Sos alb Bechamel
Sos alb Bechamel
Sos alb Bechamel
Sosul alb cunoscut si numele de sos Bechamel este vedeta sosurilor albe, fiind baza pentru multe alte retete de sos.
Exista cinci retete de sos „mama” in bucatarie: sos bechamel, sos veloute, sos spaniol, sos olandez si sos de rosii.
Sosul Bechamel se face usor si rapid, cu ingrediente simple.
Wikipedia noteaza ca prima reteta a unui sos similar cu bechamel a fost publicata in cartea „Le cuisinier françois ” in 1651.
Numele sosului a fost dat in cinstea lui Louis de Bechameil, un finantator ce purta postul de administrator sef al regelui Ludovic al XIV-lea al Frantei, in secolul al XVII-lea.
Primul sos numit bechamel a aparut in cartea „The Modern Cook” scrisa de Vincent La Chapelle in 1733.
Sosul bechamel poate fi folosit ca baza pentru sosul Mornay (bechamel + branza). In Grecia i se dauga si ou.
Puteti sa transformati acest sos alb bechamel folosind smantana de gatit in locul laptelui.
Pentru perioadele de post inlocuiti untul cu ulei si laptele cu supa clara de legume sau bautura vegetala de soia/ orez sau chiar apa.
Nu inlocuiti faina universala cu faina cu agent de creste caci contine praf de copt.
Este de preferat ca sosul alb bechamel sa fie facut chiar cand ai nevie de el, dar sunt si situatii in care esti nevoit sa il faci in avans.
In acest caz il pastrezi in frigider intr-un borcan cu capac pentru maxim trei zile.
Daca aveti nevoie de inspiratie pentru alte sosuri va las retetele cele mai cautate in ultima luna pe site:
Ce retete poti gati cu acest sos alb bechamel?
- Lasagna
- Caneloni
- Musaca greceasca
- Paste cu carne tocata la cuptor
- Vinete papoutzakia
- Conopida cu sos alb la cuptor
- Sandwichuri
Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru reteta de sos alb bechamel.
Pentru inceput las reteta in format video. Mai jos gasiti explicatiile scrise.
Ingrediente
Instrucțiuni
- Am topit untul. Cand a inceput sa sfaraie am adaugat faina.
- Am amestecat bine cu o lingura sau un tel pana s-a omogenizat si am calit faina putin, fara sa o las sa se coloreze.
- Am turnat treptat laptele incalzit in prealabil si am dizolvat faina. Poti folosi si lapte rece, eu nu am observat diferente decat in timpul in care ajunge la punctul de fierbere. Se amesteca continuu dupa adaugarea laptelui, astfel incat sa nu se arda. L-am lasat sa fiarba la foc mic in jur de un minut sau pana s-a ingrosat. Faina trebuie sa fie gatita.
- La final am adaugat sare, piper si nucsoara proaspat rasa.
- Daca se formeaza cocoloase puteti strecura sosul printr-o sita foarte deasa.
Notă
Puteti schimba consistenta sosului, facandu-l mai curgator adaugand o cantitate mai mica de unt si faina. Pentru un sos subtire folositi doar cate 20 g unt si 20 g faina, iar pentru un sos de consistenta medie cate 30 g la 500 ml lapte. Dupa racire sosul se ingroasa mai tare.