Fasole batuta
Fasole batuta. Spalam fasolea in mai multe ape pentru a elimina impuritatile si o lasam peste noapte la muiat.
INGREDIENTE:
500 g fasole
1 morcov
3 cepe de marime medie
3-4 catei de usturoi
2 linguri ulei
sare
3 linguri suc de rosii
PREPARARE:
Spalam fasolea in mai multe ape pentru a elimina impuritatile si o lasam peste noapte la muiat.
Fierbem fasolea in apa fara sare, avand grija sa schimbam apa de mai multe ori. La ultima apa de fiert putem adauga sare, un morcov si o ceapa.
Dupa ce a fiert o scurgem, o dam prin masina de tocat de 2 ori, pentru a obtine o pasta fina. Usturoiul curatat si pisat il punem peste aceasta pasta. Adaugam sare dupa gust si amestecam pana se omogenizeaza. Ceapa curatata si taiata pestisori o calim in putin ulei, apoi adaugam suc de rosii sau bulion. Putem cali ceapa in ulei cu putin zahar, pana se caramelizeaza, apoi adaugam doar 1 lingurita suc de rosii. Eu am folosit ambele variantele in poza…
Punem fasolea intr-un vas pentru a servi. Ceapa calita cu suc de rosii (sau cea caramelizata) o punem peste fasole, impreuna cu uleiul in care am calit-o si servim.
Pofta buna!
O am si eu in plan,delicioasa!Pupici!
Flory si mi eimi era pofta de mult timp…
Eu am facut ieri ciorba de fasole, dar tot poftesc la fasolica batuta…mmmm…deja mi-e foame:)
Am facut si eu ciorba de fasole, o pastrez pentru saptamana viitoare! Te pup Dana!
Mi-e si rusine sa spun de cand nu am mai papat !!!!
Adina eu nu mancasem din martie-aprilie…
yummy..super prezentarea
Multumesc Alice!
O mancare pe care o servesc mereu cu placere.O zi minunata sa ai.
Multumesc Mihaela!
Buna , pe la noi se mai pune si o lingura doua de otet , ii da un gust mai placut , incearca si asa 🙂 Ceapa calita noi o facem de obicei asa : taiem slanina cubulete mici si ii prajim, gand slanina sa facut jumari atunci punem ceapa tocata marunt o calim pana devine un pic aurie , cand si ceapa sa calit sa prajit atunci punem boia de ardei si asta punem peste fasole batuta 🙂 doar o idee 🙂
Felicitari pentru blog , de multe ori ma intorc de cand am dat peste el
Pupici
Momentan aceasta reteta intra in categoria retetelor de post, dar voi incerca cu siguranta sa prajesc si slaninuta! Nu are cum sa fie rau, imi place mult slanina! Trebuie sa fie foarte bun!!!
Sa nu ajunga barbatu-meu pe aici ca mi-am facut de lucru!Frumos prezentat!Pupici!
Teo, pe al meu abia acum l-am convins sa guste – adica dupa 14 ani!!! Si i-a placut!
Foarte buna! Iar prezenatrea este minunata!
Multumesc Raluca!
Mmmm.. frumoasa prezentare, gustos preparat! Pupici
Multumesc Simona!
Iui.. da ce foame m-a apucat…as gusta niste ceapa dinaia prajita…un carnat afumat si niste varza murata!!! Vai ca plec de aici ca mi-e- rau:)
Pup
Bianca hai la o portie… Pup
Mammaaamia, cît de bine poate sa arate! Si ce frumos ai decorat-o!
Multumesc Maya!
foarte buna, imi place mult cum ai prezentat reteta :*
Multumesc Andreea!
La noi, in Ardealul austro-ungar „fasolea frecata”asa o numeam ,se prepara simplu fara morcovi si suc de rosii !! tehnologia de fierbere este identica cu cea prezentata doar ca se adauga usturoiul in functie de gustul fiecaruia !!! In final se”bate”(fasolea fiarta ) pana se face un piureu iar separat se caleste ceapa in ulei pana devine auriu-bruna care apoi v-a orna farfuria cu fasole la suprafata !! O asortam cu salata de varza acra !(taietei de varza acra taiati extrem de fin ,piper si ulei)…………simplu si bun !!!!!!!!!!!
In zona de sud a tarii se foloseste sucul de rosii, bulionul, mai mult decat in Ardeal – eu aici am crescut asa ca obiceiurile mi-au intrat in sange. Ideea cu varza acra langa fasole o voi folosi cu siguranta.
Reteta este binevenita 🙂 ! Tocmai ce am pus fasolea in apa! Nu m-am decis inca daca sa pun sucul de rosii separat sau sa pun sosul de rosii direct in fasole 🙂 !
Muraturile sunt de baza, oricum.