Clatite crepes suzette – clatite frantuzesti cu sos de portocale
Clatite crepes suzette – clatite frantuzesti cu sos de portocale. Clatitele Crepes Suzette sunt clatite frantuzesti cu sos de portocale, un desert simplu dar extrem de rafinat, un preparat clasic al bucatariei franceze.
Clatitele Crepes Suzette sunt clatite frantuzesti cu sos de portocale, un desert simplu dar extrem de rafinat, un preparat clasic al bucatariei franceze.
Crepes Suzette sunt clatite cu beurre suzette, adica clatite cu unt cu zahar caramelizat si suc de portocale, peste care se toarna la final Grand Marnier si se flambeaza. Gustul nu ar fi la fel de bun fara acest procedeu.
Cand Harry a terminat clasa a I-a si-a dorit foarte mult sa vada Turnul Eiffel. A strans toti banii primiti de la bunici, Mos Craciun, de la noi si prieteni si spre sfarsitul anului scolar ne-a anuntat ca a strans bani de cazare la Paris si i-ar placea sa mergem in vacanta macar 2 nopti.
Cred ca orice parinte ar fi fost la fel de topit, asa cum am fost noi. Bineinteles ca am plecat in vacanta si am dormit 3 nopti la Paris, iar din camera noastra se vedea Turnul Eiffel, in care am si urcat dupa ce am stat la coada cateva ore.
Ce vroiam sa va spun este faptul ca am mancat Crepes Suzette in fiecare zi. Am mancat tot ce am avut pofta. Nu ne-am refuzat nimic.
La micul dejun am impartit croque monsieur, croque madame, pain au chocolat si croissante, la cafeanea mai tarziu fiecare si-a luat alta prajitura, astfel incat sa putem sa luam unii de la altii si sa savuram cat mai mult din cea mai gustoasa bucatarie de pe tot globul.
Crepes Suzette sunt rasfatul delicios pe care nu il poti uita dupa ce l-ai mancat.
Cand vine iarna si am in cosul de fructe o gramada de portocale gandul ma duce inevitabil la Crepes Suzette – clatite frantuzesti cu sos de portocale.
Mi se pare momentul potrivit sa fac reteta si pentru voi. Nu a contat ca afara batea vantul si ploua foarte tare, lumina de poze nu prea aveam, eu am facut reteta special pentru a va inspira si pe voi.
In ceea ce priveste reteta clatitelor am cautat zeci de retete pe YouTube si in carti si am constatat ca toti pun zahar in aluat.
Eu nu obisnuiam sa pun, pentru ca asa invatasem de la mama mea. Imi spunea ca se lipsesc, daca aluatul de clatite simple are zahar.
Ei bine, am pus o cantitate foarte mica si nu s-au lipit, ba chiar au iesit perfecte. Motivul ar putea fi noua mea tigaie de clatite.
Mama face clatite in tigaia ei veche de peste 30 de ani si nu reusesc sa o conving sa renunte la ea. Am vazut chefi care caramelizau zaharul, puneau apoi untul sa se topeasca in zahar si la final adaugau sos de portocale.
Am vazut si retete mai simple, usor de pregatit de catre oricine, cu sucul si zaharul puse impreuna, iar untul fiind adaugat la final. Eu am ales varianta simpla.
Am o gramada de retete de clatite pe blog. Fie in varianta dulce, fie in varianta sarata.
Retetele de clatite saratesunt deja indragite de fanii blogului meu, dar si retetele de tort de clatite au fost apreciate (gasiti patru retete de tort de clatite, dar si clatite cu banane si sos de ciocolata, cu ananas caramelizat, cu branza, stafide si sos de smantana.
Dar, nu va mai retin atentia si va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru clatite Crepes Suzette- clatite frantuzesti in sos de portocale.
INGREDIENTE:
(pentru 4 persoane)
Pentru 8 clatite:
2 oua
1 varf cutit sare
15 g zahar
120 g faina
350 ml lapte
1 lingura ulei pentru uns tava
Pentru sosul de portocale:
50 g unt
50 ml apa
200 ml suc proaspat de portocala
1 lingura coaja rasa de portocala
120 g zahar
4 linguri Grand Marnier (sau cognac) pentru flambat
PREPARARE:
Am pregatit pentru inceput clatitele. Am mixat ouale cu un varf cutit de sare. am adaugat zaharul si laptele si am continuat sa mixez.
Am incorporat faina, am amestecat pana s-a omogenizat compozitia, apoi am pus aluatul sa astepte in frigider 30 minute.
Am pregatit apoi clatitele. Am turnat aluatul in tigaia incinsa, unsa cu foarte putin ulei si le-am rumenit usor pe ambele parti.
Cand am terminat de pregatit clatitele am stors sucul de portocale.
Am pus pe foc un vas in care am pus zaharul si sucul de portocale si am lasat la foc mic pana cand s-a topit zaharul. Am adaugat putina coaja rasa de portocale. Cand sosul a dat in clocot am adaugat untul, iar cand acesta s-a dizolvat am pus cate o clatita in sos. Am lasat-o un minut la foc mic, cu capac, astfel incat sosul sa intre bine in clatita.
La final am pus cate 2 clatite pe o farfurie, am turnat putin Grand Marnier si le-am flambat. Acest procedeu este foarte important pentru a aromatiza desertul.
Acum va invit sa incercati si voi reteta si va doresc „bon apettit”!
Va invit sa ma urmaresti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook o gasiti daca apasati aici.
Pentru mai multe retete in format video va puteti abona la canalul de YouTube.