Ciorba de potroace

2 septembrie 2011Diva in Bucatarie

Ciorba de potroace

Ciorba de potroace cu tacamuri de pui este o ciorba traditionala romaneasca, apreciata dupa o petrecere ce tine peste noapte sau dupa excese alimentare.

Ciorba de potroace este o adevarata bucurie pentru corp si suflet cand ai nevoie sa iti revii dupa o noapte pierduta, dar este la fel de buna cand ai pofta de o ciorba acra si gustoasa.

Undeva in adolescenta am auzit o vecina cum ii spunea mamei inainte sa plecam la o nunta ca „cea mai buna pastila anti-mahmureala este ciorba de potroace„.

Nu am inteles atunci ce vroia sa spuna. Pe noi copii fiind oricum ne-a trimis la culcare rapid.

Dar, in facultate, dupa primele petreceri si nopti pierdute am inteles perfect cat de buna este ciorba de potroace si credeti-ma aceasta a fost si ciorba pe care am mancat-o dupa nunta mea.

De altceva nu am avut nevoie. O zeama fierbinte si acra m-a pus pe picioare rapid.

„Potroca” inseamna saramura.

Iar ciorba de potroace este si sarata si acra si te racoreste.

Dupa cateva linguri deja simti nevoia de inca o lingura si inca una, pana termini farfuria si intrebi daca mai poti primi o portie.

Inchizi ochii si astepti sentimentul ca trece oboseala si starea de slabiciune. Si functioneaza! Cu cat ciorba este mai acra, cu atat rezultatul este mai rapid si mai eficient.

Oricine poate pregati o ciorba de potroace acasa. Nu se face greu deloc! Am reusit sa pastrez un castron sa ii fac o poza.

Ai mei au mancat cu mare pofta aproape toata ciorba, desi nu au pierdut noptile. Le-a placut zeama, iar mie mi-au lasat mai multa carne. Ma sacrific, ce altceva pot sa fac!

Sotul meu nu a auzit de ciorba de potroace pana sa ma cunoasca pe mine, dar o mananca cu mare placere.

Se pregateste cu maruntaie de pui, dar se poate face si cu cele de curcan. In general se acreste cu zeama de varza, dar mai sunt si gospodine care acresc  cu bors sau suc de lamaie.

Va las acum lista de ingrediente si modul de preparare pentru ciorba de potroace si va invit sa o pregatiti si voi, caci tot e sezonul nuntilor.

INGREDIENTE:

1 kg de maruntaie de pui (aripi, pipote, inima, ficat, gat, piept pasare)
1 telina mica
2 morcovi
1 pastarnac
1 patrunjel
un ardei gras
1 ceapa mare
50 g orez
2 linguri de ulei
1 l zeama de varza acra/ 1 l bors /sucul de la 2 lamai
o cana suc de rosii
1 legatura leustean
1 legatura patrunjel

PREPARARE:

Am curatat maruntaiele, le-am spalat si le-am oparit. Le-am pus la fiert in 1.5 l apa. Legumele le-am curatat si le-am tocat marunt. Am pus si orezul la fiert separat.
Am calit o ceapa tocata marunt, apoi am adaugat legumele si le-am sotat impreuna. Le-am pus peste carne dupa ce aceasta a fiert pe jumatate si am continuat fierberea, luand spuma de cate ori a fost nevoie.

Cand maruntaiele si legumele au fost aproape fierte, am adaugat sucul de rosii, zeama de varza sau borsul (fierte si acestea in prealabil) si orezul. Am lasat pe foc sa fiarba 5-10 minute, apoi am daugat leusteanul si am adaugat putina sare.

Tare buna este ciorba de potroace fierbinte! Puteti presara in farfurie putin patrunjel verde proaspat tocat.

Pofta buna!

Multumesc, Georgi Ghi pentru poza!

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. eu am o dilema.. ciorba de potroace nu-i aia de se serveste dupa nunta si e din picioare de porc? ca eu una merg la nunti .. pentru ciorba de a doua zi :)) glumesc.. Dar asa stiam eu .. Oricum si ciorbita asta e foarte buna.. plina cu legume si carnita… dar eu tot la picioarele porcului ma gandesc ;)) pupici

  2. Se serveste a doua zi dupa nunta sau alte petreceri, dar nu am mancat niciodata cu picioare de porc. Nici la restaurante, nici la rude, prieteni…
    Dar sti cum e, fiecare cu obiceiul mostenit. Pupici

  3. O da clar! nici nu contest.. ti-am zis ciorba ta e dementiala, pui de curte, ce poate fi mai bun? Noi dobrogenii ii zicem de potroace la aia cu porc :)) avem o hiba.. Te pup

  4. FFF buna! Asa cum am mai spus, tot ce gasesc pe acest site imi place mult. Retele sunt minunate, pozele si explicatiile perfecte. Intr-o carte de bucate nu vezi preparatul final si nici etapele; ma ajuta mult site-ul dvs. Felicitari! Sunt un fan devotat!

    PS: O ciorbita/supa de conopida sper sa gasesc in toamna aceasta, sotul meu vrea sa ii fac si nu am facut niciodata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *