Cartofi Hasselback cu parmezan si verdeata

20 februarie 2024Diva in Bucatarie

Cartofi Hasselback cu parmezan si verdeata. Cartofi acordeon. Cartofi evantai

cartofi hasselback cu parmezan si verdeata A
Dificultate: Usor Timp prep: 10 Min Timp gatire: 1 Ore Timp total: 1 Ore 10 Min

Cartofi Hasselback cu parmezan si verdeata, reteta de cartofi gustosi, taiati in felii subtiri pana la jumatate si gatiti la cuptor.

Sunt intalniti si sub denumirile de „cartofi acordeon” sau „cartofi evantai”.

Reteta de cartofi Hasselback se pare ca a fost creata in 1953 de Leif Elisson, un bucatar stagiar la restaurantul Hasselback din Djurgarden, Stockholm.

Wikipedia scrie ca mai exista o reteta acemanatoare in „Cartea de bucate a printeselor”, realizata de Jenny Akerstrom in 1929.

Cert este ca originile retetei raman in Suedia, indiferent de cine a pregatit sau gandit primul reteta.

cartofi hasselback cu parmezan si verdeata B

Acesti cartofi Hasselback cu parmezan si verdeata sunt foarte gustosi si se fac usor.

Taiati evantai, cu felii subtiri crocante la exterior si moi si fragede la interor, sunt pur si simplu impresionanti atat din punct de vedere vizual, cat si al gustului.

Ii poti manca ca fel de sine statator sau pe post de garnitura.

Este important sa ai grija ca atunci cand ii feliezi sa nu duci cutitul pana la capat.

Te poti polosi de manerele a doua linguri de lemn sau de doua tocatoare de aceeasi inaltime, cutitul oprindu-se pe acestea.

Ai grija sa ii ungi de mai multe ori in timpul coptului. Grasimea care intra intre felii aduce un plus de gust, iar exteriorul devine mai crocant.

Daca vrei sa incerci si alte retete de cartofi intregi la cuptor iti las mai jos cateva sugestii:

  1. Cartofi copti in folie
  2. Cartofi umpluti copti de doua ori
  3. Cartofi copti striviti
  4. Cartofi acordeon cu sunca si cascaval

Ingredientele pe care le vei folosi  pentrureteta de cartofi Hasselback cu parmezan si verdeata sunt simple, la indemana oricui.

  1. Cartofi – special pentru copt, de marime medie-mare.
  2. Unt cu grasime de minim 80% grasime. Poti sa inlocuiesti untul cu untura de porc, rata sau gasca.
  3. Ulei de masline extravirgin
  4. Patrunjel verde, dar poti sa pui  si alte verdeturi (rozmarin, cimbru, oregano).
  5. Parmezan ras fin. Poti folosi ai alte tipuri de branzeturi tari sau semi-tari (Comte, Grana Padano, Cheddar, Emmentaler, Pecorino).

Gasesti mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru reteta de cartofi Hasselback cu parmezan si verdeata:

Ingrediente

Instrucțiuni

0/5 Instrucțiuni
  • Am preincalzit cuptorul la 200°C. Am amestecat intr-un bol untul moale cu uleiul de masline, sare, patrunjel proaspat toca si un catel mare de usturoi dat prin presa. Poti inlocui catelul de usturoi cu pudra de usturoi (folosesti cam cat prinzi intre doua degete).
  • Am spalat foarte bine coaja cartofilor, apoi i-am sters pentr a-i zvanta. Coaja se mananca. Aceasta contine o multume de vitamine din complexul B, fibre, pigmenti cu actiune antioxidanta. Am pus pe rand cartofii intre 2 manere de linguri de lemn. I-am crestat in felii paralele, foarte subtiri. Manerele lingurilor ma impiedica sa ii sectionez pana la capat.
  • Am pus cartofii in tava si i-am uns cu o treime din amestecul de unt cu ulei si verdeata. Am incercat sa introduc o parte din untul cu ulei intre crestaturi. I-am pus in cuptor sa se coaca fara sa ii acopar. Dupa 15 minute i-am scos, i-am uns cu inca putin unt cu ulei si verdeata, incercand sa-l introduc intre felii. Am repetat operatiunea dupa alte 20 minute.
  • Cu 10 minute inainte sa ii scot i-am uns cu grasimea scursa in tava. Am presarat putin parmezan intre feliile desfacute. Cand au fost gata i-am scos si am pus parmezan ras fin pe fiecare cartof. Miros foarte bine!
  • I-am mancat imediat cu friptura. Au iesit foarte gustosi! Pot fi mancati pe post de garnitura, dar si simpli, ca fel de mancare statator. Poti sa pui alaturi o salata mare.

Notă

Poti pastra cartofii Hasselback in frigider, intr-un recipient inchis ermetic, pana la 4 zile. Ii reincalzesti la cuptorul cu microunde si poti pune un cub de unt sau ulei de masline peste ei.

Reteta originala de contine doar cartofi, unt, sare si piper. Poti sa o incerci si asa, dar poti adauga si alte ingrediente precum fulgi pe ardei iute, zaatar, pudra de boia afumata.

Orice vei alege vor iesi grozav de gustosi!

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *