Paine bulgareasca pentru Ajunul Craciunului

15 decembrie 2016Diva in Bucatarie

Paine bulgareasca pentru Ajunul Craciunului

Paine bulgareasca pentru Ajunul Craciunului

In Bulgaria, la masa din ajunul Craciunului se mananca paine in care se ascunde o moneda din argint. Se spune ca acela care va gasi moneda va avea noroc in anul urmator. Este important ca moneda folosita sa fie din argint, restul metalelor pot suferi transformari chimice la temperaturi mari. V-am pregatit o paine mica

Ingrediente:

500-550 g faina

1 lingura sare

300 ml apa calduta

20 g drojdie proaspata

1 lingurita zahar

2 linguri ulei

Mod de preparare:

Punem drojdia cu putina apa calduta si zahar sa dospeasca timp de 10-15 minute, apoi o turnam peste faina amestecata cu sare. Adaugam restul de apa calduta, uleiul si framantam aluatul pana devine neted, elastic si nu se lipeste de maini. Il lasam sa creasca pana isi dubleza volumul, apoi rupem o bucatica mica din aluat din care vom realiza diverse decoruri. Dam forma painii, apoi ascundem o moneda din argint in ea.

paine-bulgareasca-1paine-bulgareasca-2

Punem painea in tava. Din aluatul pastrat putem modela spice, struguri, flori, cruciulita sau alte modele ce pot simboliza ceva. Le lipim de paine si o mai lasam sa creasca inca 20-30 minute. Coacem painea in cuptorul preincalzit la 200 °C avand grija sa punem pe fundul cuptorului un vas mic, termorezistent, cu apa calda (pentru aburi) in jur de 40 minute.

paine-bulgareasca-3paine-bulgareasca-4

O lasam sa se raceasca pe un gratar, apoi putem manca.

Sa aveti sarbatori frumoase!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Anul asta masa eu voi fi gazda mesei de Craciun, cred ca ii voi da gata daca pun pe masa o paine de-abia scoasa din cuptor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *