Ciorba de pui cu tarhon
Ciorba de pui cu tarhon. Ciorba de pui cu tarhon este foarte gustoasa si foarte usor de facut. Cu siguranta dupa ce o preparam o data, vom repeta experienta.
Ciorba de pui cu tarhon este foarte gustoasa si foarte usor de facut. Cu siguranta dupa ce o preparam o data, vom repeta experienta.
Ciorba de pui cu tarhon am pregatit cu tarhonul conservat asta vara. S-a pastrat foarte bine, asa ca puteti incerca reteta mea de tarhon in otet pentru iarna.
Zama asta cu carne de pui, acrita cu otetul in care am conservat tarhonul este aromata asa cum trebuie: nici prea mult, nici prea putin.
Daca pregatiti vara aceasta ciorba, cu planta verde, o veti acri cu zeama de lamaie, zeama de corcoduse acre sau bors.
Varianta pe care am mancat-o eu prima oara era cu smantana, dar parca este la fel de buna si simpla, cu mai putin colesterol. Mai sanatoasa, dar la fel de gustoasa.
Ciorba de pui cu tarhon este satioasa si potrivita zilelor racoroase de iarna, dar merge perfect si in restul anotimpurilor.
Nu as refuza o astfel de ciorba intr-o zi ploioasa de vara, cand temperaturile scad la modul alarmant sub 20 de grade.
M-am bucurat sa constat ca tarhonul creste si in gradina matusii mele, in Vrancea. In copilaria mea nu am vazut deloc aceasta planta in gradina lor, cu ea m-am intalnit prima oara in Ardeal.
Dealtfel, acolo am mancat prima oara ciorba de pui cu tarhon. Eram in delegatie, alaturi de membri importanti cu rang de ministru.
La masa chiar unul din ei mi-a recomandat aceasta ciorba. Ii placea pentru ca asa o facea bunica dumnealui. Mi-a placut si mie, asa ca am retinut ideea si am reprodus-o si eu pentru ai mei.
Partea buna era ca desi erau mese cu protocol, oamenii acestia iubeau sa stea de vorba cu mine si sa imi impartaseasca tot felul de povesti din viata lor.
Cunoasteam toti membrii familiilor lor, stiam ce le place sa manance, unde le place sa mearga in vacante si ce carti citeau, la ce scoli invatau copiii sau unde lucrau.
Daca este sa imi lipseasca ceva de cand am renuntat la job, ei bine interactiunea cu acesti oameni imi lipseste Si, imi lipsesc si deplasarile in tara.
Sunt putine orase mari in care postul media ( cel mai mare si mai important, ce opera atat statii tv, cat si radio) la care lucram sa nu isi fi deschis statii, iar eu cu acest lucru eram responsabila.
Daca va plac ciorbele de pui cu legume va recomand sa incercati si ciorba taraneasca de pui. Mai multe retete cu carne de pui veti gasi in colectia prezentata in acest link.
Va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare prezentat pas cu pas, cu poze, pentru ciorba de pui cu tarhon.
INGREDIENTE:
500 g pui (piept de pui si pulpe dezosate)
1 morcov maricel
1 ceapa medie
1/2 ardei gras rosu
1 felie mare telina
1 radacina pastarnac
2-2.5 l apa calda
1 lingura tarhon in otet
2-3 linguri otet (in care a stat tarhonul)
sare
4-5 boabe de piper
2 linguri ulei
Cum se face reteta de ciorba de pui cu tarhon:
Calim ceapa tocata marunt, impreuna cu morcovul ras prin razatoarea mica si ardeiul tocat cubulete.
Cand acestea sunt calite adaugam puiul si il calim impreuna cu legumele timp de 1-2 minute, pana isi scimba culoarea.
Stingem cu un pahar de apa calda si lasam inca 2 minute sa fiarba.
Punem totul intr-o oala mai mare si adaugam restul de apa calda, telina, patrunjelul si boabele de piper.
Lasam sa fiarba pana puiul este patruns, avand griga sa luam spuma de cate ori este nevoie.
Cand puiul este fiert il scoatem din ciorba, il taiem bucatele, adaugam tarhonul si otetul (in functie de gusturi punem mai mult sau mai putin fata de cantitatile indicate).
Condimentam cu sare si mai lasam sa fiarba inca 10 minute.
Servim ciorba calda, cu smantana si ardei iute.
Delicioasa!
Ma poti urmari si pe INSTAGRAM.
Pagina de Facebook este aici.
Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.
Un site deosebit. Revin cu placere de fiecare data cand am ocazia. Mi-ar fi placut sa existe un buton cu abonare prin e-mail, astfel incat orice postare noua sa ma duca direct la blog.
Cu simpatie si admiratie,
Mihaela
Multumesc, Mihaela.
O ciorbita grozav de buna!!!Yummy!Pupici!
Multumesc, Licuta!
N-am mancat niciodata ciorbita de pui cu tarhon.. Si din pacate anul asta am uitat sa pun tarhon in otet.. 🙁 Cred ca as putea gasii pe la piata, nu?
Pup
Simona, este foarte buna!! Nu am idee daca gasesti in piata, nu m-am uitat niciodata dupa acest lucru. Te pup!
Super gustoasa! Habar n-aveti ce marfa de contrabanda e tarhonul in Germania, dar pentru un ardelean cu pofte se gaseste!
Noroc cu soacra, nu-i asa?
Este foarte gustoasa ciorbita asta..eu am facut deja de 3x..si tot nu m am saturat de ea…usoara si super gustoasa..doar pastarnac nu am pus ca nu se gaseste pe aici..
Daniela, cea mai mare bucurie a mea este atunci cand cineva gaseste gustoasa reteta propusa de mine.
buna,cu ce pot inlocui tarhonu in otet cu tarhon frunze proaspete sau uscat?si pun 2 linguri de otet la sfarsit sau?
Multumesc
Poti incerca atat cu frunze proaspete cat si uscsate si adaugi otet in functie de gust
Am făcut rețeta dvs. de pui cu tarhon acum de Crăciun este deosebit de gustoasa, e prima dată când fac așa ceva. Mulțumesc și Sărbători frumoase !
multumesc si eu!
Nu înțeleg, boabe de piper în ciorbă, dacă spargi una, două între dinți? Și cum puteți lua spuma dacă este, deja morcov, ardei, ceapă, boabe piper în zeamă, ele se vor ridica la suprafață, nu? De unde spumă, dacă carnea are porii sigilați, prin călire?
Exact asa cum am scris. Nu s eintampla nimic daca spargeti o boaba de piper, desi ma indoiesc ca nu o veti vedea in ciorba.