Salata de icre fara adaosuri de paine sau gris fiert
Salata de icre
Salata de icre – reteta pescareasca de salata de icre – reteta tradionala salata de icre – salata cremoasa cu icre, fara adaosuri de paine sau gris fiert.
O salata cremoasa de icre necesita putina experienta, dar si cateva sfaturi utile ce ne ajuta sa nu dam gres.
Salata de icre buna se face fara paine sau gris, asa ca eu o sa va arat mai jos cum am invatat sa o prepar dupa indicatiile varului meu, Iulian.
Nu stiu daca multi dintre voi ati avut un parinte care iubea pescuitul atat de mult incat isi petrecea majoritatea zilelor libere cu vreme frumoasa pe malul unui lac sau in Delta Dunarii la pescuit. Pasiunea lui a fost molipsitoare, asa ca l-a influentat si pe varul meu, tranformandu-l intr-un pescar ce poate lauda azi cu capturi impresionante de peste.
Cutiute cu carlige, mulinete, plute, undite si lansete aveau locul lor in debara si nu aveam voie sa ne atingem de ele. Se intampla ca tatal meu sa ne ia si pe noi, sa dormim in cort, in padure, langa lac, cat timp el statea sa pescuiasa.
Sincer, nu iubeam deloc iesirile acestea. Ma plictiseam ingrozitor.
Nu aveam voie sa alergam, pentru ca sa nu ii speriem pestii. Nu puteam sa ne balacim, pentru ca speriam pestii! Nu puteam sa vorbim mi tare ca sa nu ii speriem pestii!
Ce copil ar vrea sa stea la pescuit, fara sa pescuisca, in timp ce prietenii de la bloc se jucau si alergau fara sa le pese de nimic?
Singurul lucru bun din pasiunea aceasta era faptul ca aveam peste in casa din primavara pana in toamna tarziu. Erau si perioade in care era oprit pescuitul, dar aveam peste in congelator pastrat special.
Un singur lucru nu il faceau ai mei asa cum scria la carte, asa cum fac pescarii salata de icre: fara paine sau gris fiert.
Imi placea mai mult salata facuta de bunica din Galati, dar a mamei nu era la fel – era buna, dar parca nu la fel de buna. A incercat de doua ori sa o faca fara gris, i s-a taiat si nu a mai vrut niciodata sa incerce sa o faca fara acest adaos.
Aiciaveti reteta mamei mele de salata de icre cu gris. Va las link aicicatre toate aperitivele cu peste pregatite de mine.
Ei bine, eu am invatat sa fac salata buna de icre de la varul meu. Painea si grisul inmultesc salata de icre, dar salata de icre este mult mai cremoasa si mai gustoasa fara aceste adaosuri, iar eu iubeam salata pregatita doar cu icre.
Ma simt norocoasa ca am avut de la cine sa invat cum se face corect salata de icre.
Nu veti auzi pescar sau sotie de pescar din Delta ca ar pune gris sau paine in salata de icre. Ar fi ca si cum ai manca paine cu paine. P
e vremea comunistilor exista scuza ca nu gaseau icre, acum nu mai aveti un astfel de motiv, si nu aveti scuze ca sa nu incercati sa faceti o salata de icre buna, cremoasa, gustoasa.
In concluzie, veti face o salata de icre extrem de gustoasa si cremoasa, un aperitiv cu care va puteti mandri, daca urmati instructiunile lasate mai jos:
Ingrediente:
120 g icre sarate
300 ml ulei
3 linguri zeama de lamaie
3 lingurite apa minerala
1 ceapa mica tocata marunt
masline pentru ornat
Mod de preparare salata de icre:
Icrele proaspete se sareaza putin si se lasa cel putin 2 zile la frigider, intr-un borcan cu capac. Le puteti pastra si in congelator.
Se foloseste 1 lingurita de sare usor grunjoasa la 100 g icre proaspete. Varul meu mi-a spus ca icrele pastrate cu sare in frigider se pot prepara usor.
Se intaresc putin si isi schimba culoarea.
Daca aveti icre foarte sarate le inveli in cateva foi de tifon si le puneti in apa o ora. Le scurgeti foarte bine, apoi le puteti folosi in salata.
Am pus icrele intr-un bol. Am turnat cateva picaturi de zeama de lamaie si am inceput sa le frec cu mixerul.
Astfel se vor sparge icrele si vor forma sosul care se leaga cand incep sa pun uleiul. Am mixat in jur de 3 minute fara sa opresc mixerul, la viteza medie.
Pe aceasta viteza se pregateste toata salata de icre.
Am turnat ulei cate putin pentru a nu se taia.Procedeul este identic cu cel pentru sosul de maioneza. Am mers cu paletele mixerului intr-un singur sens si am turnat cate putin ulei. Nu am pus alta transa de ulei pana nu s-a incorporat cea anterioara.
Dupa ce am adaugat aproximativ 90 ml ulei am turnat cateva picaturi apa mirala, am pus apoi ulei in 2-3 transe, apoi am pus si cateva picaturi de suc de lamiae.
Apa minerala le mai deschide la culoare si lasa uleiul sa se incorporeze mai bine.
Am continuat sa torn ulei in fir subtire si am mixat fara oprire, adaugand din cand in cand suc lamaie si apa minerala (cateva picaturi din acestea, alternativ cu ulei.
Nu se adauga cu lingurita, in cantitate mare. Apa minerala si lamaia le-am adaugat doar dupa ce am incorporat o cantitate mai mare de ulei.
Daca icrele se vor taia, le lasam deoparte si incepem sa frecam de la inceput o lingura de icre cu zeama de lamaie, peste care turnam incet, cate o lingurita din icrele taiate.
Icrele au fost gata cand am obtinut o crema, usor groasa, fara sa balteasca de ulei, cu gust bun.
Eu pun ceapa tocata foarte marunt in salata de icre, dar puteti sa puneti ceapa separat si presara fiecare pe felie daca doreste si cat ii place.
Am decorat castronul de salata cremoasa de icre cu masline.
Pofta buna!
Va invit sa va abonati la canalul meu de youtube
Icrele ma duc cu gandul la sarbatorile din copilarie.
Oricum ar fi sunt tare bune.
Abia astept sa probez reteta,va Multumesc!
Asa le fac si eu! O reteta foarte buna! Cu Rabdare ies asa de bune!
Multumesc! Mi se par cele mai bune!