Prajitura cu mere si crema caramel

3 octombrie 2018Diva in Bucatarie

Prajitura cu mere si crema caramel. Daca as folosi 1.000 de cuvinte sa o descriu nu as reusi atat de bine pe cat ar reusi sa o faca papilele mele gustative.

Prajitura cu mere si crema caramel are blat foarte pufos, fructe acrisoare ce se imprietenesc perfect cu o crema caramel. Prajitura cu mere si crema caramel este foarte gustosa, usor si rapid de pregatit.

Daca as folosi 1.000 de cuvinte sa o descriu nu as reusi atat de bine pe cat ar reusi sa o faca papilele mele gustative.

Ai putea crede ca bucatica aceea de prajitura aranjata pe o farfurioara pentru poza va fi o portie suficienta langa o ceasca de cafea, intr-o amiaza obisnuita de toamna. Dar nu este nimic mai fals!

In primul rand amiaza nu era una obisnuita. Ma chinuia talentul in bucatarie incercand sa imi impresionez soacra pana la capat. Reusisem cu pranzul sa ating puncte sensibile in modul cel mai placut, dupa ce i-am gatit supa gulas si am reusit sa o conving sa incerce si o reteta in stil chinezesc (promit ca veti vedea foarte curand pe micile ecrane si aceste retete), dar la desert era alta poveste.

Desertul trebuia sa fie fabulos. Pentru ca  soacra mea face prajituri bune.

Stiti retetele prajiturilor Kati si Jerbo/ Greta Garbo? Da, sunt din caietul ei.

Prajitura cu blat fraged si mere, prajitura rasturnata cu mere pregatisem in zilele trecute.

Prajitura aceasta a fost o improvizatie. Cand m-am apucat de blat nu imi imaginam inca cum va arata finalul.

In aceasta prajitura cu mere si crema caramel am pus impreuna un simplu pandispan cu mere verzi (dar puteti folosi orice fel de mere aveti in casa), o crema de vanilie cu unt care s-a imprietenit fabulos de bine cu o cutie de crema caramel din lapte (dulce de leche).

Eu am avut crema gata cumparata, dar o puteti pregati si singuri, asa cum am aratat aici.

Si acum sa revin de unde am plecat: prajitura aranjata pe o farfurioara pentru poza va fi o portie suficienta langa o ceasca de cafea? NU!!

Va urma inca o bucatica, apoi inca una, pana cand platoul se va goli. Si te intrebi de ce nu ai facut o tava mai mare cu prajitura cu mere si crema caramel?

Pentru ca si maine mai este o zi. Si poate reteta de maine va fi si mai fabuloasa (desi, fie vorba intre noi, nu cred ca se va intampla curand ceva la fel de bun).

Daca vreti sa va inspirati pentru alte retete cu mere, va las colectia de prajituri aici.

Si, da. Soacrei mele i-a placut aceasta prajitura.  Mult!

Si o sa va placa si voua, asa ca va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru prajitura cu mere si crema caramel mai jos:

Ingrediente prajitura cu mere si crema caramel:

Pentru blat:

(tava 23*28 cm)

6 oua – separam albusurile de galbenusuri

1 varf cutit de sare

300 g zahar

150 ml ulei

300 g faina

5 g praf de copt – optional

1/2 lingurita esenta de vanilie

2 mere verzi medii spre mari

3 linguri suc lamaie

Pentru crema:

400 ml lapte

3 galbenusuri

20 g amidon

20 g faina

60 g zahar

200 g unt

350 g crema caramel din lapte (dulce de leche)

Pentru decor:

70 g ciocolata neagra

1 lingura lapte

3-4 linguri nuca tocata fin

PREPARARE:

Pregatim aluatul asa cum ne-am obisnuit: mixam albusurile cu un praf de sare pana obtinem o spuma tare alba, cu volum dublu fata de momentul in care am inceput.

Adaugam treptat zaharul si mixam pana obtinem o spuma foarte tare, ca pentru bezele, apoi incorporam galbenusurile unul cate unul, amestecand usor, de jos in sus.

Turnam usor uleiul, amestecand de jos in sus, apoi incorporam faina. Pentru cei care nu au obisnuinta de a pregati pandispan sau chec fara praf de copt il pot adauga in acest moment.

Daca avem grija sa obtinem spuma de albusuri tare si adaugam restul ingredientelor corect nu avem nevoie de praf de copt.

Turnam aluatul in tava tapetata cu hartie de copt. Taiem merele cubulete, le umezim cu putin suc de lamaie, apoi le aranjam uniform peste blat.

Cat timp se coace pandispanul cu mere pregatim crema de vanilie.

Punem la incalzit 350 ml lapte. Intr-un vas amestecam 3 galbenusuri cu restul de lapte, zaharul, faina si amidonul pana omogenizam compozitia.

Turnam laptele incalzit peste galbenusurile amestecate cu zahar si faina, amestecam pana se omogenizeaza compozitia si o punem pe toata in oala.

Intoarcem oala la foc mic si fierbem pana capata consistenta unei budinci, moment in care o luam de pe foc si lipim o folie alimentara direct pe suprafata acesteia.

Cand crema este aproape rece o amestecam cu unt si crema de caramel din lapte condensat.

Punem crema la rece pentru 30 minute, apoi acoperim pandispanul cu mere cu aceasta.

Decoram prajitura dupa imaginatie, dar eu am folosit putina ciocolata si nuca tocata.

Si asta fuse povestea unei prajituri cu mere si crema caramel. Si nu ma supar daca o dati mai departe! Iar daca imi trimiteti poze cu ea o sa imi faceti ziua mai buna.

Dar povestea se va repeta curand. Promisiune pentru prieteni pofticiosi 😉

Ma gasiti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook este aici.

Daca v-a placut reteta va invit sa ma urmariti pe canalul de YouTube.

Multumesc pentru feedback, draga Mirela! Ma bucur tare ca a fost si pe gustul tau si ai postat-o pe blog. 

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *