Cornulete fragede cu untura si smantana – cele mai iubite dulcegarii in preajma sarbatorilor sau evenimentelor din viata noastra, delicii fine, aromate si delicioase. Se pregatesc foarte usor, iar umplutura poate fi aleasa in functie de gusturi sau ce aveti prin casa: gem, nuci, halva, ciocolata, mac.
Sunt perfecte si langa ceasca de cafea (sau ceai), le-am pregatit adesea si pentru cosul de picnic sau excursiile in care pleca copilul, dar si pentru simplu motiv ca aveam pofta de ceva delicios, usor de pregatit. Am facut o singura tava de cornulete fragede cu untura si smantana pentru ca aveam si alte doua deserturi facute pentru week-end-ul respectiv. Daca stau bine cu timpul, ai mei sunt rasfatati sambata si duminica. Daca eu nu am timp de deserturi, atunci mama pregateste cel mai adesea o prajitura simpla cu fructe sau clatite.
Cornulete fragede cu untura si smantana sunt nelipsite de sarbatori. Nu exista sa nu am pe masa doua trei feluri de deserturi de acest gen. Am mai multe retete de cornulete, asa ca daca vreti sa va lasati inspirati va invit sa vedeti toate retete de cornulete aici: cornulete cu nuca, cu vanilie, cornulete cu bors, cu gem, cu rahat. pentru mine cornuletele intra in categoria fursecuri, asa ca va invit sa vedeti si alte retete de fursecuri, aici.
Bunica mea, in timpul razboiului si imediat dupa razboi facea cornulete fragede cu untura, faina, zahar, apa si otet, fara oua. Zaharul era obtinut cu greu, dar am inteles ca se descurcau si il foloseau ca moneda de schimb pentru alte alimente. Erau evitate ouale in deserturi pentru ca acestea erau o raritate si ajungeau doar in mancare. Exista multe retete de biscuiti fara oua, am si eu pe blog cel putin trei retete.
Ei bine, nici reteta acestor cornulete fragede cu untura si smantana nu are oua. Si ies cornulete grozave. Cred ca toate gospodinele gatesc astfel de cornulete. Fie doar cu untura, fie combinata cu smantana sau cornulete cu unt si smantana.
Reteta acestor cornulete cu untura si smantana, umplute cu rahat, cu siguranta este una din cele mai delicioase si mai bune retete de fursecuri fragede cu umplutura ce poate fi schimbata, in fuctie de gsuturi. Nu veti pierde mult timp cu pregatirea lor.
Din acest motiv, va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru cornulete fragede cu untura si smantana si va doresc spor la prajiturit.
Ingrediente cornulete fragede cu untura si smantana:
(pentru 36 buc)
120 g untura porc
120 g smantana
250 g faina + 120 g faina pentru masa de lucru
1 varf cutit sare
1 lingurita pasta de vanilie sau 1/2 lingurita esenta naturala vanilie
120 g zahar pudra pentru tapetare
Cum se fac cornulete fragede cu untura:
Pentru a face rapid cornulete fragede cu untura si smantana, umplute cu rahat, mi-am pus toate ingredientele la indemana.
Am topit untura, apoi am lasat-o sa se raceasca la temperatura camerei.
Am adaugat smantana si pasta de vanilie si am amestecat pana s-a omogenizat compozitia.
Am incorporat faina amestecata cu un varf cutit de sare.
In momentul in care aluatul s-a omogenizat l-am invelit in folie alimentara si l-am pus in frigider pentru 45-60 minute.
Daca sta prea mult se intareste foarte tare si se intinde greu.
In cazul in care il veti lasa peste noapte in frigider il veti tine minim 30 minute la temperatura camerei pentru a-l putea intinde usor.
Am impartit aluatul in 4 bucati, pe care le-am intins in forma de cerc cu diametrul de 18-20 cm.
Am taiat rahatul in bucatele dreptungiulare cu marime potrivita pentru a putea fi acoperite de aluat, iar marginile sa poate fi lipite si indoite usor.
Din resturile de aluat am mai facut inca 4 cornulete.
Am pus cornuletele in tava de copt tapetata cu hartie de copt.
Cornuletele nu se umfla in timpul coacerii, nu trebuie sa ne facem probleme daca sunt destul de apropiate.
Le-am copt la 180°C timp de 15-20 minute – in functie de cuptor, cat sa fie usor aramii pe fund, si albe sus.
Cornuletele mele au iesit micute spre medii si s-au terminat rapid.
Puteti dulbla cantitatile daca le veti pregati pentru zile de sarbatoare sau daca aveti musafiri.
Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube.
Ma gasiti si pe Instagram aici.
Multumesc, Mariana Deaconu!
Multumesc, Iasmina Dragan pentru poza!
Multumesc, Diana Gabriela Dima pentru poza!
Iata si cornulete facute de Anda Mihaela!
Iata cornuletele pregatite de Ovidiu si Mariana Manolui.
Iata cat de frumusele sunt cornuletele pregatite de Balea Nicoleta!
Comentarii
La ce temperatura și cât timp stau la cuptor??? Mulțumesc
Le-am copt la 180°C timp de 15-20 minute – in functie de cuptor, cat sa fie usor aramii pe fund, si albe sus.
Arata bine
Imi place arata bine
Arata bine am sa incerc si eu
Spor la prajiturit!
și eu am făcut și mi-au ieșit super
multumesc!
Buna..daca le fac cu unt trebuie sa fie topit sau doar la temperatura camerei?
topit. Reteta este aici: https://divainbucatarie.ro/2011/06/14/cornulete/
Cite cornulete ies din cantitate? Multumesc
am scris imediat sub ingrediente: 36 buc.