Cartofi copti in folie
Cartofi copti in folie. Cartofii copti in folie sunt un preparat foarte versatil. Reteta este foarte simpla si usor de pregatit.
Cartofii copti in folie sunt un preparat foarte versatil. Reteta este foarte simpla si usor de pregatit.
Pot fi o garnitura savuroasa langa orice tip de carne, dar si fel principal daca sunt umpluti cu diverse ingrediente.
Poti fi creativ si sa le adaugi diverse toppinguri.
Cartofii copti sunt preferatii mei de cand ma stiu si nu tin cont de anotimp pentru a-i face.
Pentru a pregati cartofi copti in folie poti sa folosesti orice tip de cartofi iti place.
Singurul lucru care influenteaza timpul de coacere este marimea acestuia. Cu cat este mai mare, cu atat creste timpul de gatire.
Cel mai bine ar fi sa alegi cartofi de aceeasi marime, astfel incat sa se coaca in acelasi timp.
Folia de aluminiu este etichetata ca fiind periculoasa. Problema este ca ca acest este metal este prezent aproape peste tot.
Acest metal ocupa locul 3 al celor mai intanite metale din scoarta terestra.
Posibilitatea ca acesta sa fie periculos pentru sanatate se studiaza de foarte multi ani.
Exista studii in care este asociat cu diverse boli, dar lumea stiintifica spune ca are nevoie de mai multe dovezi si nu accepta studiile.
Un lucru este sigur: daca ar fi fost demonstrat cu certitudine faptul ca ne pune sanatatea in pericol ar fi fost interzisa folosirea foliei, asa cum s-a facut si cu alte produse.
Si eu cred ca daca este folosita zilnic, in cantitati mari, ar putea avea astfel de efecte.
Avand in vedere ca o folosesc o data pe saptamana sau chiar mai rar, nu am de ce sa renunt sa acopar alimentele cu ea cand modul de preparare cere acest lucru.
In alta ordine de idei exista persoane care spun ca cartofii copti in folie se gatesc mai mult in abur si au coaja mai moale.
Ei bine, aceasta poate fi mancata mai usor si pare mai gustoasa daca este coapta in acest mod.
Si da, coaja se poate manca! Contine vitamine, minerale si fibre, benefice organismului.
Pentru a profita de gustul acestea trebuie sa speli coaja cartofilor foarte bine inainte de folosire.
Poti sa folosesti o perie pentru a freca coaja, astfel incat sa indepartezi cat mai bine rezidurile si murdaria de pe aceasta.
Apoi ii stergi si ii lasi sa se usuce.
Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru reteta de cartofi copti in folie:
Ingrediente cartofi copti in folie:
(pentru 5-6 portii ca garnitura sau 3-4 portii ca fel principal)
1 kg cartofi noi sau vechi de marime medie asemanatoare
2 linguri ulei
sare
cimbru uscat
Pentru servit – dupa gust:
Unt aromat cu usturoi si verdeata
Sos de iaurt cu usturoi si verdeata
Sos de usturoi libanez
Ulei de masline pentru cei care tin post
Mod de preparare cartofi copti in folie:
Am spalat foarte bine coaja cartofilor, apoi i-am sters pentru a fi sigura ca sunt uscati.
I-am mutat intr-un bol si am presarat sare si cimbru uscat, apoi am turnat ulei. Am pus o farfurie peste bol si am scuturat cartofii pana s-au acoperit uniform.
Am rupt folia de aluminiu in bucati si am invelit fiecare cartof cu aceasta. Am invelit in asa fel incat folia sa acopere complet si sa inchida cartoful etans. Acesta se va gati in abur, coaja va deveni moale, aromata si gustoasa, iar miezul va fi moale si bun.
Am pus cartofii in tava si i-am copt in cuptorul preincalzit la 220°C in jur de 45-50 minute.
Dupa 30 minute i-am intors ca sa fiu sigura ca se coc uniform.
Cartofii copti in folie erau moi cand i-am apasat cu mana, asa ca i-am scos din cuptor.
I-am scos din folie si i-am pus intr-un vas.
Fiecare o sa ii manance, dupa gust, cu unt aromat cu verdeata sau cu trufe, cu sos de iaurt sau doar cu unt si sare.
Am taiat cartofii in jumatate si am pus ustul aromat pe fiecare jumatate. Aceasta se va topi si va aromatiza cartofii.
Mama i-a preferat cu sos de iaurt cu usturoi si verdeata.
I-am folosit pe post de garnitura langa dorada pregatita la gratar.
Daca se consuma in perioada postului se poate turna putin ulei de masline si se presara sare si putina verdeata.
Merg serviti si cu mujdei simplu si o salata alaturi.
Am citit pe net „recomandari” pentru a lasa cartoful sa se raceasca sau sa se „odihneasca” inainte sa fie taiat.
Dar, cartoful nu este carne!
Trebuie sa il tai cat mai rapid, pentru a profita de textura si gustul lui.
In plus, diverse toppinguri ce contin unt se topesc mai usor daca este fierbinte.
Cartofii copti in folie sunt o garnitura minunata langa orice tip de carne la gratar sau la cuptor.
Daca si iti plac cartofii vei gasi o multime de retete pe blog cu acestia.
Am creat o categorie speciala pentru ei.
Te invit sa ma urmaresti si pe INSTAGRAM.
Pentru mai multe retete in format video te poti abona la canalul de YouTube.