Bors de peste dobrogean

27 august 2012Diva in Bucatarie

Bors de peste dobrogean. Cu 2 minute inainte de a lua oala de pe foc, asezonam cu sare, punem leusteanul si patrunjelul verde proaspat tocate. Acoperim cu un capac si lasam sa fiarba.

Un bors de peste pescaresc pregatit ca in Dobrogea mi se pare perfect pentru masa in familie. Daca in aceasta zona sunt mai cunoscute placinta dobrogeana sau cea cu praz, ma gandesc ca reteta acestui bors chiar trebuie pusa la rang de cinste pentru Dobrogea, caci merita toate laudele. Este perfect pe vremea calda, are un gust bun si se face usor, asa ca si cel care este incepator in ale gatitutului nu poate gresi cu nimic. Cand merg la mare pestele nu lipseste din meniul meu, asa ca testand si intreband mereu cum este facut borsul de peste, am reusit sa aflu si aceasta reteta foarte buna. Va las sa va vonvingeti si voi, urmand pasii de mai jos:

INGREDIENTE:

1 kg peste mic (eu am folosit 2 dorade foarte mici si 2 carasi)
1 kg de peste mare (crap)
2 cepe medii-mici
2 ardei grasi curatati si taiati pe jumatate
1/2 telina mica
1 pastarnac
2 rosii medii
6 linguri suc de rosii
600-700 ml apa
1 l bors
2-3 ramurele leustean
sare
piper
1 radacina de hrean
1 legatura patrunjel verde

PREPARARE:

Curatam pestele bine de solzi si il spalam sub jet de apa. Punem pestele la fiert si il lasam pana putem desface usor pestele mare de pe oase . Cand este pregatit taiem pestele mare in bucati si il lasam sa astepte pe o farfurie, in frigider, apoi dam prin sita carnea pestelui mic.

Carnea foarte moale de pe fundul sitei o culegem cu o lingura si o adaugam in supa. Punem inca odata la fiert pasta de peste trecuta prin sita impreuna cu sucul de rosii si zarzavatul curatat si spalat. Zarzavatul il punem in bucati intregi, sau cat mai mari, pentru a le scoate apoi usor din supa. Dupa ce s-au fiert legumele, le scoatem din supa, si adaugam in oala bucatile mari din pestele pastrat, cateva boabe de piper si borsul fiert in prealabil. Mai lasam sa fiarba in jur de 5 minute.

Cu 2 minute inainte de a lua oala de pe foc, asezonam cu sare, punem leusteanul si patrunjelul verde proaspat tocate. Acoperim cu un capac si lasam sa fiarba.

Servim borsul cu o lingurita de hrean ras.

Pofta buna!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *