Clatite – reteta simpla
Clatite – reteta simpla.
Pentru un desert simplu, mic dejun sau deserturi sofisticate, clatitele iti vin mereu in ajutor. Le intalnim in toate colturile lumii si fie ca vorbim de crepes, pancakes, blini, waffe, toate au ca numitor comun aluat prajit in foarte putin ulei. In casa noastra mama este maestra la invartitul lor in tigaie si inaltarea turnurilor de clatite ce urmeaza a fi umplute apoi dupa pofta fiecaruia. Iata cum le pregateste de 50 ani mama mea – va asigur ca in aluatul ei nu s-au format cocoloase niciodata, asa ca puteti incerca sa le pregatiti si putin altfel decat ati invatat pana acum:
INGREDIENTE:
(pentru 15-16 buc.)
3 oua mari
1 varf cutit sare
360 g faina
500 ml lapte
250 ml apa minerala
Pentru prajit:
60 ml ulei + 30 g unt topit si racit
PREPARARE:
Spargem ouale intregi si le mixam bine cu un varf cutit sare. Adaugam laptele si omogenizam usor. Putem adauga esente, cognac, semintele unei pastai de vanilie, in functie de ceea ce urmeaza sa pregatim, dar recomand sa ramana simple, umplutura sau sosul vor putea contine arome si zahar. Daca le folosim pentru aperitiv putem adauga verdeturi tocate.
Incorporam faina, amestecam dar nu insistam foarte tare, apoi turnam apa minerala, urmand sa amestecam in acest moment foarte bine, astfel incat sa nu avem cocoloase de faina iar aluatul sa fie fin, matasos, cu o consistenta lichida pentru clatite subtiri sau consistenta mai groasa pentru clatite groase.
Lasam aluatul sa se odihneasca 20-30 minute – aluatul va fi mai elastic caci faina se va hidrata perfect- apoi, putem coace clatitele .
Incingem bine tigaia pentru clatite si o ungem cu foarte putin ulei amestecat cu unt topit. Turnam aluatul in tigaie si printr-o rotatie rapida acoperim fundul tigaii in strat subtire, uniform. Punem tigaia pe foc si prajim pana incep marginile clatitei sa devina aurii. In acel moment intoarcem clatita pentru a fi prajita putin si pe cealalta parte. In functie de indemanarea fiecaruia le putem rasuci in aer cu tigaia, dar putem sa le intoarcem si cu ajutorul unei spatule.
Le scoatem din tigaie si le le punem in farfurie una peste alta, pana terminam aluatul.
Clatitele pot fi umplute cu dulceata, frisca si fructe, ciocolata, branza dulce si fructe, branza dulce si vanilie, miere, fructe, le transformam in tort sau in aperitive.
Iata cateva din retetele mele cu clatite:
- Tort de clatite cu fructe de padure si bezele
- Clatite cu carne tocata – clatite brasovene
- Clatite crepes suzette – clatite cu sos de portocale
- Rulada din clatite cu sunca, praz si sos de branza
- Clatite cu branza dulce si stafide la cuptor
Multumesc, Diana Gabriela Dima pentru poza!
Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.
Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici.
Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.