Fasole coapta
Fasole coapta

O mancare de fasole pregatita la cuptor este o reteta inspirata din bucataria vecinilor sarbi. Denumirea sarbeasca este „prebranac” si as vrea sa va spun ca este una din cele mai bune si mai simple retete de fasole. Puteti fierbe boabele de fasole lasate peste noapte in apa sau alegeti ca mine o varianta scurta: fasole boabe din conserva.
Ingrediente:
720 g fasole boabe fierte (conserva)
3 cepe medii-mari
200 ml lichid in care a fiert fasolea
150 ml ulei
2 frunze dafin
1 lingura boia dulce de ardei
1 lingura vegeta bio
sare
piper
apa
Mod de preparare:
Taiem ceapa julien si o calim in ulei pana devine translucida, apoi o aranjam pe fundul unui vas termorezistent impreuna cu uleiul in care a fost calita.
Peste ceapa punem fasolea scursa de lichid, adaugam frunzele de dafin, sare, piper, vegeta bio si boia de ardei. Turnam 200 ml lichid in care a fiert fasolea (sau cel din conserva) si completam cu apa cat sa ajunga la nivelul boabelor de fasole. Amestecam usor pentru a omogeniza compozitia, apoi punem coacem fasolea in cuptorul preincalzit la 200°C timp de 30 minute.
O mancam imediat cu ceapa rosie sau o salata verde, dar merge foarte bine si cu muraturi.
Vasul l-am spalat la sfarsit, cand am terminat de mancat. Crusta lasata de fasole pe margine s-a luat foarte usor, fara efort. Asta va doresc si voua. 😉
Daca va place reteta si o pregatiti va astept pozele. Le voi publica cu drag!
Va invit si pe YouTube