Iahnie de fasole alba cu afumatura

21 februarie 2011Diva in Bucatarie

Iahnie de fasole alba cu afumatura. Cea mai buna iahnie de fasole are langa ea ceva afumatura. Fie ca este un colan, fie costite sau carnati, musai sa fie carne afumata.

Iahnie de fasole cu afumatura si carnati! Poate fi ceva mai bun pentru o zi de iarna friguroasa? Cu putina ceapa rosie, sau muraturi langa ea, fasolea aceasta este tot ce imi doresc la pranz.

Cea mai buna iahnie de fasole are langa ea ceva afumatura. Fie ca este un colan, fie costite sau carnati, musai sa fie carne afumata.

Iahnia de fasole este una din mancarurile preferate ale romanilor, o mancare satioasa cu sos si gust bun. Sincer, nu ai cum sa ii rezisti.

Din cauza balonarii multi oameni prefera sa o ocoleasca, dar daca boabele de fasole stau minim 8 ore in apa rece la inmuiat  si o schimbam apa de 2-3 ori nu vom avea probleme.

Pe vremea cand lucram in televiziune, fostul meu sef a avut o idee geniala, aducand fasolea cu ciolan in zi de sarbatoare si servindu-se pe parcursul zilei de 1 decembrie.

Nu stiu daca acel moment a fost cel caruia ii datoram fasolea cu ciolan ca mancare obisnuita de 1 decembrie, dar de atunci la noi in casa s-a adaptat acest obicei. Si, parca acest lucru l-as fi facut de o viata.

Daca tineti post, atunci puteti incerca iahnia de post, care este la fel de gustoasa, sau fasolea coapta– o reteta simpla, dar cu gust foarte bun.

INGREDIENTE:
Pentru 6 persoane:

800 g fasole alba
400 g ciolan afumat
200 g carnati afumati
1 ceapa mare
1 gogosar sau 1 ardei kapia
2 morcovi
1 foaie dafin
1 fir cimbru
1-2 catei usturoi
1 ceasca bulion+50 ml vin alb
sare
piper

Pentru servit : patrunjel verde, ceapa rosie sau muraturi

PREPARARE:

Spalam fasolea in mai multe ape si o lasam la muiat intr-un castron cu apa minim 8 ore si o schimbam de 2-3 ori in acest timp. Scurgem apoi de apa in care a stat si o punem la fiert in apa rece. Dupa aproximativ 20 de minute, cand apa se ingalbeneste, se arunca si o inlocuim cu alta apa rece, continuand fierberea. Vom proceda astfel de 2 ori.
Cand inlocuim apa pentru a treia oara adaugam ciolanul afumat, morcovii, gogosarul, usturoiul si frunza de dafin.

Lasam sa fiarba la foc mic, luand spuma de cate ori este nevoie. Separat calim ceapa, peste care adaugam bulionul, vinul, cimbrul si carnatii prajiti anterior. Lasam sa fiarba 2-3 minute, apoi le turnam peste fasole. Asezonam cu sare si piper. Continuam sa fierbem iahnia inca 30 de minute.

O servim calda, cu ceapa rosie, sau muraturi.

Pofta buna!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. M-a pus naiba sa ma uit la poza asta! :)) Acum ce fac?? viu la o portie…sau….pun si eu de-o tura de fasole
    pup
    ma bucur ca am fost de ajutor cumva. pup

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *