RETETE RECENTE

PUI INTREG LA CEAUN

October 1, 2018 | CATEGORIA

 

Pui intreg la ceaun era mancare de sarbatoare in copilaria mea si este cea mai buna reteta de pui prajit. Mancarea aceasta face parte din categoria bunataturilor de care s-au bucurat toate generatiile familiei noastre.

Reteta aceasta se incadreaza cu usurinta la categoria retetelor traditionale.

Cred ca nu este casa din tara noastra in care sa nu se fi gatit pui la ceaun. Fie intreg, fie transat, puiul gatit la ceaun este extrem de gustos.

Pui intreg, crocant la exterior si bine facut in interior, este o friptura extrem de simpla si rapida in modul de pregatire, pentru care nu iti trebuie tehnici speciale de gatire si nici scoala de meserie.

Il putem gati chiar si in aer liber, cand mergem in excursie cu cortul. Nu are nevoie de sosuri speciale.

Langa puiul acesta auriu si crocant un mujdei este ca o binecuvantare si daca ai alaturi o portie de mamaliga calda sau niste cartofi prajiti te declari fericit.

Eu am folosit un pui crescut la tara, cel despre care se spune ca are carnea atoasa, dar gatit asa cum veti vedea mai jos veti spune ca aveti in farfurie cel mai fraged pui.

Reteta asta nu ar fi nimic fara untura de porc. Nu stiu cum se face ca zburatoarea asta are un gust mult mai bun daca este prajita un untura sau macar o combinatie de untura cu ulei.

Bunica, matusile, mama si toate vecinile de la bloc asa gateau puiul de pui. In untura. Si, daca in untura ajunge si putina sare fina,  atunci rezultatul final este absolut spectaculos.

Un spectacol pe care l-as numi rasfat pentru papilele gustative, alint pentru cei dragi, pofta implinita pentru cel care s-a apucat de prajit un pui mai maricel.

Va las sa descoperiti cat de usor puteti face acasa acest pui. Sunt sigura ca o sa va placa si o sa il faceti apoi de cate ori veti mai avea ocazia. Pregatirea se face in 5 minute, iar in acele 30 minute de gatire nu trebuie sa stati pe langa aragaz.

Iata cea mai buna reteta de pui prajit intreg la ceaun.

INGREDIENTE:

1 pui gaina (1.7-1.8 Kg)

sare

piper

boia dulce de ardei

4 linguri varfuite de untura

aproape 2 l ulei

PREPARARE:

Cum se face puiul intreg la ceaun? Nimic mai simplu!

Puiul curatat de maruntaie, spalat bine la interior si parlit la foc pentru a scapa de tuleie si fulgi, va fi asezonat cu sare, piper si boia pe toate partile. Punem intr-un ceaun untura, apoi potrivim puiul in acesta, doar cat sa masuram uleiul, apoi scoatem puiul si încingem grasimea.

 

Aruncam o lingurita de sare fina in ea, iar când grasimea este destul de infierbanta punem puiul inapoi sa “fiarba” in ulei+untura in jur de 30-40 minute, pana devine aramiu, cu pielea crocanta.

Putem pune un capac, iar focul il lasam mic in timpul gatirii.

 

Cand il scoatem din ceaun il mancam cald-fierbinte cu mujdei simplu sau mujdei cu smantana.

Insotim puiul de o portie de cartofi sau mamaliga fierbinte. Daca punem si un pahar de vin rosu la masa atunci nu va fi rost de povesti in timpul mesei. Se mananca si atat.

La sfarsit ne lingem degetele, facandu-ne planuri pentru viitorul pui ce va fi gatit intreg la ceaun.

 

Din acest motiv va las si eu acum, caci ma duc sa vad daca a mai ramas macar o aripioara.

Va urez pofta buna si voua!

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *