Piftie de porc (racitura)
Piftie de porc (racitura). Raciturile cele mai bune si mai frumoase trebuie sa fie limpezi si bine inchegate, fara gelatina.
Piftia de porc este un alt preparat nelipsit de la masa de Craciun sau de Revelion. Retetele de piftie de porc difera de la o zona la alta a tarii, fiecare gospodina are propriile tabieturi in pregatirea acesteia.
Desi se mananca in general ca aperitiv, eu le prefer la cina, dar in Oltenia piftia se consuma alaturi de sarmale. Cand mi-a povestit Inna, prietena mea, mi s-a parut foarte ciudat si am crezut ca glumeste, dar apoi am mai auzit si alte persoane povestind cat de mult le plac sarmalele ce au alaturi piftie. Si da, erau tot Olteni.
Piftia de porc (racitura de porc) este unul din cele mai apreciate preparate pentru perioada sarbatorilor de iarna, dar se pregatesc cam in tot sezonul de iarna, cand frigul iti face parca pofta de ceva carne cu usturoi.
In general se face din picioare si urechi de porc, dar se adauga si carne sau limba si mirodenii pentru gust, dar mai intalnim si piftie de curcan (sau pui) sau de vitel. Reteta de piftie de curcan (fara gelatina) o poti citi daca apesi aici.
Raciturile cele mai bune si mai frumoase trebuie sa fie limpezi si bine inchegate, fara gelatina.
Nu sunt fan piftie de porc /racitura de porc cu grasime deasupa si zeama tulbure. Daca te-ai hotarat sa pregatesti reteta, macar sa o faci corect!
Imi place sa gasesc in racitura si bucati de carne, nu doar cartilaje si nu folosesc afumatura.
Noi o mancam cu hrean ras simplu sau hrean ras cu smantana, dar este la fel d ebuna si simpla.
Imi place sa presar pe piftia de porc putina boia afumata atat pentru decor, cat si pentru gust.
Daca pregatesc racitura de porc in boluri mici atunci realizez diverse decoruri si abia apoi pun carnea si zeama, astfel incat cand rastorn bolul cu racitura sa arate frumos.
Mai multe retete pregatite special pentru sarbatori poti citi daca apesi aici.
INGREDIENTE:
500 g carne de porc – pulpa superioara
500 g picioare de porc
1 kg cap de porc
2 morcovi mari
1 radacina pastarnac
1 ceapa
1 lingura sare si 1 lingurita piper boabe
1 lingura otet
1 capatana mica usturoi – pisat
pentru decor: 2 oua fierte (tari) – vom folosi albusul
PREPARARE:
Am parlit la flacara de la aragaz picioarele si capul de porc, apoi le-am ras cu lama cutitului, le-am frecat bine cu malai si le-am spalat.
Rasolul de porc si urechile curatate bine se pun intr-un vas mare cu apa si sare la fiert la foc mic cu capac.
Dupa ce am scos spuma de cate ori a fost nevoie, am pus otetul si zarzavatul, sare si boabe de piper. Nu folositi prea mult zarzavat, caci nu vreti sa aiba gust de ciorba.
Am continuat fierberea la foc mic cu capac pana cand s-a desprins carnea de pe oase (timpul de fierbere poate fi de pana la 3 ore).
Puteti fierbe si la oala sub presiune si totul va fi gata in aproximativ 90 de minute.
Este bine sa puneti mai multa apa la inceput, astfel incat sa nu fie nevoie sa completati cu lichid cand scade, caci riscati sa nu se intareasca. Daca veti adauga, puneti putina.
Puteti opri focul este gata cand picioarele de porc sunt moi si oasele ies usor.
Am scos carnea din zeama cu o spatula, am dezosat-o cand s-a mai racit putin, apoi am lasat-o intr-un bol acoperind carnea. Zeama ramasa nu a avut multa grasime, dar am strecurat-o oricum, trecand-o printr-o sita cu tifon.
Am pus usturoiul pisat si am verificat daca se coaguleaza introducand o lingura de zeama in frigider pentru 15-20 minute.
In acest timp am aranjat carnea (eventual si 2-3 rondele de morcov pentru decor) in castroane/ boluri.
Am strecurat iar zeama (folosind un tifon nou), apoi am turnat-o peste carnea din boluri.
Cateva sfaturi utile:
- 1. daca zeama este grasa o lasati la racit complet, eventual sta si in frigider. Indepartati usor grasimea cu o lingura, apoi puneti iar pe foc si adaugati bucatile de carne cand devine lichida. Nu lasati grasimea sa strice aspectul si gustul piftiei!
- Dupa ce s-au incalzit toate, scoateti carnea, strecurati zeama de 2 ori, apoi puteti aranja carnea si turnati zeama peste ea.
- 2. vasele cu piftie/ racitura se lasa la racit la temperatura camerei, apoi se acopera (nu vreti sa miroasa totul in frigider a usturoi) si se pun in frigider.
In ziua de Craciun avem mereu la cina piftie de porc. Sper ca incercati reteta mea, caci nu aveti cum sa dati gres!
Sa aveti sarbatori frumoase si bucate gustoase!
Va invit sa ma urmariti si pa canalul de YouTube.
Ma gasiti si pe Instagram daca apasati aici
piftie de sarbatori
De ce puneți gelatină? Nu vrreți să lăsați piftiile naturale specifice cărnii de porc? Atata timp cît folosiți picioare si cap de porc, este păcat să mai folosiți și gelatină.
Am specificat „daca nu este suficient de coagulata”, doar atunci se pune gelatina. Am constatat a unele persoane nu au multe rabdare si prefera sa puna gelatina…
Ia s-o incerc. Nu prea dau gres cu retetele de la tine. Nu am si cap de porc dar am testat deja numai cu picioare si se incheaga perfect.
Te pup!
Super! Abia astept sa imi spui cum iti iese!