Branzoaice la tigaie

30 ianuarie 2016Diva in Bucatarie
5/2Reviews

Branzoaice la tigaie

Branzoaice la tigaie

Branzoaicele la tigaie, poale-n brau prajite sau gogosi umplute cu branza sarata, sunt o alegere excelenta pentru un desert gustos, fiind o varianta mai rapida a branzoaicelor la cuptor. Preparatele traditionale romanesti au un farmec aparte.

Reteta moldoveneasca de branzoaice prajite in tigaie este gustoasa si se pregateste usor.

Cu aluat pufos si umplutura delicioasa de branza dulce si sarata vei obtine un desert savuros, perfect pentru orice moment al zilei.

Eu si fiul meu mancam aceste branzoaice prajite la micul dejun sau inlocuim cina cu acestea, dar de multe ori cosul pentru picnic in excursii este plin de branzoaice prajite. 🙂

Sfaturi:

  1. umplutura trebuie sa fie obligatoriu o combinatie intre branza dulce si sarata
  2. folosesti faina de calitate superioara 000 sau faina de cozonac
  3. uleiul din tigaie trebuie sa ajunga pana la jumatatea placintelor
  4. incingi bine uleiul, dar nu il lasi sa fumege

Reteta de branzoaice la tigaie era preferata mea in copilarie.

renuntam la gogosi sau scovergi pentru ele.

Mama ne facea un castron mare, ca sa putem oferi si prietenilor ce veneau sa se joace cu noi.

Alte retete de placinte la tigaie:

  1. placinte turcesti pisi
  2. scovergi

branzoaice-poale-in-Brau-la-Țigaie-o

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru branzoaice la tigaie:

Ingrediente:

(10 mari sau 18 mici)

aluat:

500-550 g faina

25 g drojdie proaspata/1 plic drojdie uscata

2 oua

1 lingurita zahar

180 ml lapte usor caldut

1 lingurita de esenta vanilie

ulei de floarea soarelui pentru prajit

umplutura:

200-250 g branza sarata (telemea) rasa

100 g branza dulce de vaci uscata – daca este umeda/cremoasa folositi doar 70 g

1 ou

coaja de la o rasa lamaie

1 plic zahar vanilat

60 g zahar

MOD DE PREPARARE BRANZOAICE LA TIGAIE:

Pregatire aluat

Pentru o pregati aluatul pentru branzoaice la tigaie am amestecat faina cu drojdia dizolvata in prealabil cu 1-2 linguri lapte caldut si 1 lingurita zahar.

Apoi am adaugat vanilia, ouale si restul de lapte.

Am framantat aluatul pana a devenit neted si nu s-a mai lipit de maini.

Am lasat la dospit in loc cald timp de 30-45 minute sau pana si-a dublat volumul.

branzoaice-poale-in-Brau-la-Țigaie-1  branzoaice-poale-in-Brau-la-Țigaie-2

Preparare umplutura de branza

In acest timp am pregatit umplutura.

Am amestecat branzeturile cu restul ingredientelor enumerate mai sus.

Formarea si gatirea branzoaicelor

Dupa ce a crescut aluatul am intins o foaie de 4 mm grosime.
Am decupat cercuri. Poti sa le tai si patrate.

Pentru branzoaice mari am folosit ca etalon marimea unei farfurii pentru aperitiv, iar pentru cele mici marimea farfurii mici de desert.

Am pus branza pe jumatate din aluatul decupat lasand marginile libere (in jur de 1 cm).

Cand suprapun aluatul simplu peste umnplutura lipesc marginile intre ele apasand cu ajutorul unei furculite.

branzoaice-poale-in-Brau-la-Țigaie-3  branzoaice-poale-in-Brau-la-Țigaie-4

Le-am prajit in ulei incins pana s-au rumenit pe ambele parti.

Nu se prajesc la foc foarte mic pentru ca absorb ulei.

branzoaice-poale-in-Brau-la-Țigaie-o

Cand au fost gata le-am scos pe un prosop de hartie ce va absorbi surplusul de ulei.

Servire

Se scot din tigaie si se pudreaza cu zahar tos sau zahar pudra.

Se mananca calde sau reci, dupa preferinta.

Reteta de branzoaice la tigaie este alegerea perfecta pentru zilele in care iti doresti un desert rapid si gustos.

Cu aluat pufos si umplutura de branza, acestea se fac usor si iti satisfac pofta de dulce.

Pofta buna!

Ma gasiti si pe  INSTAGRAM.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Va invit sa va abonati la canalul meu de YouTube.

Multumesc pentru poza, Gutoaia Mihaela Galatanu.

Iata si branzoaicele pregatite de Ivanescu Maricica.

Print

Distribuie pe:

41 de răspunsuri

  1. Buna. Am vazut la primul ingredient ca ai scris 10 mari sau 18 mici. Doresc sa fac si reteta si trebuie sa stiu despre ce ingredient este vorba. Multumesc.

  2. Buna ziua!Te rog sa mai citesti inca o data reteta si completeaza langa cuvantul 1caldut,ce inseamna 60g+zahar pentru topping de zahar. Te rog sa-mi raspunzi folosind numele de Cristina.
    Multumesc

    1. Da, reteta a suferit transformari cand s-a modificat site-ul. 60 g zahar se pun in branza. Avem nevoie de zahar in plus pentru a presara pe branzoaice cand le scoatem din tigaie. Fiecare isi pune cat doreste.

  3. Buna ziua,eu cand am inceput sa prepar aluatul,citind din preparare,am realizat ca ceva nu era in regula,pt ca era f.putin lapte”2 linguri”.Dar restul de lapte pana la 180 ml unde este?!cred ca inainte de a publica o reteta,trebuie sa o verificati bine,ca in felul asta,induceti lumea in eroare.Sanatate!

  4. Doamne,cat de tolomace sant (unele) femei.Daca scrie ca 2 lingurite pui in drojdie,restul laptelui unde il poti pune?In gura?😁Santeti gospodine bune?Apropo,o omleta stiti s-o faceti?Tutelor.

      1. Dumnezeule este o rețetă atat de simpla și gospodinele din comentari o complica atat de mult 🤣🤣🤣.. doamnelor o gospodina adevarata știe lucrurile de baza ..cum ar fi sa faci „maia”inainte sa frămânți aluatul ..ma bucur ca ai postat-o.. uite ca mai sunt și doamne care trebuie sa învețe sa frământe un aluat 😉😉😉

          1. Foarte bine punctat.Este un siteu de retete ,nu de „”carcotasenie””.Sa fim seriosi si sa intelegem ca nu toata lumea s-a nascut „”bucatar si cu veleitati de bucatari””. Este important ca se doreste a se implica in aceasta frunoasa activitate si, solicita lamuriri. Spor in toate si mai ales la „”bucatarit””.

  5. Mi s au desfacut vreo două în timpul prăjirii..uffff,în rest a ieșit ok! nu știu. cred ca n am apăsat destul cu furculița la sigilare .

  6. Aluatul iese foarte tare daca puneti 540g faina(eu am folost faina de cozonac). Va recomand sa puneti mai putin de 500g faina si sa completati apoi daca e cazul.

    1. Maria, sa stii ca totul depinde de tipul de faina (tinand cont si de faptul ca ai folosit faina de cozonac) si de modul cum este pastrata – in mediu foarte uscat, temperatura, etc. Dovada este ca au incercat si altii si le-a iesit perfect.

  7. Eu sunt icepator. Cred ca este prea multa faina sau prea putin lichid. Coca a iesit cam tare. O sa vad cum decurge treaba in continuare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *