fbpx

RETETE RECENTE

RASOL DE VITA CU SOS DE HREAN

March 9, 2017 | CATEGORIA

Rasol de vita cu sos de hrean – O reteta simpla, buna si sanatoasa, de carne fiarta fiarta servita alaturi de legume si un sos picant de hrean.

Putem adauga pe carne putin ulei de masline, foarte putina zeama in care a fiert carnea si daca ne plac culorile presaram cateva verdeturi tocate fin.

Reteta simpla, perfecta si pentru persoanele care tin diete (medicale sau pentru slabit), reteta de rasol de vita nu este altceva decat carne fiarta insotita de legume. Oricine poate pregati aceasta reteta.

Matusa mea obisnuia sa puna si putin suc de lamaie peste carne. Nu as spune ca era reteta mea preferata in copilarie, dar acum imi place. Chiar as vrea sa o pot pregati mai des, dar mereu ai mei isi exprima dorintele pentru alt tip de mancare, asa ca incerc sa le fac pe plac.

Rasolul de vita este fiert la inceput in apa simpla, cu condimente, apoi adaug legumele. Daca le-as pune inca de la inceput s-ar fleoscai si as obtine o zeama tulbure. Daca le pun mai tarziu zeama obtinuta este o supa clara pe care o pot congela si o folosesc ca baza la tocanite sau alte mancaruri.

Din tipul de carne folosit pentru rasolul de vita se poate face si osso bucco. Reteta mea este aici. 

Rasolul de vita se fierbe incet. Rapeste mai mult timp, dar nu trebuie sa pazim oala. Intr-o oala normala cu capac se fierbe peste 3 ore.

Daca folositi un crock-pot poate sta 8-10 ore pe setarea slow. Soacra mea pregateste in oala cu presiune si este gata in aproape 90 minute din momentul in care scoate primul suierat. Daca alegeti sa gatiti in oala sub presiune puneti carnea cu legumele si condimentele in acelasi timp.

Noi mancam rasolul de vita cu sos de hrean. Dar, il puteti manca si cu alte sosuri: de mustar, de rosii sau cu un simplu vinaigrette, alaturi de legumele fierte.

Sper ca v-am facut pofta, asa ca va invit sa vedeti mai jos modul de preparare pentru rasol de vita cu sos de hrean.

INGREDIENTE:

1.2 kg rasol vita

1 bucata ceapa mare

4 morcovi

1 felie groasa/mare telina

3 cartofi medii

1 dovlecel/zucchini

1/2 lingurita boabe piper

1 frunza dafin

Pentru sos hrean:

1 bucata mare si groasa de hrean

1.5 lingurite otet mere

100 g smantana

sare

PREPARARE:

Punem rasolul la fiert in apa cat sa fie acoperit, plus 1-2 cm cu boabele de piper si frunza de dafin. Lasam sa fiarba la foc mic, luand spuma pana nu se mai face deloc, apoi punem capac si fierbem pana aproape se desprinde de pe os – in jur de 3 h, in functie de cat de tanara era vita (daca carnea este roz animalul este mai tanar). Adaugam legumele si mai fierbem inca 30 minute, sau pana se fierb bine si acestea. Putem fierbe carnea in oala sub presiune in jur de 1 -1.5 ore, dar legumele le vom fierbe separat. Vom sti ca este fiarta bine carnea in momentul in care furculita intra si iese usor din carne, iar carnea s-a desprins de pe os.

In acest timp curatam hreanul si il radem, apoi il amestecam cu sare, otet de mere si smantana.

Servim rasolul de vita imediat, cu legumele fierte si sosul de hrean.

Zeama in care a fiert carnea cu legume se poate transforma intr-o supa cu taitei sau poate servi ca baza pentru tocanite sau alte mancaruri in care folosim supa clara.

O putem congela in pungute sau sticlute de plastic si o folosim cand avem nevoie.

Va astept impresiile si pozele cu aceasta reteta, iar daca o distribuiti va multumesc anticipat. 🙂

 

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *