CHEC CU IAURT SI PORTOCALE

January 27, 2018 | CATEGORIA

Chec cu iaurt si portocale un deliciu perfect pentru zilele friguroase din iarna, cand dai drumul la cuptor pentru a te bucura de un desert simplu si bun, dar reusesti sa aduci parfumul acestuia in toata casa. Reteta acestui chec este foarte simpla si foarte usor de pregatit, este cea pe care o pregateau pe vremuri bunicile noastre, cand nu foloseau cantarul prea des. O cana sau un pahar erau unitati de masura perfecte si le ieseau prajiturile fara gres, dar eu am pus cantitatile in grame, astfel incat sa nu risc sa nu iasa cuiva o prajitura la fel de pufoasa si de delicioasa precum cea din poza de mai sus.

Pentru a pregati un chec cu iaurt si portocale nu ai nevoie de ingrediente sofisticate, scumpe, doar ce avem prin casa. Este un desert economic si spornic, seducator si fin. Aroma si textura te cuceresc inca de la prima inghititura, asa ca nu ai nevoie de scuze pentru a trece si la a doua felie.

Baietii mei au fost plecati in aceasta dimineta cu treburi – copilul la meditatii si sotul la cumparaturi. La intoarcere, cand au deschis usa, au intrebat imediat ce am facut bun. Mirosul de portocala din prajitura m-a dat de gol. Nimic nu se compara cu bucuria pe care o aduci celor dragi cu lucruri simple. Chiar si un chec cu iaurt si portocale poate fi o declaratie de iubire, caci stii cat de mult le plac dulciurile si se bucura de fiecare in parte de parca ar fi cel mai bun lucru pe care l-ai facut pentru ei.

Un alt chec cu portocale ce a facut senzatie la momentul in care l-am postat prima oara a fost cel marmorat cu portocale, pe care il veti gasi aici, iar un altul cu iaurt si lamaie il veti putea vedea aici.

Dar, acum va las sa reteta checului cu iaurt si portocale cu rugamintea de a o distribui. Ar fi pacat sa nu fie incercata, pentru ca este foarte bun!

INGREDIENTE:

150 g iaurt

3 oua

1 varf cutit sare

200 g zahar

1 lingura coaja rasa de portocale

1 lingura dulceata coaja de portocale

30 ml suc portocale

1 lingurita apa de flori de portocal

330 g faina

100 ml ulei

5 g praf de copt

1 lingura unt topit pentru tapetare vas

2-3 linguri faina pentru tapetare vas

PREPARARE:

Intr-un bol incapator punem 3 oua si un varf de sare, apoi adaugam zaharul.

 

Mixam in jur de 5 minute, pana isi dubleaza volumul si devin ca o crema pufoasa. Adaugam iaurtul, apoi uleiul si amestecam usor, dupa fiecare ingredient in parte. Incorporam faina amestecata cu praf de copt, amestecand pana omogenizam compozitia.

 

La final vom adauga ingredientele cele mai importante: coaja rasa de portocale, dulceta de coji de portocale, sucul si apa de flori de portocal. Daca nu avem in casa apa de flori de portocal putem sa folosim esenta de portocale. Turnam aluatul in forma tapetata cu unt topit si faina.

 

Coacem checul cu iaurt si portocale in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 45-50 minute, sau pana trece testul cu scobitoarea. Il lasam primele 10 minute sa se raceasca in forma, apoi putem sa il rasturnam pe un gratar.

Putem sa lasam checul simplu, il tapetam cu zahar pudra sau il imbracam intr-o glazura.

Nu-i asa ca se pregateste foarte usor? Si este frumusel, pufos si mega delicios!

Sper ca o sa il pregatiti si imi veti trimite pozele. Le voi publica cu mare drag.

Iata si checul pregatit de Ramona Olteanu:

Comentarii

  • Stefania

    Ce marca de iaurt ati folosit? Presupun ca un iaurt “gras”, in orice caz. La Mega Image au aparut niste iaurturi gustoase, cu portocale, italienesti, ma gandesc ca ar merge in reteta, pentru o alta potentare a gustului, daca nu gasim dulceata cu pricina (sau esenta). Am in minte o posibila varianta de la Dalfour, cu lamaie si ghimbir… Ar merge si o glazura de ciocolata alba… Mmmm. Arata f bine prajitura, mai ales coapta in forma rotunda, este foarte imbietoare. Multumesc! 😀

    • Eu am folosit iaurtul grecesc Olympus. Simplu. Suna foarte bine cu lamaie si ghimbir, asa ca schimbati sucul de lamiae si coaja de lamiae… va fi superdelicios

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *