fbpx

RETETE RECENTE

CIORBA DE FASOLE BOABE

November 15, 2011 | CATEGORIA

Ciorba de fasole boabe – o ciorba traditionala, de post. Desi este o mancare ieftina, are ingrediente naturale ce ii dau gust si savoare, este satioasa. Te poti satura doar cu o portie de ciorba la pranz.

De azi incepe postul asa ca va propun o reteta super buna de ciorba cu fasole boabe.

Ciorba de fasole boabe este una din cele mai iubite ciorbe de catre romani. Fie o pregateste in varianta simpla, de post, fie cu ciolan sau alte afumaturi.

Pe vremea cand lucram in Pro Tv (mai exact in 2000) seful cel mare a avut ideea de a oferi romanilor o mancare traditionala, respectiv fasole. A avut un succes incredibil, iar de atunci observ ca toata lumea mananca fasole de 1 decembrie. De la “Marea Ciolaniada” oferita in acea zi de catre vedeta postului de la acea vreme, Teo Trandafir, pana la transformarea acestei in traditionala fasole de 1 decembrie nu a fost distanta mare. Posturile de televiziune concurente, administratiile si politicienii, presa si tot ce putea duce mai departe ideea, transformase 1 decembrie in ziua in care se mananca fasole. In stilul stirilor care explodeaza ii ascultam pe cei de la Antena 1 in anul urmator cum sustineau ca este o traditie a romanilor. Dar traditia nu avea mai mult de 1 an vechime. Iata de ce am considerat mereu ca Adrian Sarbu este un geniu, iar PRO TV-ul cel mai bun influencer.

In alta ordine de idei ciorba de fasole boabe pe care am pregatit-o mai jos este pe cat de simpla, pe atat de delicioasa. Putem spune ca este si mai sanatoasa, fara afumatura, ciolan, carnati – este o dietetica, cu ingrediente care nu contin colesterol. O ciorba de fasole boabe poate fi cel mai bun lucru pentru pranz. Desi, sunt persoane care mananca si la cina.

Pentru a face o ciorba buna de fasole nu uitati sa puneti fasolea la inmuiat cu minim 8 ore iniante si sa schimbati apa de 2-3 ori in acest timp. Chiar si dupa ce pun fasolea la fiert arunc apa de doua ori dupa ce da in cateva clocote. Daca respectati si voi aceste etape nu veti avea o ciorba care sa va dea dureri de stomac, colon iritabil sau alte probleme. Pentru acrire am folosit otet, dar puteti folosi bors, daca va place.

Va recomand sa incercati si alte retete cu fasole de post foarte gustoase: iahnie de fasole de post, fasole coapta sau icre de fasole.

Toate retetele cu mancare de post le gasiti in aceasta postare.

Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru ciorba de fasole boabe – reteta de post:

INGREDIENTE:

500 g fasole boabe
1 ceapa mare
2-3 morcovi medii
1/2 ardei gras verde
1 ardei kapia
1/2 telina mica
1/2 ardei
200 g rosii conservate
2 catei de usturoi
2 linguri ulei
1-2 linguri otet de 9°
3 fire de tarhon -1 lingura tarhon in otet
2 -3 fire de leustean – optional
1/2 legatura de patrunjel verde
sare
1 lingurita boabe de piper

PREPARARE:

Fasolea spalata de impuritati am lasat-o in apa rece peste noapte. Am avut grija sa schimb apa de minim doua ori, asa cum am scris mai sus. Ceapa, morcovii, ardeii si telina le-am tocat marunt.

Am fiert fasolea in mai multe ape – dupa ce a dat in clocot si a fiert cam 3-4 minute, am aruncat apa aceasta si am pus alta curata peste fasole, la foc, repetand operatiunea inca o data. Intre timp am calit ceapa cu morcovi si ardeii.

Cand fasolea a fost fiarta pe jumatate, am adaugat ceapa calita cu legume, telina si rosiile, cateii de usturoi, boabele de piper si tarhonul. In acest moment am adaugat si otetul. Gustati si adaugati daca simtiti ca mai are nevoie. Am continuat sa fierb in jur de 10-15 minute, am verificat gustul, am adaugat sare si leusteanul verde. Am mai lasat  sa fiarba 2 minute si am oprit focul. O sa spuneti si tarhon si leustean? S-a bagat si mama in ciorba mea, cu leusteanul ei.

Puteti omite leusteanul sau tarhonul, lasati doar verdeata care va place.

Servim ciorba de fasole calda, cu paine taraneasca si ceapa rosie.

Pofta buna!

 

Multumesc , Gabi Popescu pentru poza si pentru impresii. Ma bucur foarte tare ca iti place!

Comentarii

  • Ptr ca tin post, am prioritate la o farfurie! 🙂 Delicioasa! Pup

  • imi place foarte mult ciorba de fasole.la mine in Moldova se face acrita cu bors de putina.oricum e delicioasa
    pupici

  • diva in bucatarie

    Simona, cu drag! Te pup

  • Foarte bunã:)

  • diva in bucatarie

    Sarah si mama o acreste cu bors, dar cand nu ai in casa, otetul este solutia perfecta!

  • diva in bucatarie

    Multumesc Ramona!

  • Se simte aroma pana aici! Vrem si noi…dar sa fie cu ceapa:-)

  • diva in bucatarie

    Raluca, cu ceapa sa fie!

  • cioarba asta ma tenteaza la maxim! iar frunza de leustean din ultima imagine ma da gata! pe vineri ciorbita de fasole!
    pup!(aseara ghicisem din img de pe fb ce ne-ai gatit, fara sa citest textul!!! fac progrese, ce zici? :)) )

  • arata de vis.
    trebuie neaparat sa fac si eu
    ps: ca Raluca vreau si eu (cu ceapa) 🙂

  • Claudia

    avem si noi fasole in meniu saptamana asta, insa mancare cu kaizer. tare bun.
    data viitoare fac o ciorba

  • Yummy, tare gustoasa este!!!Pup!

  • diva in bucatarie

    Multumesc Andreea! Sper sa o vad si la tine!

  • diva in bucatarie

    Multumesc Iulian! Am notat si pentru tine…

  • diva in bucatarie

    Claudia eu am facut-o pentru cei care tin post, dar imi place si cu kaizer..

  • diva in bucatarie

    Multumesc Licuta! Te pup

  • Am facut si eu ieri ;)… delicioasa !!

  • diva in bucatarie

    Ma bucur ca iti place aceasta ciorbita! Te pup Adina!

  • f buna!

  • diva in bucatarie

    Multumesc Alinutzika!

  • liliana

    Astazi o sa gatesc si eu ciorbita de fasole. Sper sa imi iasa. Sunt noua in ale mancarii.:-)

    • diva in bucatarie

      Daca a stat suficient in apa inainte de a fi pregatita va iesi cu siguranta.

  • Gabriel Popescu

    Sarutmana, doamna, din nou.
    Am facut ciorba, fara carne si cu tarhon, leustean (aduse congelate din tara), putin patrunjel si mult mai mult marar😃. Doar ca am facut-o cu fasole maron, unde sunt in prezent nu am gasit alba care sa fie noua si nu imi place sa fierb la oala sub presiune…
    A iesit o grozavie, maine astept niste amici la masa ( aceiasi care au degustat si rata pe varza tot dupa reteta de aici). O sa va trimit poze.

    • Va multumesc mult! Chiar ma gandeam ca ati abandonat blogul meu, caci nu mai primisem poze.

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *