Pasca cu branza dulce si stafide

1 aprilie 2011Diva in Bucatarie

Pasca cu branza dulce si stafide. Pe masa romanilor in timpul sarbatorilor pascale nu poate lipsi pasca. Nu imi pot imagina masa in aceasta zi fara cozonac si pasca, langa farfuria cu oua rosii.

Pe masa romanilor in timpul sarbatorilor pascale nu poate lipsi pasca. Nu imi pot imagina masa in aceasta zi fara cozonac si pasca, langa farfuria cu oua rosii.
Nu stiu cum o sa va simtiti voi dupa o asemenea zi, dar eu zilele urmatoare voi manca doar salate!

Ingrediente pasca cu branza dulce si stafide:

Pentru aluat:
3 oua
200 ml lapte
500 g faina
1 pliculet drojdie uscata
100 ml ulei
100 g zahar
coaja rasa la o lamaie

Pentru umplutura:
850 g branza de vaci
5 oua medii
100 g unt
150 g smantana
70 g gris
100 g faina
200 g zahar
1 lingurita esenta de vanilie
100-120 g stafide
2 linguri de rom
3 linguri lapte
coaja rasa de la o portocala sau lamaie

Mod de preparare pasca cu branza dulce si stafide:

Pregatim maiaua din drojdie, o lingura zahar si putina faina, pe care le acoperim cu lapte. Lasam sa dospeasca si in acest timp punem stafidele la muiat in 3 linguri lapte si rom.
Punem faina intr-un castron, adaugam maiua, apoi pe rand ouale.

Adaugam laptele, zaharul, uleiul si esenta de vanilie si incepem sa framantam pana obtinem un aluat elastic. Il acoperim si il lasam sa creasca 30-40 de minute intr-un loc cald. Cat timp acesta creste pregatim umplutura amestecand branza cu unt (la temperatura camerei), smantana, zahar, faina, coaja de portocale, galbenusuri si stafide.

Inseram apoi albusurile batute spuma, amestecand usor pana se omogenizeaza compozitia.
Intr-o forma rotunda de tort punem aluat de grosimea unui deget, urcam cu aluat si pe marginea tavii cam 2 degete. Luam bucatele de aluat si le rasucim in maini astfel incat sa ne iasa niste rulouri tip cilindru pe care le impletim. Punem impletitura pe margine, dar pastram cat sa facem o cruce la sfarsit, pe care o vom pune peste umplutura.

Presaram gris pe aluatul din tava apoi punem branza cu stafide. Punem aluatul impletit in cruce deasupra, ungem pasca cu un ou si o coacem 60 de minute la 180°C. Dupa ce se rumeneste o acoperim cu o folie de staniol si o lasam in continuare sa se coaca (cam dupa 30-35 de minute).
O lasam sa se raceasca cateva ore inainte sa o servim, dar cel mai bine peste noapte!

Pofta buna!

Multumesc, Ioana pentru poza! ❤

Te invit sa ma urmaresti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook o gasesti daca apesi aici.

Pentru mai multe retete in format video te poti abona la canalul de YouTube.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. In primul rand te rog sa nu razi de mine!!! Am comis un cozonac de curand deoarece de Paste am ramas dezamagita de cel pregatit. Am folosit aluatul de la pasca, rezultatul a fost super pufos si aromat, umplutura: crema de cacao cu nuci – delicioasa!
    Am fost f impresionata de rezultat si promit sa fiu fidela acestei retete indiferent de combinatii! Eu sunt mare fan cozo asa ca voi repeta figura cu siguranta indiferent de sezon. 😀

  2. Buna Cristinica, aici e Pastele catolic duminica asta. Asa ca tb sa il sarbatoresc si eu deci voi incerca reteta ta de pasca care imi face rau de tot cu ochii. Iti voi spune cum mi-a iesit. Te pup cu mult drag si dor.

    1. Uraaa! Mi-a iesit, Cristina. E delicioasa. Copiii si sotul deja au mancat jumate in dimineata asta. Si e prima data cand fac o pasca. Felicitari pentru reteta! Te pup.

    2. Draga mea, noi il sarbatorim de 2 ori: catolic pentru sotul si copilul meu, iar cel ortodox pentru mine! Cel mai castigat este cel mic 😉

  3. am si eu o intrebare, nu se arde daca o lasam 60 min. descoperita si 30 min. acoperita cu folie?

    Sarbatori fericite!

    1. O acoperi cand incepe sa se rumeneasca… 30 sau 60 de minute, tu iti cunosti mai bine cuptorul!

  4. Buna seara. Pasca dumneavoastra o sa fie prima mea pasca ! Dar o sa fie pentru mine si sotul doar… daca adaug toate ingredientele pe jumatate o sa imi iasa tot asa frumoasa si gustoasa ? 3 oua ? Cum le impart la jumate ? Va multumesc si sarbatori fericite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *