fbpx

RETETE RECENTE

CUM PREGATIM SPARANGHELUL

May 19, 2015 | CATEGORIA

Cum pregatiti sparanghelul? In cate moduri se poate gati sparanghelul? Cum se curata sparanghelul? 

La toate aceste intrebari gasiti raspunsuri in aceasta postare!

Sparanghelul este bogat in potasiu, calciu, magneziu, vitaminele B9, C și E. Contine fibre si faciliteaza tranzitul intestinal. Aceasta leguma este in acelasi timp antioxidant, are foarte putine calorii, asa ca nu ezitati sa il includeti in meniul vostru. Aprilie, mai si iunie sunt lunile in care ne putem bucura de aceasta leguma.

Sparanghelul poate fi violet, verde sau alb. Puteti alege sa pregatiti oricare din  cele 3 variante cumparand spanghel cu tulpini ferme, nu foarte groase, cu varful proaspat. Il puteti pastra in frigider maxim 3 zile daca il infasurati intr-un prosop de bucatarie (din material textile)  si il puneti in pozitie verticala.

Sparanghelul verde nu necesita curatarea integral (il lasam necuratat 5-6 m de unde se termina varful), pe cel alb il curatati avand grija sa indepartati solzisorii cu ajutorul unei ustensile pentru curatat legume.Taiati 1 cm (sau partea lemnoasa) de la baza si incepeti curatarea de jos in sus, si va opriti langa varf. Il spalatibine sub jet de apa, insistand pe varf. Nu il lasati in apa!

Iata cum puteti curata si pregati sparanghelul alb (va las aici o reteta video):

Prima si cea mai cunoscuta metoda de pregatire a sparanghelului este fierberea in apa. In apa in care il fierbeti puneti un praf de sare,  putin zahar, o lingurita de unt si o felie de lamaie.

In functie de grosime il fierbeti intre 4-8 minute pe cel verde si 9-12 minute pe cel alb, astfel incat sa ramana al-dente.

Sparanghelul verde il puneti dupa fierbere in apa cu gheata pentru cateva secunde (pentru a-si pastra culoarea verde intens), apoi il scoateti si il puneti pe hartie absorbanta.

Poate fi pregatit si in oala sub presiune. Din momentul in care supapa indica faptul ca presiunea este eficienta fierbeti 4 minute sparanghelul verde si 8 minute pe cel alb.

Sparanghelul poate fi pregatit si prin prajire in ulei si unt pentru 10-15 minute, la foc mic, amestecand periodic.

sparanghel-prajit-a1

Sparanghelul poate fi “inabusit” punandu-l cu putina apa intr-o tigaie, acoperiti cu un capac si lasati sa se gateasca la foc mic pentru 9-12 minute.

Il puteti pregati si in cuptor (in apa cu sare la 250°C pentru 25-30 minute), dar si la gratar.

Va las mai jos cateva retete pregatite de mine cu sparanghel.

APASATI PE POZA CA SA AJUNGETI LA RETETA DORITA!

tarta-cu-sparanghel sparanghel-cu-sunca-pane-0 sparanghel-sote-cu-sunca-si-parmezan-a

sparanghel-fiert-cu-sos-olandez-a  paste-cu-sparanghel-si-suc-de-rosii   sparanghel-in-foietaj-A

paste-cu-pui,-asparagus-si-branza-de-capra-A  

Comentarii

  • Eu îl ador și la grătar 🙂 E garnitura mea preferată sparanghelul în ultimul timp.

    • diva in bucatarie

      🙂

    • Cristina

      Foarte bine arata totul,cred ca sunt si f bune!

  • ginuca

    nu am gatit niciodata…cu ce se aseamana gustul lui?
    se foloseste ca si garnitura?

    • diva in bucatarie

      Poate cu fasolea verde… poate fi folosit pe post de garnitura, in tarte, in supe.

    • Emma

      Nici mie nu imi place fasolea vrrde, dar imi pare la gust ca si dovlecelul, am fost reticenta in al gusta, dar acum il ador😍

  • Nu am curaj sa-l incerc, mai ales fiert. Daca seamana cu fasoalea verde, sigur nu este pe gustul meu. Dar arata tare bine!

    • Eu zic ca doar incercand vei descoperi daca iti place sau nu! Incearca varianta pane cu sunca si poate il vei indragi. 🙂

  • Jeni

    E o bunătate
    Am cumpărat două mănunchiuri proaspete si fragede
    Îl ador

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *