Casuta de turta dulce

23 decembrie 2018Diva in Bucatarie

Casuta de turta dulce. Casutele din turta dulce au inceput sa fie pregatite in Germania dupa ce a fratii Grimm  au publicat povestea „Hansel si Gretel”.

Nu stiu daca casuta de turta dulce pregatita de mine seamana cu casuta gandita de fratii Grimm in povestea lui Hansel si Gretel, dar stiu ca este casuta din povestea noastra de Craciun.

Este casuta pe care si-o doresc baietii mei in fiecare an, mari iubitori de turta dulce cu glazura. Le pregatesc turta dulce grazurata, omuleti din turta dulce, dar casuta este vedeta dulciurilor din fiecare an.

Niciodata nu arata la fel. Anul acesta m-am grabit si am pregatit varianta cea mai simpla, dar promit ca in anii ce vor urma voi face si una cu geamuri cu vitralii si decoratiuni dantelate la ferestre. dar pentru o casuta ca aceasta am nevoie de mult timp si rabdare.

Casutele din turta dulce au inceput sa fie pregatite in Germania dupa ce a fratii Grimm  au publicat povestea „Hansel si Gretel”.

Pornind de la poveste, acestea au acoperisuri cu bombonele, creme si glazuri, devenind adevarate capodopere de arta si o adevarata provocare pentru cei care le realizeaza de ale face an de an mai frumoase.

Construirea unei casute de turta dulce necesita un timp de pregatire mare, dar daca suntem bine organizati putem termina in maxim 8 cateva ore.

In functie de complexitate si marime, de imaginatie si indemanare putem realiza casute de turta dulce complexe, cu acoperisuri cu tigle ce pot fi tot din turta dulce, dar la fel de bine pot fi bombonele, jeleuri sau doar desenate. Pot si simple, dar am vazut casute cu etaj, cu luminite puse in interiorul acestora, cu un singur rand de geamuri sau mai multe ce au forme patrate sau rotunde, cu usi sau fara usi…

Totul depinde de ceea ce ne place. Pana la urma cea mai frumoasa casuta este cea pe care o facem noi. Pentru ca aceasta are multa dragoste si este facuta pentru cei dragi.

Casuta noastra de turta dulce va avea povestea nostra. Si in fiecare an vom scrie o alta poveste de Craciun.

Sa aveti sarbatori frumoase si linistite, cu multa dragoste si sanatate!

Acum va las sa vedeti cum am pregatit casuta de turta dulce in varianta cea mai simpla si mai rapida.

casuta turta dulce a

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru casuta de turta dulce:

INGREDIENTE:

(L-9 cm, l -8 cm, H-10 cm)

125 g unt la temperatura camerei

100 g zahar brun

1 ou

125 g miere de albine

400 g faina

1/2 lingurita pudra de ghimbir

1/2 lingurita scortisoara

1/4 lingurita nucsoara rasa

1/4 lingurita cuisoare macinate

1 lingurita bicarbonat de sodiu

1/4 lingurita sare

Glazura: 

1 albus de ou

1 varf cutit sare

160 g zahar pudra

  • culori – optional

PREPARARE:

Intr-un bol amestecam ingrediente solide: faina, sare, scortisoara, ghimbir, nucsoara, cuisoare si bicarbonat.

In alt bol mixam untul cu zaharul pana acesta se dizolva. Incorporam apoi oul intreg. Adaugam mierea de albine si continuam sa mixam pana la omogenizare.

Punem faina in compozitie si incepem sa framantam, dar nu foarte mult – pana omogenizam aluatul. Il impaturim in folie alimentara si il lasam sa astepte la frigider minim 60 minute, apoi il putem intinde, intre 2 foi de hartie de copt, avand grija ca aluatul sa aiba o grosime de 3 mm. Realizam un sablon pe hartie, dupa modelul de mai jos, il printam si il taiem pentru a-l folosi in procesul de decupare a aluatului de turta dulce. Punem  hartiutele peste aluat, folosim o linie si un cutit pentru mai multa precizie si taiem peretii si acoperisul casutei, dupa modelul de mai jos sau dupa alt tipar pe care il putem gasi pe internet.  Aluatul ramas il framantam iar, apoi il intindem si realizam si restul elementelor de decor, dar si partea pe care vom monta casuta. Eu am facut un patrat de 15*15 cm, dar ar fi fost mai bine sa fac un dreptunghi de 15*20 cm, astfel incat sa aiba loc omul de zapada si caprioara.

Punem partile componente ale casutei in tava de copt tapetata cu hartie de copt, cu distanta intre ele, apoi le coacem in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 9-12 minute (in functie de puterea cuptorului).

Decupam apoi si un dreptunghi/ patrat/ cerc, mai mare, pe care vom monta casuta si alte elemente de decor. Mie mi-au incaput doar 2 braduti, desi eram pregatita si cu omulet, cerb si om de zapada (acesta a disparut de pe gratar cand bagam seria a doua in cuptor).

Cand scoatem turta dulce din cuptor este inca moale, dar se va intari cand se raceste.

Mixam albusul cu putina sare, apoi adaugam treptat zaharul pudra.

Daca realizam o casuta cu decoruri speciale, acoperisuri si fete ale casutei ca o dantela o vom glazura inainte de montare, dar ne putem descurca cu un decor simplu, ca cel realizat de mine, chiar si dupa ce montam casuta.

Incepem montarea casutei. Raschetam partea ce va sta pe blat, o ungem cu albus si o punem pe forma de turta dulce ce va sustine casuta. Primii doi pereti au nevoie de sustinere pana se lipesc, asa ca asteptam 10-15 minte sa se intareasca albusul cu zahar pudra, apoi totul va merge mult mai usor.

Putem folosi o cescuta sau un pahar. Continuam sa lipim restul peretilor si acoperisul, folosind si de aceasta data sustineri pentru acoperis(putem folosi niste funduri de lemn, carti sau orice poate sustine partile de acoperis pentru alte 15 minute). Chiar daca am pus pasta de albus intre cele doua partie de acoperis pentru a le lipi, vom mai pune inca un strat de „lipici” pe coama casei. Asa vom sti sigur ca va rezista.

Dupa intervalul de timp rezervat pentru a lipire putem decora casuta dupa propria imaginatie – in cazul in care nu am decorat-o inainte de montaj.

Asa cum se vede in poza eu am „desenat” tiglele, am folosit si putin colorant alimentar, apoi am lipit si 2 braduti cu o glazura colorata si am pus si un mic cos de fum.

Pentru a crea efectul sa zapada si turturi asteptam sa se intareasca primul rand de glazura, peste care punem inca unul. Cu cat glazura este mai groasa, cu atat mai bine vor rezista turturii in pozitie verticala.

Ma gasiti si pe  INSTAGRAM sau Facebook.

Va invit sa ma urmariti si pe YouTube.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *