Sos romanesco
Sos romanesco. Reteta de sos romanesco. Ce este sosul romenesco? Sfaturi utile pentru cel mai bun sos romanesco.
Reteta de sos romanesco. Ce este sosul romenesco? Sfaturi utile pentru cel mai bun sos romanesco.
Acest sos din bucataria spaniola, din cea mai sudica zona din Catalonia, este atat de gustos ca se spune ca imbunataste tot ce atinge.
Acesta merge foarte bine cu peste, carne de pasare, tortilla spaniola sau legume prajite. Este extrem de versatil. Il poti manca chiar si cu paste sau oua posate.
Exista mai multe variante ale acestei retete, dar cele mai multe includ ardeiul copt, rosii prajite/coapte sau suc de rosii, nuci, usturoi, boia de ardei, ulei de masline si otet de sherry sau de vin rosu.
Reteta de sos romanesco este extrem de simpla, dar ai nevoie de timp pentru coacerea ardeiului si curatarea de coaja a migdalelor.
Iata cateva sfaturi pentru a obtine cel mai bun sos romanesco:
- 1. Ai nevoie de ardei grasi pe care ii poti pregati direct pe flacara aragazului sau ii poti coace in cuptor.
- 2. Daca nu ai timp sa ii pregatesti poti apela la ardeii din borcan. cel mai adesea se folosesc migdale, dar poti sa combini migdalele cu alune de padure sau seminte de pin
- 3. Se recomanda otetul de sherry, dar merge si otet de vin rosu.
Daca esti in cautare de retete de sosuri iti las retetele cele mai cautate in ultima luna pe site:
- 1. Maioneza dietetica fara ulei
- 2. Sos cremos de ciuperci cu smantana si usturoi
- 3. Sos Ranch
- 4. Sos Muhamara – sos libanez de ardei cu nuca
Iata lista de ingrediente si modul de preprarare pentru reteta de sos romanesco:
Ingrediente sos romanesco:
1 ardei gras foarte mare -260g
80 g migdale decojite
40 g suc gros de rosii
20 ml otet de vin rosu
1 catel de usturoi
1 lingurita boia dulce afumata
sare dupa gust
piper proaspat macinat
Optional:
fulgi de ardei iute
patrunjel verde
Cum se face reteta de sos romanesco:
Am ales sa coc ardeiul pe flacara aragzului. Procedeul este mai rapid, mai usor si nu consum mult curent.
Cand pielea acestuia s-a inegrit, l-am luat de pe foc si l-am pus intr-un bol.
Am presarat sare, l-am acoperit 10 minute, apoi l-am curatat usor de pielita, cotor si seminte.
Cat timp ardeiul s-a odihnit acoperit, am turnat apa fierbinte peste migdale puse intr-un bol.
Le-am lasat maxim 2 minute, apoi le-am scurs si am indepartat foarte usor coaja de pe acestea.
Am pus toate ingredientele in bolul unui mixer si am mixat pana am obtinut o comopzitie fina, omogena.
Gusti si adaugi daca mai este nevoie otet sau sare.
Servire sos romanesco:
Sosul romanesco este savuros, o adevarata incantare pentru papilele gustative.
Acesta poate fi servit scufundand preparatele in sos sau ca pasta tartinabila pentru sandvisuri si burgeri.
Merge de minune cu peste sau preparate la gratar. L-am mancat chiar si cu chipsuri. O nebunie!
Poate fi pastrat in frigider pana la trei zile.
Ma gasesti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook este aici.
Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.
Nu trebuie si ulei de masline?