fbpx

RETETE RECENTE

OSTROPEL DE PUI

March 9, 2012 | CATEGORIA

Ostropel de pui, reteta din bucataria romaneasca, este una din cele mai indragite retete de mancare de pui cu sos fin si delicios cu rosii.

Ostropelul de pui il mancam cu mamaliga calda, dar in lipsa de timp putem manca si cu paine, daca se poate taraneasca.

Cei care si-au petrecut copilaria la tara au gustat cu siguranta din mancarea asta buna, facuta cu pui crescut in batatatura. Din fericire, in vacanta de vara cel mai mult stateam la tara. Nasa mea ne rasfata cu mancare buna: pui din curte, legume din gradina si o multime de fructe din livezile din zona. Aveam branza si lapte de la vecinii care aveau vaci, dar si de la o stana de oi din apropiere.

Ostropelul de pui pe care vi-l propun in aceasta reteta are gustul copilariei mele.

Pentru ostropel de pui putem folosi un pui intreg, taiat in bucati, dar la fel de bine merg si doar pulpe superioare sau inferioare, dar nu recomand doar piept de pui caci este fad si uscat.

In functie de gusturi si zona din care ne tragem ostropelul de pui are sau nu in componenta ceapa. Mie imi place cu ceapa. Ingroasa sosul si ii da gust dulceag. Unii pun faina in sos, altii nu. Asa cum spuneam, totul depinde de gusturi. Din dorinta de a iesi din tipare unii au folosit ciuperci in acest sos. In acest caz nu mai vorbim de ostropel, ci de un pui cu sos de rosii si ciuperci.

Mai multe retete pregatite cu carne de pui ( pui pregatit in mnare, la cuptor, aperitive, supe/ciorbe si  multe alte idei) gasiti aici. 

Reteta simpla de ostropel de pui va asteapta sa o descoperiti mai jos, cu ingrediente si mod de preparare prezentat pas cu pas.

INGREDIENTE:

1 kg carne pui
1 ceapa mare
2 catei usturoi
2 morcovi rasi
50 ml ulei pentru prajit
1 lingura faina
150 ml sos de rosii/bulion
50 ml vin
700 ml supa pasare
1 frunza dafin
1/4 lingurita busuioc uscat
sare
piper
patrunjel

PREPARARE:

Tocam ceapa marunt si o calim doar pana se inmoaie foarte putin. Apoi, adaugam carnea. Le calim impreuna 1-2 minute, astfel incat sa nu se arda ceapa. Turnam supa. Lasam sa fiarba in clocot 10-15 minute, la foc mediu-mic.

Adaugam sosul de rosii amestecat cu faina. Punem morcovul ras prin razatoarea mica, 1 frunza de dafin, busuioc uscat si usturoiul tocat marunt sau pisat.

Lasam sa fiarba totul 10-15 de minute, apoi strecuram sosul. Daca scade prea mult, in intervalul de 10 minute, mai adaugam apa. Punem iar pe foc sosul cu carnea si adaugam vinul. Condimentam cu sare si piper. Mai lasam sa fiarba inca 5 minute si este gata.

Presaram patrunjel verde, proaspat tocat si servim cu garnitura de cartofi natur, orez sau doar cu mamaliga, asa ca in copilarie.

Pofta buna!

 

Comentarii

  • Ca la mama acasa!Imi plce mult ostropelul!

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Teo!

  • N-am mai facut de mult… Ce pofta mi-ai facut..
    Pupici

    • diva in bucatarie

      Simona te astept la masa. Pup

  • Ce culoare frumoasa.
    Pup!

    • diva in bucatarie

      Multumesc Maria! Pup

  • Cristina

    Buna,
    mai exact cum il strecuram,ca nu prea am inteles.
    Multumesc

    • diva in bucatarie

      Printr-o sita, sa ramana doar sosul subtire… Daca vrei sa ai in sos morcovul si ceapa poti sa nu il strecori. Iti doresc o zi frumoasa!

  • iuliana

    am facut si eu ostropelul tau lam vazut si mia facut o poftaaa nu mai facusem de mult timp a iesit super bun. pup (tineo tot asa)!!

  • Iulian

    Foarte bun

  • diva in bucatarie

    Ma bucur ca ati incercat-o si v-a placut!

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *