandafiri pregatita de Irina a fost folosita la pregatirea sorbetului.

 

Souffle-ul de ciocolata se pregateste usor, din timp, urmand a fi bagat la cuptor doar  inainte de a fi servit.

 

Va las cateva poze din meniu, cu mentiunea ca Irina s-a implicat atat in etapa de pregatire, cat si in cea de asamblare a preparatelor in farfurie.

Smoothie de verdeturi

Din meniul vegetarian: sandwich cu tofu prajit si legume si „burger” vegetarian din rosie coapta cu camembert, nuci, pesto si legume.

 

Piept de rata caramelizat cu cannelloni din foaie de clatita cu varza rosie


Muschi de vaca posat, cu legume sotate si sos de hribi

Desertul arata atat de bine incat am uitat sa il mai pozez. Cineva a avut inspiratia sa il imortalizeze cu ajutorul unui telefon, asa ca va prezint souffle de ciocolata acompaniat de sorbet de trandafiri.

Cand esti pasionat de bunataturi si intalnesti profesionisti, atunci poti spune ca visele devin realitate. O realitate ultrasenzoriala, datorata unor magicieni ce stiu sa ne farmece prin bucate simple dar prezentate elegant, ingrediente naturale, de sezon, la care vom visa pana la urmatoarea intalnire. Sa revii la restaurantul Belvedere nu este o promisiune, este ceva ce intra in obisnuinta.

Iar, pentru aceasta experienta minunata, multumirile mele si ale Irinei deopotriva merg catre Selgros Romania, clubul profesionistilor si pasionatilor de bunataturi.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *