Chiftelutele bunicii din carne amestec
Chiftelutele bunicii din carne amestec. Te cuceresc pentru ca sunt moi, pufoase, cu crusta usor crocanta. Si sunt prajite in ulei!
Chiftelutele bunicii din carne amestec, se terminau atat de repede incat o rugam mereu sa faca portie dubla sa ne ajunga si pentru a doua zi. Atat eu, cat si fratele meu, le mancam a doua si a treia zi din frigider, reci, pe painea unsa cu unt si castraveti proaspeti – era sandwich-ul nostru preferat. Doamne, parca se bateau turcii la gura noastra.
Daca tinem cont de faptul ca chiftele sunt unul din cele mai apreciate aperitive in tara noastra, nu-I de mirare ca toata lumea le pregateste si fiecare are o versiune care de care mai gustoasa.
Chiftelutele bunicii, simple si gustoase, din carne amestec, pot fi servite simple ca aperitive, cu piure, paste, sosuri sau alte garnituri. Ma gandesc ca nu exista excursii, petreceri, mese festive si alte evenimente in familie fara aceste chiftelute.
Te cuceresc pentru ca sunt moi, pufoase, cu crusta usor crocanta. Si sunt prajite in ulei!
Sigur, exista o tendinta de a gati totul la cuptor, fara ulei. Dar va spun eu ca nu veti avea parte de chiftelute la fel de bune si moi. Interiorul va fi mai uscat si vor parea mult mai fade.
Chiar daca contin paine, cartofi, apa minerala, in cuptor se va evapora lichidul ce ajuta textura unei chiftelute sa fie perfecta. Din acest motiv, daca vrem sa le prajim in cuptor folosim carne de porc in cantitate mai mare si cu mai multa grasime. Doar asa vor iesi mai suculente si mai fragede.
Putem spune fara ezitare ca atunci cand vorbim despre chiftelute ne gandim la retete traditionale. Dar le gasim si in bucataria internationala.
O parte din prietenii mei din copilarie le numeau „piftele”sau „piftelute”. 🙂
Carnea folosita pentru chiftelute este in general de porc. Dar, atunci cand folosim amestec avem grija sa dozam corect grasimile, painea, ouale, astfel incat sa nu obtinem chiftelute uscate, dar nici sa nu fie prea grase.
Reteta am pregatit-o de curand, cand a venit soacra mea la mine. Am vazut-o ca era putin reticenta la ideea ca voi folosi carne de miel/ oaie.
Dar, cine a mancat prima chifteluta proaspat scoasa din tigaie? Si cine a mai cerut inca una inainte de masa?
Si, daca i-au placut soacrei mele va asigur ca o sa va cucereasca si pe voi.
Iata cum puteti pregati chiftelute simple, pufoase si gustoase:
INGREDIENTE:
250 g carne de porc
500 g carne de vita
250 g carne de miel
2 cepe medii tocate cat mai marunt
2 morcovi tineri subtiri – rasi fin
1 felie groasa franzela (2-3 cm grosime)
1 ceasca lapte – 150 ml
1 cartof mediu (400g) ras
2 oua
20 ml apa minerala
2 catei usturoi pisati
1/2 legatura marar
2 crengute cimbru sau 1/4 lingurita cimbru uscat
sare
piper
1/4 lingurita nucsoara
250 g faina – pentru a tavali chiftelele
ulei pentru prajit
PREPARARE:
Intr-un vas incapator punem cele trei feluri de carne tocata. Le asezonam cu sare, piper si nucsoara, apoi adaugam apa minerala, mararul tocat si frunzele de cimbru.
Painea inmuiata in lapte si scursa va fi tocata cu carnea sau faramitata foarte bine daca avem carnea gata tocata din supermarket.
In putin ulei calim ceapa. Cand devine sticloasa adaugam morcovul si cartoful si le calim pana se inmoaie usor.
Punem legumele peste carne, amestecam putin, apoi adaugam usturoiul pisat si 2 oua batute (eu le-am pus intregi pentru exemplificare)
Modelam in palme chiftelutele. Le facem mai mari, rotunde, apoi le aplatizam. Pentru acest lucru ne umezim palmele cu apa, carnea nu se va lipi de maini, iar la final avem grija sa dam chifteaua prin faina. Dar nu foarte multa faina! Crusta va fi prea tare dupa prajire.
Le facem ceva mai mari caci se vor micsora putin dupa prajire in ulei incins. Uleiul din tigaie trebuie sa fie cel putin pana la mijlocul chiftelelor, astfel incat gatirea sa fie uniforma, chiar si dupa ce le intoarcem, avand grija sa fie rumenite pe ambele parti. Le prajim la foc mediu, in ulei bine incins, care sfaraie.
Cand sunt gata le scoatem pe un prosop de hartie ce va absorbi surplusul de ulei.
Chiftelele simple si pufoase, asteapta sa fie mancate calde sau reci, cu piure de cartofi, cartofi prajiti, in sos de rosii, marinate, cu sos de smantana sau sos vanatoresc cu ciuperci.
Orice ati alege va fi delicios. Daca va raman chiftelute pentru a doua zi nu uitati ca le puteti incalzi sau le mancati pe post de sandwich.
Acum va doresc spor la pregatit chiftelutele bunicii.
Ma poti urmari si pe INSTAGRAM.
Pagina de Facebook este aici.
Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.