fbpx

RETETE RECENTE

CORNULETE FRAGEDE CU BORS UMPLUTE CU RAHAT

April 5, 2016 | CATEGORIA

cornulete-fragede-cu-bors

Cornulete fragede cu bors umplute cu rahat sunt foarte gustoase. Acestea sunt dovada faptului ca putem obtine un desert savuros chiar si fara oua, unt sau lapte.

Aluatul cu bors este cea mai placuta surpriza, caci rezultatul este super delicios si fraged, se pregatesc foarte usor, iar ca bonus avem rasplata prin faptul ca se termina repede. Prea repede!

Am pregatit aceasta reteta de cornulete fragede cu bors de proba cand abia incepusem sa pun primele retete pe blog.

Ai mei nu erau obisnuiti sa astepte ca eu sa pozez produsul final, asa ca le-au mancat cat timp eu verificam pozele cu etapele de preparare.

A doua oara, s-a repetat povestea. In timp ce eu imi aranjam decorul pentru poza, Harry si colegii lui veniti in vizita pentru a lucra la un proiect au terminat mai bine de trei sferturi din cornulete.

A treia oara a fost cu noroc. Era soacra mea in vizita si am rugat-o sa le pazeasca pana reusesc sa le fac macar o poza.

Ei bine, iata ca acum pot posta in sfarsit aceasta reteta de cornulete fregede cu bors, de post, umplute cu rahat.

Reteta de cornulete fragede cu bors este veche, cred ca toate aproape toate gospodinele o cunosc sau macar au auzit de ea.

Nu este o reteta inventata de mine, este o reteta cu care am crescut. In copilarie aveam multi prieteni si, daca imi aduc bine aminte, in toate casele prietenilor mei se mancau cornulete.

Fie acestea cu bors, pe care il cumparam de la o doamna ce locuia intr-o casa mica ascunsa intre blocurile comuniste, fie cele cu nuca sau vanilie.

Mama mea nu a facut niciodata bors in casa. Doamna aceasta avea de vanzare si era salvarea cartierului. Acum se gaseste in orice supermarket.

Daca va plac cornuletele va sugerez sa incercati si alte retete ce nu sunt de post:

 

Mai multe retete desert de post gasiti daca apasati aici. 

 

Daca nu aveti bors puteti pune vin alb.

Nu aveti nici vin alb? Folositi apa minerala si o lingurita otet!

 

 

De-a lungul vremii am pregatit o multime de retete de post, pe care le puteti gasi grupate pe categorii (aperitive, mancare, supe/ciorbe si deserturi) in aceasta postare. Mai am o reteta delicioasa de biscuiti de post, cu vin alb, foarte buni.

IMPORTANT! In functie de conditiile de pastrare a fainii, de umiditatea din casa, este posibil sa mai fie nevoie de faina, asa ca adaugati cu lingura treptat (nu cred ca va fi nevoie de mai mult de una), dar si invers, este posbil sa aveti nevoie de mai mult ulei si bors (tot cate o lingura din fiecare). Cornuletele se fragezesc in 24 ore, tinute intr-o punga.

Daca vreti sa vedeti cum se fac cornuletele fragede cu bors va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare:

INGREDIENTE:

(pentru 56 bucati)

400 g faina

1 praf de sare

15 g drojdie

1 lingurita coaja rasa de lamaie

1 plic zahar vanilat (Bourbon)

30 g zahar

100 ml bors

150 ml ulei

12-15 cuburi rahat

200 g zahar pudra pentru tapetare

PREPARARE:

Pentru inceput va las modul d epreparare in format video. Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Punem intr-un bol adanc faina cu un praf de sare, le amestecam, apoi adaugam coaja de lamaie, zaharul, zaharul vanilat si drojdia.

Puteti hidrata drojdia in prealabil cu 2 linguri apa calduta si 1 lingurita zahar.

Peste acestea am turnat borsul si ulei caldute si am framantat aluatul pana nu s-a mai lipit  de maini,  devenind elastic si neted.

Va parea un aluat gras ce trebuie framantat mult, dar nu este cazul. 😉

NU SE FRAMANTA CA LA PAINE SAU COZONAC!

cornulete-de-post-cu-rahat-1cornulete-de-post-cu-rahat-2

Am lasat aluatul sa creasca in loc cald pana si-a dublat volumul, apoi l-am impartit in 6 parti egale (aprox. 110 g).

Fiecare bucata de aluat a fost intinsa in forma de cerc cu blat subtire de 1 mm. Am taiat-o in 8 felii (intai in sferturi, apoi fiecare sfert in jumatate).

Ca sa iasa toate cornuletele egale puteti folosi o farfurioara de aperitiv ca masura. Marginile ramase dupa decupare le-am framantat putin, am cantarit sa vad daca am 110 g si am intins inca un cerc pe care l-am taiat in 8.

Pentru ca toate cornuletele sa fie de aceeasi marime ar fi bine sa lucrati rapid sau sa intindeti cate 4 cercuri.

Altfel,  riscati ca cele puse sa creasca in tava pana puneti ultimul rand.

Am pus rahat taiat fasii potrivite pe marginea exterioara a feliilor de aluat si am rulat fiecare felie de la exterior spre interior.

Am procedat astfel pana am terminat aluatul.

cornulete-de-post-cu-rahat-3cornulete-de-post-cu-rahat-4

Am pus cornuletele in tava tapetata cu hartie de copt avand grija sa pun varful in partea de jos, astfel incat la coacere in momentul cand se umfla sa nu desfaca.

Le-am copt in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 15-20 minute (in functie de puterea cuptorului din dotare) sau pana devin usor aurii in partea de jos.

Cand au fost gata le-am scos din tava si le-am tavalit prin zahar pudra cat timp au fost inca fierbinti.

Daca se racesc zaharul nu se mai lipeste de acestea.

cornulete-de-post-cu-rahat-5cornulete-de-post-cu-rahat-6

Prima impresie, cand le luati in mana, este a unor cornulete tari. Dupa cateva minute, cand se racesc devin fragede si sunt de-a dreptul irezistile.

Va urez spor la pregtit cornulete fragede cu bors, umplute cu rahat sau un gem gros cu nuca!

 

Daca veti cont de  Instagram – ma puteti urmari aici. 

Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase, unde puteti posta si retetele voastre.

 

Reteta a fost incercata si de Ramona Olteanu

 

Multumesc pentru poza Agurita Raus

 

Multumesc, draga Dana Farcas pentru poze!

cornulete post cu bors DF

 

 

Comentarii

  • Valentina

    Cu bors nu am incercat! Am sa le pregatesc, multumesc pentru reteta!

  • Mirela

    Multumesc , astept sa primesc bors din Romania si cu siguranta voi face cornulete de ale noastre .!

    • Ana

      Cand nu am bors le prepar cu zeama de lamaie cu apa / sa aiba “acrimea” borsului/ , astfel are aluatul si aroma de lamaie ; ies f bune ………………………….

  • IANCOULESCO Ioana

    In țara in care locuiesc,nu exista borș adevărat,ci o sare de lămâie,amestecată cu hierburi,cea ce nu se potrivește pentru a face cornulețele .

    • Poate gasiti o reteta de bors facut in casa. 🙂

    • Tincuta

      Folositi echivalentul zeama de portocale>sunt la fel de gustoase si fragede sau poate chiar mai ceva.

  • GEORGIANA

    Se poate prepara și fără borș

  • Gabriele

    Eu am inlocuit borsul cu vin alb ….au ieșit super…

  • Florica Beșleagă

    Am făcut rețeta cu borș. Au ieșit minunate!
    Vă mulțumesc pentru rețetă!

  • Mica

    Super reteta, am facut pentru prima dată în viața cornulete si au ieșit extraordinar.

  • Sol

    Am făcut deseori,chiar aveam reteta de post cu bors.Sunt delicioase!Uneori am pus si gem în loc de rahat.

  • Lisa

    In loc de ulei se poate folosi unt 82% grăsime?multumesc

  • Popa

    În loc de borș se poate folosi apa minerala? Mulțumesc

  • Roxana

    Cum se păstrează sa nu se umezeasca de la zahărul pudră? Dacă nu le acopăr,ma gandesc ca vor fi tari,a doua zi!

    • eu folosesc capacul de la cuptorul cu microunde sau un bol de sticla. Le pastrez si in cutie metalica sau acoperite cu punga de plastic. Nu se usuca in acest mod.

  • Mica

    Si eu am preparat aceasta reteta, au iesit super. Ca si umplutura folosesc visine din dulceata, ies extraordinare.

  • Manu

    Si eu am preparat aceasta reteta, au iesit super. Ca si umplutura folosesc visine din dulceata, ies extraordinare.

  • Dana

    Nu știu ce am greșit dar aluatul nu mi a reușit 😞
    Nici nu reușeam sa îl întind , se sfărâmă iar in tava s au desfăcut și a crăpat aluatul peste tot .

    • cred ca trebuia putin mai mult lichid. Se poate intampla ca in functie de locul si temperatura in care este pastrata faina aceasta sa aiba nevoie de mai multa umezeala.

    • Gabriela

      25 gr de drojdie este mult pt 400 gr faina.Eu la 600 gr.faina pun un sfert din drojdia indicată în rețetă.

  • istrate nina

    Vreau si reteta de biscuiti

  • Valeria silvia

    Arata súper bine!
    O sa le incerc si eu!
    Multumesc mult!🙋‍♀️

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *