RETETE RECENTE

COZONAC ZEBRA

April 1, 2018 | CATEGORIA

 

Reteta de cozonac zebra este reteta celui mai simplu si mai frumos cozonac. Marmorat precum un pandispan, efect realizat prin suprapunerea unor fasii de aluat alb si unul cu cacao,  este o incantare nu doar din punct de vedere estetic, cat si in ceea ce priveste gustul.

Un cozonac delicios, realizat chiar si fara umplutura, poate fi deliciul perfect pentru sarbatorile ce bat la usa, dar si pentru orice moment in care ne dorim ceva bun, ca o gustare dulce langa o cana de lapte sau in pachetelul de scoala pentru copii, dar si pentru noi la birou, langa o ceasca de cafea.

Aceasta reteta este extrem de simpla, usoara ca metoda de pregatire, fara sa ne chinuie sa alergam dupa ingrediente scumpe pentru umpluturi. Aromat, parfumat, bine crescut, cozonacul acesta va deveni unul din cele mai iubite retete, trecand usor pe lista celor preferate.

Am folosit esenta naturala de vanilie, zahar vanilat bourbon si pudra neagra de cacao, cu aroma speciala ce intensifica gustul, dar si culoarea dungilor.  Mie nu imi plac cozonacii aceia foarte “bronzati”, asa ca prefer sa il acopar dupa 20-30 minute, adica in momentul in care prinde culoarea aramie. Uneori, acestia se coloreaza foarte tare ( par arsi) si datorita faptului ca sunt dati cu galbenus inainte de a fi pusi la copt. Cozonacul fierbinte, proaspat scos din cuptor si uns cu galbenus va permite sa presaram zahar special pentru decoruri, zahar tos sau alte decoruri din zahar gasite in comert, ce se vor lipi de acesta usor si nu vor fi nici acestea arse. Galbenusul nu ramane crud – acest lucru este posibil daca ne gandim la temperatura mare a cozonacului cand este scos din cuptor.

Copilul meu chiar m-a intrebat daca ii voi pune si niste decoruri din zahar colorate, ce se asorteaza mai bine la cozonacul cu rahat pe care il pregatesc in fiecare an special pentru el. Si cred ca ideea nu este rea deloc. Nu degeaba tot spun ca un copil devine sursa de inspiratie pentru orice mama.

Reteta de cozonac zebra completeaza colectia mea de retete pregatite de-a lungul timpului. Special pentru Sarbatorile Pascale am strans toate retetele de pasca si cozonaci intr-o singura postare, pe care o puteti accesa in acest link.

Pentru a obtine un cozonac cu un asfel de design, ar trebui sa observati cum am taiat benzile de cacao si cum am suprapus aluatul alb si cel cu cacao. Nu este greu deloc. Nu avem nevoie sa cantarim bucatile de aluat, le taiem “la ochi” in marimi aproximativ egale.

Va las in postarea de mai jos cateva indicatii, dar cel mai bine ar fi sa urmariti filmul de prezentare. Si daca va place ce am pregatit, va invit sa va abonati la canalul de YouTube.

Daca imi trimiteti poze cu acest cozonac o sa ma faceti fericita. Abia astept sa postez pozele voastre. Si, daca veti distribui reteta cozonacului zebra, aveti multumirile mele anticipate.

Inainte sa va arat cum am pregatit cozonacul Zebra pentru campania “Imparte ceva bun”, va invit si pe voi sa pregatiti un cozonac folosind ingredientele pentru prajituri de la Dr. Oetker, sa ii faceti o poza alaturi de ingredientele folosite, apoi sa o postati in comentariul concursului ce se desfasoara pe facebook, in link-ul acesta, in perioada 1-10 Aprilie 2018 – ora 21.00. Premiul va fi acordat prin extragere cu ajutorul random.org si se acorda persoanelor de peste 18 ani ce locuiesc pe teritoriul Romaniei si va fi expediat prin curierat. Premiul nu va un singur obiect, ci un pachet de lucruri utile oricarei gospodine si contine urmatoarele:

  1. o carte de retete
  2. o tava de copt
  3. o forma de copt
  4. 6 *forme de tort
  5. un cantar de bucatarie electronic
  6. o cutie retro de tinut arome si pliculete

Participantii pot castiga un singur premiu in cadrul campaniei nationale “Bucuria de a imparti ceva bun”.  

Se vor posta doar poze proprii. Acolo unde exista suspiciuni, voi cere poze din timpul prepararii sau mai multe poze cu produsul final. In cazul in care nu pot fi oferite voi anula inscrierea la concurs.

Sa trecem acum la fapte si sa pregatim un cozonac zebra.

INGREDIENTE:

(Pentru un cozonac foarte mare – 30*15 cm)

700 g faina

300 ml lapte

200 g zahar

1 plic zahar vanilat Bourbon Dr. Oetker

4 galbenusuri

50 ml ulei

1 plic drojdie uscata sau 25 g drojdie proaspata Dr. Oetker

1 lingurita finesse de lamaie

1 lingurita esenta naturala de vanilie

50 g cacao neagra

60 ml lapte – pentru dizolvat cacao

1 lingurita esenta rom Dr. Oetker

Pentru decor:

1 ou

1 plic zahar vanilat Bourbon Dr. Oetker

zahar special pentru decor

PREPARARE:

Va las sa descoperiti cat de usor se face urmarind filmul de mai jos

 

 

Daca il pregatiti va astept pozele, iar daca veti distribui reteta va multumesc!

Spor la pregatit cozonac zebra!

Sarbatori fericite!

 

Iata si cozonacul pregatit de Anca Arsenie. Multumesc!!

 

Si cel pregatit de Ana-Maria Cristea arata senzational! Multumesc!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

  • Gabriela

    Buna. Dupa ce se pune in forma nu se mai lasa deloc la crescut?

  • Claudia

    Arata minunat! De unde ai cumparat acel zahar special de ornat? nu l-am mai vazut pe piata si arata foarte bine pe cozonac!
    Nu stiam ca ai retete video, se vede ca n-am mai trecut de mult, dar promit sa revin mai des 🙂

  • Papadopoulo Panait Virginia

    Buna draga mea , eu sunt in Grecia nu am produse de la Dr OETKER, dar vreau sa fac cozonacul zebra pot participa și eu la concurs .
    Mulțumesc

  • APOSTOL VIORICA

    Multumim mult pentru reteta !Arata supeeer cozonacul!Felicitari!

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *