fbpx

RETETE RECENTE

TORT URS PANDA

November 29, 2019 | CATEGORIA

Tort urs panda este un tort delicios si simpatic pentru copii. Am ales o varianta mai dragalasa de tort, fara sa fie clasicul blat rotund, imbracat in pasta de zahar, mult prea dulce pentru cei mici. Parca un  tort prezentat tridimensional este mai de efect. Chiar daca nu iese perfect va asigur ca acesta va fi apreciat si mancat pana la ultima firimitura. Este o reteta de tort delicios pe care il veti putea pregati si pentru ziua copiilor, dar si pentru masa de Craciun.

Blatul pentru tort urs panda este simplu, cu cacao, iar crema are mascarpone, ciocolata alba, frisca obtinuta din smantana pentru frisca cu minim 30% grasime. Pentru a face legatura cu decorul din nuca de cocos am pus si in crema nuca de cocos, dar foarte multa, astfel incat gustul sa fie placut. Veti observa ca am pus in crema 1 lingura de lichior. 1 lingura de alcool in toata crema asta nu este o problema chiar si in cazul copiilor, dar puteti renunta la ea si dublati aroma de vanilie din sirop.

Ce poate fi mai frumos decat sa ii rasfeti pe cei mici cu delii simpatice, pe gustul lor? Si, daca se intampla sa iti alinti iubita spunandu-i “Panda” pentru ca ii plac ursii panda, atunci tortul acesta poate fi o dedicatie pentru ea. Eu il dedic finei mele Corina, alintata ca “Panda”de sotul ei care imi este nepot. Am 12 fini si ii iubesc pe toti, asa ca voi pregati pentru toti torturi speciale, ce se vor potrivi gusturilor lor. Pana la sfarsitul anului voi mai face un tort special pe care il veti putea pregati si voi pentru noaptea dintre ani.

Daca veti dori sa puneti pe masa de Craciun un tort special, tortul urs panda ar putea fi probabil cel mai simpatic tort si cu siguranta foarte apreciat.

Un alt tort cu nuca de cocos foarte apreciat de cititorii blogului meu este tortul Raffello, Mai multe retete de tort veti gasi in acest link.

Tortul Urs Panda se pregateste foarte usor, desi aparentele v-ar putea induce in eroare. Trebuie doar sa folositi o forma de copt cu forma concava (sa aiba adancitura ca un semicerc). Castronul meu de inox nu a fost perfect, ca un semicerc, asa ca am mai pregatitul un blat mai mic pe care l-am putut folosi pentru a completa forma dorita, dar si pentru a modela ochii, botul si urechile. M-am gandit ca urechile din ciocolata s-ar putea rupe cand incerc sa le fixez, dar daca credeti ca va descurcati si veti reusi sa le atasati fara probleme, puteti renunta sa pregatiti blatul 2. Eu am ales sa decupez blatul si sa il imbrac in ciocolata neagra. Recunosc ca am incercat mai multe variante de nas si gura pana m-am oprit la acestea, dar blatul mic mi-a asigurat fara probleme material de lucru. Doar albul ochilor l-am facut din ciocolata alba topita, peste care am lipit doua bomboane in forma de ochi. Daca nu aveti astfel de bomboane puteti desena irisul cu ciocolata neagra topita.

Va las acum lista de ingrediente si modul de preparare pentru Tort Urs Panda si va invit sa il faceti si voi.

INGREDIENTE:

Pentru blat cacao:

6 oua – albusuri separate de galbenusuri

1 varf cutit de sare

120 g zahar

150 g faina

30 g cacao

20 ml ulei

10 ml apa rece

5 g praf de copt

Pentru blat mic – optional – nu este necesar daca aveti forma buna si faceti decor din ciocolata

3 oua – albusuri separate de galbenusuri

1 varf cutit sare

60 g zahar

60 g faina

15 g pudra de cacao neagra

20 ml ulei

3 g praf de copt (1/2 lingurita)

Pentru sirop:

150 ml apa

100 g zahar

1 pastaie vanilie taiata in jumatate

3 cuisoare

5-6 boabe de piper

Pentru crema:

500 g mascarpone

70 g zahar pudra

100 g ciocolata alba – 1 lingurita am folosit-o pentru ochi

250 ml smantana pentru frisca 30%

30 g nuca de cocos

1 lingura lichior ciocolata alba sau Irish Cream – optional

Pentru decor:

20 g ciocolata alba

50 g ciocolata neagra

2 bomboane ochi

40 g nuca de cocos

PREPARARE:

Am pregatit pentru inceput blatul pentru tort. Am separat albusurile de galbenusuri. Am mixat albusurile cu un varf cutit de sare, apoi am adaugat treptat zaharul si am mixat pana in momentul in care albusurile devin o spuma tare. Am adaugat galbenusurile treptat si am amestecat usor, de jos in sus, cu o spatula.

Am incorporat uleiul si apa si am amestecat usor, de jos in sus. Intr-un bol mare am cernut faina, pudra de caco si praful de copt si le-am amestecat, apoi le-am incorporat in compozitia de oua.

Am turnat aluatul in forma tapetata cu hartie de copt. Fiind un vas cu forma de semicerc am taiat fasii de hartie de copt pe care le-am lipit de vas cu foarte putin ulei uns pe spatele lor.

Am copt blatul in cuptorul preincalzit la 180°C pana cand a trecut testul cu scobitoarea (45-60 minute – depinde de puterea cuptorului).

In acest timp am pregatit crema. Am mixat mascarpone cu zahar pudra, apoi am incorporat ciocolata alba topita.

Am pastrat 1 lingurita de ciocolata alba topita si am conturat pupila ochilor pe o bucatica de hartie de copt, pe care am pus-o in frigider apoi.

Am incorporat treptat smantana pentru frisca, adaugand urmatoarea transa doar dupa ce aceasta a intrat complet in crema de mascarpone.

Am turnat lichiorul de ciocolata alba, apoi am adaugat nuca de cocos. Am amestecat pana s-a omogenizat. In acest moment crema este gata. Am trecut la pregatirea celui de-al doilea blat, astfel incat sa il pun in cuptor cand il scot pe primul.

Am scos blatul din cuptor, l-am lasat sa se raceasca, apoi am pregatit siropul. Am fiert toate ingredientele pana cand s-a topit zaharul, apoi am luat de pe foc si l-am strecurat. Daca nu ati pus lichiorul de ciocolata alba veti pune in sirop o lingurita de extract natural de vanilie sau esenta naturala de vanilie dupa ce luati siropul de pe foc.

Am taiat blatul concav in blaturi cu inaltime aproximativ egala, apoi am insiropat fiecare blat in parte. Forma mea nu a fost perfecta, asa ca am facut blatul al doileasi l-am decupat cu un cutit. Aveti grija sa nu iasa “oblio”, adica tuguiat. Am montat tortul punand crema intre blaturi, dar am pastrat si pentru a-l imbraca.

Nu am apucat sa fac poze cu urechile, nasul si ochii pentru ca mi se terminase bateria de la aparat. Initial facusem un nas lipit de gura, dar parea un urs panda suparat, a doua incercare era prea mare raportata la marimea capului, iar a treia varianta a fost cea finala.

Tortul Urs Panda  este simpatic, delicios, pe placul tuturor.

Si, asa cum observati, nu se face greu deloc! Va doresc spor la prajiturit!

Daca va plac retetele mele va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube.

Ma gasiti si pe Instagram.

 

 

 

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *