VARZA CALITA SECUIASCA CU CARNE DE PORC – Székelygulyás

January 28, 2018 | CATEGORIA

Varza calita secuiasca cu carne de porc (Székelygulyás), asa cum se pregateste in zona Harghita – Covasna, este foarte gustoasa si se pregateste usor. Nimic nu merge mai bine intr-o zi geroasa de iarna decat o varza calita cu carne de porc. Si daca stam acasa, nu ar da rau deloc sa avem si un pahar de tuica fiarta la masa, asa ca sa deschidem apetitul.

Desi temperaturile sunt in aceasta perioada usor crescute, suntem inca in sezonul iernii, al muraturilor si al mancarurile grele, pe baza de carne de porc. Carne de porc buna se gaseste in magazinele Selgros. Raionul de carmangeria are carne proaspata de porc, vita, pui, oaie, dar si preparate din carne de productie proprie, asa ca cel mai bine este sa cumperi din surse bune.

Acest tip de mancare poate fi gasit si in meniurile restaurantelor sub denumirea de székely-gulyas. Cei mai multi dintre cei care traiesc in zona secuiasa au convingerea ca este o mancare autohtona, dar in realitatea aceasta este o reteta ce a trecut granita Ungariei, avand chiar o poveste in spate: poetul Petofi Sandor a ajuns tarziu in restaurantul lui Székely Josef si i-a cerut acestuia sa ii dea sa manance ce mai are prin bucatarie. Si, iata cum o tocanita de porc si o varza calita s-au intalnit in farfuria poetului. Incantat peste masura de ce a mancat a revenit in restaurnatul lui Székely si a cerut intotdeauna sa i se pregateasca acel gulas cu varza realizat special pentru el  (Székelygulyás).  Cautand date pe internet despre aceasta reteta am constatat ca este foarte populara nu doar in Transilvania noastra, ci si in Ungaria, dar si in Slovacia sau Germania.

Varza murata avem grija sa o gustam inainte. Daca este foarte sarata o lasam o ora in apa, apoi putem sa o scurgem si sa o folosim. Un alt ingredient de baza al acestui preparat este paprika (boia dulce), fara de care nici nu iti poti imagina aceasta varza calita. Aroma, culoarea si gustul final sunt puternic influentate de aceasta.

Am sa va spun ca o parte importanta a acestei retete, desi la prima vedere nu ar avea importanta, este painea. Paine alba cu cartofi sau o paine din secara cu seminte, insotesc aceasta varza calita secuiasa.

Si pentru ca se face usor, este o reteta gustoasa, cu ingrediente la indemana oricui, va invit sa o incercati si sa imi spuneti daca nu o gasiti si voi irezistibila, asa cum ni se pare si noua.

INGREDIENTE:

1 kg carne de porc

1 kg varza murata

2 linguri untura

2 cepe medii

2 catei usturoi

1/2 lingurita piper proaspat macinat

1 ligurita pudra de chimen

1.5 lingurite cimbru uscat

2 linguri paprika (boia dulce)

700 -800 ml apa

 

PREPARARE:

Cantitea de varza si carne trebuie sa fie aproximativ egala, asa ca vom cantari si apoi incepem sa portionam bucatile de carne in cuburi de marime medie. Tocam ceapa marunt.

 

Taiem varza fideluta si o lasam sa se scurga intr-o sita pana la momentul in care va fi folosita. Incepem pregatirea verzei calite secuiesti (székelygulyás) topind untura intr-un vas mare.

 

Cand aceasta incepe sa sfaraie punem bucatile de carne si le lasam sa se rumeneasca usor pe toate partile. Adaugam ceapa tocata si usturoiul, continuand sa calim.

 

Asezonam cu piper proaspat macinat, cimbru uscat si chimen pudra (putem folosi si chimen sub forma de seminte).

 

Adugam apoi paprika (boia dulce) fara sa ne zgarcim si amestecam. Punem varza peste carne, amestecam si lasam 1 minut sa se imprieteneasca ingredientele intre ele.

 

Turnam 700 ml apa calda, acoperim cu un capac si dam focul la mic spre mediu pentru 30 minute. Putem sa mai amestecam din cand in cand in vas, dar daca avem unul bun din fonta, acest lucru nu este necesar.

Dupa 30 minute verificam cum stam cu lichidul (adaugam inca 100 ml daca este necesar – la final trebuie sa ne ramana si sos), lasam capacul intredeschis si varza mocneste usor pe foc inca 30 minute, avand grija sa amestecam din cand in cand in vas. Gustam dupa acest interval de timp si adaugam sare daca are nevoie (in general nu vom mai pune, varza murata fiind destul de sarata), dar este posibil sa mai adaugam putina paprika, pentru culoare.

 

Exista variante in care la finalul retetei se adauga in oala 300 g smantana amestecata cu 1 lingura faina si se mai fierbe inca 5 minute, dar propun sa ramanem la reteta clasica si sa isi puna fiecare smantana dupa gust.

Pentru a realiza un plating frumos vom aranaja pe fundul unei fafurii o felie de paine. O inconjuram de smantana, apoi punem sosul din gulas. aranjam varza calita secuiasca, bucata de carne si un mot de smantana.

 

Zau daca nu arata delicios! V-am facut pofta? Va astept pozele, le voi publica cu drag, iar daca distribuiti reteta va multumesc anticipat.

 

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *