Biscuiti din untura de porc cu gem
Biscuiti din untura de porc cu gem
Acesti biscuiti din untura de porc cu gem sunt biscuitii fragezi din copilaria mea. Reteta foarte simpla si foarte usor de pregatit. Sunt deliciul pregatit adesea in perioada sarbatorilor de iarna, dar ii fac si primavara sau toamna cand mi se face pofta.
Reteta acestor biscuiti din untura de porc cu gem este cea folosita de mamele sau bunicile noastre.
In aceasta perioada, cand toata lumea taie porcul si face jumari, ramane untura ce poate fi folosita pentru dulciuri. Cu siguranta puteti cumpara untura si din supermarket pentru a-i pregati.
Eu sunt nostalgica in ceea ce priveste aceasta reteta de biscuiti din untura de porc cu gem pentru ca mama ii facea adesea si folosea doar gem de prune.
Cand am mai crescut eu puneam si cate un sfert de miez de nuca sau aluna de padure, dar nu de la inceput ca sa nu se arda – cand intorceam tava , dupa 5 minute, caci pe vremea aceea aveam cuptor pe gaz ce cocea mai tare.
Verisoara mea ne trimitea mereu cate o punga de alune si nuci culese din gradina sau padure, ca sa avem pentru dulciuri.
Cu untura de porc am pregatit si cornulete:
Acesti biscuiti cu untura de porc si gem sunt super deliciosi si pot fi pregatiti oricand aveti pofta.
Untura de porc este mai sanatoasa decat multe alte produse din comert, in mod special uleiul.
Pana in anii 1900 untura era cea mai buna optiune de gatit fiind folosita la prajit sau copt. Apoi, in vremea comunistilor, cand uleiul era rationalizat, untura era foarte folosita in bucatarie.
In Ardeal si in ziua de azi se mananca untura pe paine, presarata cu sare si boia, cu ceapa rosie alaturi.
Daca este consumata in mod responsabil cu siguranta nu are cum sa va afecteze.
Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru biscuiti din untura de porc cu gem:
INGREDIENTE:
250 g untura porc
500 g faina
180 g zahar pudra
2 plicuri zahar vanilat
1 lingurita extract natural de vanilie sau esenta vanilie
1 varf cutit sare
1 ou + 1 galbenus
gem de caise, visine sau prune
zahar pudra pentru tapetare
PREPARARE:
Am mixat untura cu un varf cutit sare pana incepe sa devina ca o crema, apoi adm adaugat cele 2 tipuri de zahar. In momentul in care s-a omogenizat compozitia am incorporat oul si galbenusul.
Am turnat extractul de vanilie si am mixat pana s-a omogenizat compozitia.
Am adaugat faina si am incorporat-o usor, framantand aluatul cu mana.
Din aluatul obtinut am realizat 2 snururi cu diametrul de aproximativ 5-6 cm, pe care le-am invelit intr-o folie alimentara si le-am pus in frigider pentru 60 minute sau cat este nevoie ca aluatul sa fie tare.
Doar cand a fost tare l-am taiat in rondele.
Am modelat fiecare bucata de aluat intre palme pana am obtinut o bila. Am aranjat bilele direct pe hartia de copt cu putina distanta intre ele, apoi am facut o adancitura in mijlocul fiecaruia. Gaurile vor fi umplute cu gem, dupa preferinta.
Am copt biscuitii din untura cu gem in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 10-15 minute (in functie de puterea cuptorului din dotare), apoi i-am scos pe un gratar si i-am lasat sa se racesca. I-am pudrat cu zahar doar cand au fost complet raciti.
Sunt atat de buni acesti biscuiti din untura de porc cu gem!
Daca va plac si voua si ii incercati va astept pozele la office@divainbucatarie.ro. Daca ii dati un share va multumesc!
Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube!
Multumesc mult, Cristinapentru poze si feed-back!
Iata si biscuitii pregatiti de Hanciarec Elvira
Sunt delicioase!!!!
Bună seara.
Se pot face și fără ou?
poti incerca, dar ies mai fainosi – trebuie mai multa faina.
Buna! Poti incerca sa pui apa sau bors in locul ouălor.
Acum am aluatul in frigider. Sa vad daca imi ies 😀
Astăzi am făcut și eu, doar că nu aveam destulă untură și am completat cu unt . Delicioși ! Mulțumim! ❤️🤗
Multumesc!
Sunt foarte aspectoase si usor de facut! Multumesc!!!
Multumesc si eu!
Praf de copt nu se pune?
nu au nevoie, dar daca vreti neaparat puneti 1 lingurita praf de copt
sunt super buni biscuitii si fragezi, dar au crepat 🙁 oare de ce?
nu au crepat in cuptor ci in momentul in care am facut adancitura… oare trebuia sa scot aluatul din frigider cu ceva timp inainte sau a fost prea tare compozitia?
multumesc frumos pt un eventual raspuns 😘
poti incerca sa lasi alautul la temperatura camerei 10 minute, dupa ce tai rondelele. Ar putea fi si de la untura folosita – daca este din supermarket 🙁
Mulțumesc Diva pt publicarea rezultatului încercării rețetei tale. Chiar intenționez să îi fac și de Sf. Valentin, ziua îndrăgostiților, cu forma de inimioară și cu un gem roșu
O să fie fain de tot. Rețeta este excepțională. 😘 ❤️ 🍀
multumesc! abia astept sa vad pozele.
Bună. As dori să fac și eu…Dar nu știu cu ce ați făcut găurica unde se pune dulceață. Mulțumesc!
Am folosit aici coada unei linguri de lemn. Dupa ce am realizat o mica gaura am rasucit manerul pana s-a marit gaura. Puteti folosi si capatul unui creion sau chiar cu un deget.
Eu am cumparat untura din comert. Nu este alba ca osanza, are o nuanta mai inchisa. Oare este buna pentru acesti biscuiti?
daca are gust si miros bun poti sa faci
daca are gust si miros bun pori sa faci